Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze nigdy nie przyszło się mam płacić a mleko z dobrych ćwiartek jak pamiętam to zawsze szło do baniaka. A jak krowa wypije mleko z antybiotykiem to czy do mleka tej krowy przejdzie antybiotyk?

Opublikowano
ja zawsze badam mleko z dobrych ciwiartek i ze 2 razy przyszedł mi antybiotyk obecny, nie wiem co by było jakbym wlał do zbiornika może by się rozcieczylo :) a wy też macie takie duże problemy z tymi zapaleniami? bo u mnie to codziennie jakieś mleko się oddziela i mało kiedy jest przerwa że wszystko razem ;/
Opublikowano

Dlaczego krowa miałaby pić mleko z antybiotykiem? Mleczania robi z każdego samochodu próby na obecność antybiotyków i substancji hamujących. Jak ktoś nawet wleje te 20 L mleka to na 17 tyś stężenie może być tak małe, że nie wykryje. Dopiero jak coś znajdą to robią badanie wszystkich na trasie. Tak opowiadał kierownik skupu na zebraniu.

Opublikowano

Wystarczy że zacznie ssac leczona krowę i już u niej wykaże antybiotyk.Jeśli jest świeżo podany antybiotyk to żeby nie wiadomo w jakiej ilości rozcieczyc z dobrym mlekiem to i tak wykaże.

Opublikowano

Kiedyś krowa dostała zastrzyki na zasuszenie, po ocieleniu siare co zostaje oddawaliśmy krowie do wypicia. Ale niektóre sztuki nie piją a inne wprost przeciwnie. Mama poszła oddać mleko dla tej po ocieleniu ale nie piła, nie myślała chyba co robi bo oddała dla drugiej co zboku stała ¬¬ tamta wypiła. Ale potem kapneła się co zrobiła. Woziliśmy na badanie mleko i nie wyszło że z antybiotykiem jest.

Opublikowano

Kiedyś tak kombinowałem, że dostawała antybiotyk do jednej i reszta do zbiornika, ale w porę się zrozumiałem swoją głupotę. Zyskam kilkadzisiąt złotych a stracę kilkanaście i więcej tysięcy jak dowalą karę. 

Opublikowano

u nas lekarze odradzają oddawanie mleka z dobrych ćwiartek jeśli w jednej był antybiotyk, zawsze może być gdzieś dziurka a utylizacja to około 1600zł. plus kara ze średniej trzech ostatnich wypłat

Opublikowano

Witam!

Mam takie pytanko odnośnie mleczarni : Mlekpol, Ryki, Sierpc, Mlekovita.

A mianowicie: jakie maja wymogi? , jak mleczarnie reagowały na kryzys ? (cena) , jak z płatnościami? czy na siłę próbują udupic, ogólnie specyfikę mleczarni ..

Za odpowiedzi z Góry dziękuje i pozdrawiam :)

Opublikowano
Dnia 4.12.2017 o 14:00, Konrad531 napisał:

Słyszał ktoś coś o takich farmazonach jakoby Mlekpol chciał OSM Łowicz przejąć ?? 

Ze chciałby to jest oczywiste nie od dziś, jest coraz więcej o tym w necie ale nic oficjalnego... lepiej niech mlekpol zajmie się proszkownia zamiast spłacanien kolejnego topielca.

Warunki mają niech dadzą dobra cenę, a my im już proszkownie zalejemy. 

A co do Łowicza nie wiem czy jest faktycznie źle czy to tylko jakaś nagonka. Ale od dłuższego czasu nie wiadomo na co dostawcy liczą zamiast ruszyć coś, walczyć każdy tylko czeka kiedy podwyżka. Co z tego, ze Pani prezes dorzuciła troszkę jeśli zakład jest w agonii. wiadomo jak stoją finanse, inwestycje i cała reszta, kotrakty itd? Teraz to juz po ptokach bo trzeba szukać ostatniej deski ratunku ktos musi wyłożyć kase, a i tak bedziecie doic za grosze. Mozna bylo za wczasu przekazać na żonę czy następcę aby tylko wyciągnąć udziały, a jak zacznie się na dobre walić czmychnac do innej mleczarni. 

Na moje to razem z prezesem trzeba było pogonić całą radę bo zazwyczaj są to stare wyliniałe kocury, które dostaną 10gr do litra i mają przytakiwac.

Ktoś do tego doprowadził i nikt nie staral się tego naprawić. Wygląda to jak kiedyś w pgr, byle jak aby odwalic robotę, zachachmęcić coś na boku i zero do bani. 

Komentarze ciekawe

https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,15045

http://lowiczanin.info/jan-dabrowski-nie-jest-juz-prezesem-osm-lowicz/

http://lowiczanin.info/nie-tylko-o-nowej-prezes-osm-lowicz/

Opublikowano
6 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Od zawsze doje pozostałe ćwiartki i nigdy nic nie wykazało.Nie siejcie propagandy

Też tak zawsze robiłem a ostatnio wykazało antybiotyk... 

Opublikowano
6 godzin temu, Cycek333111 napisał:

Witam!

Mam takie pytanko odnośnie mleczarni : Mlekpol, Ryki, Sierpc, Mlekovita.

A mianowicie: jakie maja wymogi? , jak mleczarnie reagowały na kryzys ? (cena) , jak z płatnościami? czy na siłę próbują udupic, ogólnie specyfikę mleczarni ..

Za odpowiedzi z Góry dziękuje i pozdrawiam :)

Sierpc wymogi ma jak inni, 400 somatyki, 100 drobnoustrojów, tylko pilnują tego chyba bardziej niż inni. Z kierowcami nic nie załatwisz. O tyle dobrze ze pod uwagę biorą średnia geometryczna z ostatnich 6 prób przy somatyce i 4 przy drobnoustrojach więc raz na jakiś czas może się jakaś wpadka trafić. Najsłabsza cenę jaką otrzymałem to było 1,20 brutto, kryzys i mało mleka. 

Opublikowano

Średnią z wyników to i Mlekovita robi, więc tak samo raz na jakiś czas wpadka nie powoduje, że na fakturze dostajesz jak za pozaklasowe. Najniższa cena w kryzysie 1 zł netto. Wymogi dla extry jak wyżej i próby co odbiór a która właściwa nie wiadomo.

Opublikowano
loik średnia to chyba każda mleczarnia bierze. chyba że ma inaczej to niech się pochwali
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Są podmioty które nie biorą pod uwagę jakości, a badanie pod względem somatyki i bakterii jest tylko po to aby można było mniej za mleko zapłacic jezeli wpadka będzie w słoiku. ;)

Opublikowano

No chyba nikt takich wymagań i kontroli nie ma jak Piątnica, ale tam cena i w kryzysie była nieporòwnywalna do innych. Z tego co slyszlem to np. Do Gasewa wczesniej wlewali co sie dalo i szlo.

Opublikowano
11 godzin temu, Krowiarka napisał:

To zależy jaki antybiotyk dajesz. I czy krowa nie ma w wymieniu przetoki między ćwiartkami. Znam takich co tak robili i ostro się nacięli.

U mnie są dwie takie krowy ,które pomimo leczenia tylko jednej ćwiartki antybiotykiem ,w pozostałych trzech również jest obecny . Nie polecam wlewać do schładzalnika  mleko nie badając . 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Jak to nie ma? Poczytaj dokładniej co ludzie na forum piszą to się dowiesz. Zresztą nie ważne jakie mleczarnia ma wymogi. Jak ktoś ma trochę kultury to syfu do zbiornika nie wleje. Moje zdanie.