Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, ThePerkins napisał:

Kurde mam pierwiastkę , takie zapalenie ją wzieło , że były 3 rodzaje zastrzyków ( ostatnio mastijet ) i dalej jest ... Poczekam chyba aż zejdzie antybiotyk i dam na diagram żeby wyszło tak jak trzeba, bo mleka dużo daje , a ja 1/4 wszystkiego mleka wylewam w kanał eh... 

postaw ją na paszę bez mykotoksyn, zacznie się leczyć. 

2 godziny temu, Pawel156 napisał:

Pytanie do doświadczonych hodowców. Czy jak się poda antybiotyk dowymieniowy do jednej ćwiartki wymienia to czy ten antybiotyk przechodzi na pozostałe 3 ćwiartki ? Czy może z tych trzech ćwiartek mleko jest dobre?

chłopie, nie idź tą drogą...

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Potwierdzam, mastijet przechodzi na wszystkie ćwiartki ponieważ jest bardzo mocny. Lecz przy reszcie raczej nie przechodzi, po zakończonej kuracji daj 3 ćwiartki do sprawdzenia na antybiotyk i będziesz miał odpowiedź.

Kurde mam pierwiastkę , takie zapalenie ją wzieło , że były 3 rodzaje zastrzyków ( ostatnio mastijet ) i dalej jest ... Poczekam chyba aż zejdzie antybiotyk i dam na diagram żeby wyszło tak jak trzeba, bo mleka dużo daje , a ja 1/4 wszystkiego mleka wylewam w kanał eh... 

to miesiąc po karencji dopiero można robić antybiogram

Opublikowano

Bardzo często daje w jedną ćwiartkę, antybiotyk a resztę doje zresztą zawsze tak było i jeszcze nigdy nic nie przeniklo. Słyszałem że ćwiartki mogą być połączone, ale na logikę to i zapalenie by przeniklo do drugiej

Opublikowano
12 minut temu, kr9292 napisał:

Bardzo często daje w jedną ćwiartkę, antybiotyk a resztę doje zresztą zawsze tak było i jeszcze nigdy nic nie przeniklo. Słyszałem że ćwiartki mogą być połączone, ale na logikę to i zapalenie by przeniklo do drugiej

Też tak przez tyle lat rodzice robili i było ok, az do czasu, a później boli jak mleko w kanał i wszelkie koszta . Więc żebyś sie kiedys nie zdziwił jak my.

Opublikowano
17 minut temu, kr9292 napisał:

nie są polączone 🤤 chodzi o przeniknięcie antybiotyku do krwi, a ponieważ do wyprodukowania 1litra mleka przez wszystkie cwiartki musi przeplynąć około 500litrów krwi stad obecnosć antybiotyku w reszcie cwiartek.

Opublikowano

Nam wet powiedział ileśtam lat temu, że sporo hodowców, których obsługuje, to sprawdzało I nikomu antybiotyk nie wyszedł z nieleczonych ćwiartek, ale on na to gwarancji nie da, więc róbta to chceta 😜

Opublikowano

Z praktyki antybiotyk wychodzi u tych którzy doją do separatora z antybiotykiem mleko, później podłączają kolejną krowę wszystkie ćwiartki i płuczą antybiotyk który osadził się na ściankach, antybiotyk typu mastijet czy np. mastiplan się "ładnie" osadza i przenika do basenu. Często nieszczelne separatory bądź przewrócone... Historii dużo...

Nie wspominając o wątrobach, ale jak można nie zadbać o tak ważny organ...

Opublikowano
11 godzin temu, leszek1000 napisał:

A dostała coś domięśniowego i przeciwzapalny. Same tuby mogą nie pomoc. 

Dostała i to 2 razy , teraz ostatnio wczoraj daliśmy ostatni zastrzyk. 

11 godzin temu, Paulina1985 napisał:

postaw ją na paszę bez mykotoksyn, zacznie się leczyć. 

Ja doskonale rozumiem , że grzyby przyczyniają się do tego , ale nie wierze , że nikt nie ma żadnego odrzutu i ma czystą paszę bez grama pleśni bo tak to się chyba nie da ( chyba że ktoś ma silosy daje zakiszacze , i jakieś siatki/ worki) to może. Na samym sianie i słomie ją trzymać ?. Sianokiszonka nie jest teraz jakaś za super , kukurydza przyzwoita, nie grzeje się. Ostatnio dawałem kiszone ziarno i został mi akurat bb mielonego ( niestety) i się grzał to może tym to zepsułem ?. Kupiłem teraz gniecione po 720zł/t i już pół spasione i na razie super. Właśnie nie wiem dlaczego gniecione się nie psuje, a mielone na potęgę ...

11 godzin temu, slawek74 napisał:

to miesiąc po karencji dopiero można robić antybiogram

Z tego co mówił wet to można i wcześniej tylko to nie dokładnie wyjdzie , a czekać miesiąc to też eh... Póki co 1/4 mleka wylewam w kanał to boli..

Opublikowano
11 godzin temu, Primula94 napisał:

Też tak przez tyle lat rodzice robili i było ok, az do czasu, a później boli jak mleko w kanał i wszelkie koszta . Więc żebyś sie kiedys nie zdziwił jak my.

Słyszałem o tym już nie raz ale tylko tu na forum. Ile razy takie coś ci sie zdarzyło?

Opublikowano
16 minut temu, ThePerkins napisał:

U nas już od roku gorzej ..

wszyscy mają problemy, ale z tego co ostatnio pisałeś wydaje się, że dużo pasza Ci zepsuła. To nie byla zlośliwośc z mojej strony, bo ja przechodzilam to co Ty tylko w wiekszej skali i plakac się chciało, i to nie były tylko zapalenia, ale zamieranie zarodków, niestrawości, przemieszczenia trawieńca. Już dajesz na mykotoksyny coś? 

Opublikowano

Z ta kukurydza uważaj, mi psuła sie w rekawie bo nawaliłem sie z operatorem i pewnie niedognieciona była w tym mykotoksyn mysle ze jest najwiecej bo w peyzmie nieraz roznie bywało i problemów nie było tylko jak wspominałem odrazu do sklepu pieniazków niezałowac i u mnie sprawa sie zamkneła w przeciagu miesiaca ph stabitox czy cos w tym stylu daje do dzis.