Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Główny cel to uniknięcie zalegań i porażeń poporodowych, więc chyba o to chodzi. Dodatkowo pewnie poprawia odklejanie łożyska i polepsza siarę. 

Pisałem, że zasuszone jedzą tmr z koniczyną i nic się nie dzieje u wycielonych. Od tamtych słów wycieliły mi się jeszcze 2 i na razie podtrzymuję stwierdzenie. W kwietniu będzie jeszcze kilka to zaobserwuję na większej grupie.

Opublikowano

No właśnie paraliż po porodzie złapał u mnie dzisiaj krowę pierwszy raz, będzie trzeba witaminki zmienić dla zasuszonych z tego co wyczytałem w necie 

Opublikowano

Krowy dostawała tylko witaminy z ekoplon mix vit bm dla bydła mlecznego nie dawaliśmy innych witamin dla zasuszonych. Puki co to ojciec wszystkim steruje i niestety jest ciężko reformowalny :( według jego krowa powinna być tłusta a potem wychodzą takie kwiatki. 

Opublikowano

Sorry, że trochę odbiegne od tematu.. szukam beczkowozu 6-7tys L podlaskie, mazowieckie, warm-maz może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż, bądź jakiś handlarz godny polecenia. Oglądałem już trochę jak nie szrot zdezelowany to trochę podmalowana i jak za złoto. Powiedzcie czy koniecznie szukać na ramie czy konstrukcja samonośna też jest ok? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

kewink a jakie stosowałeś? bo u mnie jak nie dostawały żadnych witamin to nie było problemu.Kiedy zacząłem dawać jednej krowie w zasuszeniu to po porodzie łożysko nie odeszło. 

Ja gdzies od nowego roku daje witaminy dla zaasuszonych ( alamo transit, provimi) i mialem juz 13 porodow . U pierwszych 11 lozysko sie odkleilo samo, az do przedwczoraj i wczoraj , dwa porody i lozyska wet musi odejmowac... Jedna sama sie wycielila, drugiej pomagalismy. Gdy nie stosowalem tych witamin mialem spory problem wlasnie z lozyskami i po to wlasnie zaczalem stosowac, jak widac  poprawa jest, no ale jeszcze cos to powoduje. Oprocz tego krowy ladnie wchodza w laktacje , przed porodem i po apetyty dopisuja.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Sorry, że trochę odbiegne od tematu.. szukam beczkowozu 6-7tys L podlaskie, mazowieckie, warm-maz może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż, bądź jakiś handlarz godny polecenia. Oglądałem już trochę jak nie szrot zdezelowany to trochę podmalowana i jak za złoto. Powiedzcie czy koniecznie szukać na ramie czy konstrukcja samonośna też jest ok? 

Domyślam się że chodzi o używke więc na ramie o niebo lepsze, sam napisałeś że często zbiorniki zgnite więc sobie pomyśl która więcej wytrzyma, ta której zbiornik osadzony na ramie i po prostu tam leży czy w drugiej gdzie zaczep jest umocowany do zbiornika i przechodzą przez niego wszystkie siły? 

Ponadto jeśli jest na ramie to kiedyś tam jak zbiornik zgnije to kupisz sobie drugi, zamontujesz i jeździsz dalej, sam bym tak zrobił ze starą beczka w której zrobiły się dziury ale była po prostu za mała więc kupiłem nową. Również na ramie

@Primula94 Ile płacisz za Alamo transit? Też je stosuje. :) U mnie w tamtym roku po 100 zł za 20 kg, potem lekka podwyżka na 120 zł a nowa dostawa z ceną 160 zł.  

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)

Tylko rama w nich jest tylko malowana. W mojej z 87 beczka raczej dlugo jeszcze wytrzyma w przeciwieństwie do ramy. Ja brałbym bez ramy, ale na tandemie. Wtedy ciężar leży na osiach jak w tej co dodałem a zaczep tylko do ciągnięcia.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja mam na ramie 8 tys. Jedna os z konkretnymi balonami i jak miekko 130km zdycha. Zaluje ze nie wzialem na tandemie bo wbrew pozorom tak sie nie zapada. Mam rozrzutnik na tandemie 12m3 lzej na blocie chodzi a i konfort jazdy na drodze oniebo lepszy.

Opublikowano

No przy tandemie sa podobne co przy beczce tylko sa 4 kola a nie 2. Maja podobna szerokosc tylko sa nizsze. Ciezar jest lepiej rozlozony. Owszem, jak juz siadzie to amen bo na tandemie klin sie robi miedzy kolami z blota. Ale mniej siada i dalej wiedzie.

Opublikowano

Thomas pieniądze rzecz drugorzędna że tak powiem, z tego co widziałem to niektórzy za ładną wołają nieraz 1/3 mniej niż za kompletnego szrota. W granicach rozsądku, zależy co się trafi do 15 tys myślę że coś znajdzie. 

Właśnie z tych co ogladalem ramy były podgnite, zbiorniki u handlarzy otwarte i nie miałem zastrzeżeń. Tylko jedna oś i duży balon 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam joskina modulo2 10000l na pojedynczej osi, ciąga ją 110km. Ciągnik utopiłem jeden raz, ale beczka stała na wierzchu.

7 minut temu, jacekkombajnista napisał:

Edytowane przez jacekkombajnista
Opublikowano
3 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Ja mam z rozrzutniku ursus na tandemie ale te największe koła no i raz tylko go utopilem z ciagnikiem 105 km. Ogólnie bardzo fajnie się jeździ mniej buja na dziurach no i dosyć lekko chodzi 

To zależy od pogody :P ja 12 tonowy rozrzutnik na tandemie ciągałem 3 lata case jx 95 (leciutki ciągniczek ) i ani razu nie stanąłem , a obornik niezły kit ( ciężki) Na zaczepie aż trzeszczało. A od 2 lat ciągam prawie 170 konnym NH no i potrzebowałem pomocy :D

@damianzetor9540 Jutro będę zamawiał, to Ci napiszę :)

Opublikowano
2 godziny temu, jacekkombajnista napisał:

Ja mam joskina modulo2 10000l na pojedynczej osi, ciąga ją 110km. Ciągnik utopiłem jeden raz, ale beczka stała na wierzchu.

Widocznie nie masz miękkich torfów. Moja jest taka, koła takie najmniejsze nie są jak na 5 tyś w porównaniu np od Meprozeta, ale kilka razy beczkę utopiłem a ciągnik jechał po wierzchu.

https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/141945-dome-5000l/

Opublikowano

Nie rozumiem co was jara w tandemie, gdzie wózek i tak jest w jednym punkcie wachliwie połączony z ramą. Gdyby każda ośka była podparta wtedy spoko, a tak to to samo co jedna oś. Dobra bo gównoburzy nie chce. Jakie parametry na pompie powinny być przy tych 6-7tys i ile czasu +- powinna się napełnić w rzadkim?