Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to może trochę drogo żywię ale jałówki do pokrycia dostają treściwa z soja i rzepakiem do tego premiks Wit.  Wszystko w miarę rozsądku żeby nie zatuczyc. Rezultaty są bo jałówki są wyrośnięte i bezproblemu w pierwszej laktacji średnio dają 11tys litrów.

Opublikowano

U nas też na żywieniu jałówek nie oszczędzamy do momentu zacielenia. Do 6-7 MC suchy tmr do woli, potem tmr laktacyjny + witaminy z beta karotenem. Od momentu potwierdzenia ciąży kiszonka z traw + słoma + troszeczkę kiszonki z qq + witaminy. Ostatnio na wykładzie dr Lach pokazywał, że złe żywienie(odchów) cieliczki ograniczają roczną wydajność o 2 tys kg mleka, myślę, że warto zawalczyć o te mleko nie oszczędzając na paszy do momentu zacielenia, oczywiście w granicach rozsądku.

Opublikowano

Jutro kończy mi się pryzma z kukurydzą i zamierzam kosić kuku na zielono. Myślę dawać  do paszowozu (na szt.) ok. 20kg zielonej kuku + 6kg sianokiszonki + treściwa z ręki. Krowy w dzień chodzą na pastwisku. Co dodać aby parametry (tłuszcz białko) nie spadły bo podobno mleka będzie trochę więcej a parametry polecą w dół.

Opublikowano
marcinklos225 napisał:

Jutro kończy mi się pryzma z kukurydzą i zamierzam kosić kuku na zielono. Myślę dawać  do paszowozu (na szt.) ok. 20kg zielonej kuku + 6kg sianokiszonki + treściwa z ręki. Krowy w dzień chodzą na pastwisku. Co dodać aby parametry (tłuszcz białko) nie spadły bo podobno mleka będzie trochę więcej a parametry polecą w dół.

ta ilość to na dzień czy odpas?

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

ta ilość to na dzień czy odpas?

Na dzień tj. przyganiam krowy o 17 z pastwiska i dostają to na noc. Rano wyganiam o 8.

19 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Ja bym się wstrzymał jeszcze . Kup suchych wysłodków , bo to co teraz skosisz to strata i bezwartościowa masa . Narobisz sobie więcej biedy jak pożytku

posiałem dużo kuku w tym roku i doszedłem do wniosku że najlepiej ją zacząć już skarmiać. Uważasz że teraz to bezwartościowa masa -* kiedyś zawsze ilość mleka rosła 

Opublikowano

Najlepsze są suche wysłodki, ja akurat moczę je i to wszystko razem z kiszonką z lucerny i traw podniosło mleko o 2 litry + białko i tłuszcz o około 0,13 w górę. A qq już nie mamy 2 miesiące 😬 dziś rozmawiałem z gościem z mojej uczelni, który monitoruje sm na kilku polach qq, to mówił, że na słabszych glebach jest już w granicach 26-28 %

Opublikowano

@areek9869

Ile kg szlo kiszonki z kuku i ile suchych wyslodek to zastapilo ?

Tez sie konczy i robilem testy kuku + ziemniaki i nawet poszlo do gory przy naprawde malej ilosci ziemniaka.

Tylko troche z tym zachodu, bo paszowoz niechce pociac.

Opublikowano
8 minut temu, niesamowity90 napisał:

Ja jutro lecę złożyć, z tego co rozumiem trzeba się wycofać z de minimis i złożyć żeby dali z krajowej, tak?

A nie wiem nic na ten temat 

Opublikowano

Wziąłem się dzisiaj sam za leczenie zapalenia pluc u krowy miała 40,5 gorączki w południe, podałem 33 ml synoluxu i 30 pyralginy, wieczorem miala 39, synolux powtarzać co 24h? Czy może jednak zadzwonić po weta😛

Opublikowano

przeciąg może um robisz albo spryskowaczy uzywasz...wentylatory?

Przy mocnym zapaleniu pluc (trudnosc z oddychaniem,piana z pyska, wyciaganie szyi, sapanie) to lelarz musialby dodatkowo steryd podać jeśli niecielna. Przeciwzapalny podawac dwa razy dziennie rano i wieczorem,bo wieczorem zawsze nachodzi wieksza temperatura. Co do antybiotyku to w kazdej oborze działo co innego, wiec wiesz co lekarz podaje. Ale zawsze lepiej osluchać i po kilku dniach skontrolowac czy jest zmiana w plucach, potem dać "wykrztuśne" jak bedzie widać juz gile. 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mam poptwierane wszystkie drzwi a teraz w dzień gorąco a noce chłodne, nie cielna bo się wycielila w sobotę😛 wiec jak z tym synoluxem? Chyba trzeba co 24h ostatniej co miała to lekarz podał tylko jeden raz ale to jakis inny lek, i kadencja była po nim 4 dni

Edytowane przez radekz200
Opublikowano

Ale synulox daje się kilka dni z rzędu...3-4 ???? co 24h. Nie oczekuj poprawy po jednym podaniu. Poprawa może być jak spadnie temperatura i teraz przeciwzapalne leki są ważne, codziennie 2 razy przez pierwsze 2 dni, a potem moze być 1 raz.  Co do synuloxu to u nas nie działa ni groma, ale.u innych może tak. Jak juz daleś to kontynuuj po 24h.

P.S. jaka...kadencja? 🤦‍♀️