Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty się nie znasz i tyle 🤣  i masz kijową skuteczność, taką widocznie jak ja 🤔🤔🤔 zarcik.

Zgadzam się z @Takisobierolnik jesli w lato nie masz czasu zajac sie porzadnie bydłem, bo jest praca w polu to lepiej nie psuć sobie nerwow i krów. Dlatego punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. 

Oby krowy się nam zacielały, a cielaki nie chorowały 😁😁😁😁😁 

Opublikowano
44 minuty temu, marcinffff napisał:

cóż za wspaniałą skuteczność macie w kryciach że sezonowosc wycielen jest.

Ustawiane ruje hormonalnie i ja to robię celowo a nie "Tak wyszło bo mi się krowy nie zacielaja" a jak już jest tak robione kilka lat to jalowka urodzona np jesienią 2019 wycieli się też jesienią 2021 i tak to się już kręci samo 

1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Przesuwanie zacielenia to też koszty. Dłużej jałowa krowa czy jałówka to strata mleka, którego nie da. Wszystko jest kwestią koncepcji i punktu widzenia.

A jak z płynnością finansową? Rozumiem, że masz jeszcze inne dochody. Plan jest ogólnie spoko, jak ci pasuje. Osobiście wolę równomiernie kilka wycieleń miesięcznie i stałą ilość mleka w zbiorniku. U mnie wacha się rocznie max o 150 litrów i uważam to za sukces😁

Mleko jest jedym z 3 źródeł dochodu 

Opublikowano
53 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ty się nie znasz i tyle 🤣  i masz kijową skuteczność, taką widocznie jak ja 🤔🤔🤔 zarcik.

Zgadzam się z @Takisobierolnik jesli w lato nie masz czasu zajac sie porzadnie bydłem, bo jest praca w polu to lepiej nie psuć sobie nerwow i krów. Dlatego punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. 

Oby krowy się nam zacielały, a cielaki nie chorowały 😁😁😁😁😁 

U mnie czas jest i bydło jest dopilnowane 

choćby nie wiem co się dało pierwiastce to i tak będzie mniej mleka i więcej problemów

Opublikowano

a to ktoś inny o tym dopilnowaniu moze pisał🤪 

Pierwiastki są "kochane" 🤣 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, michalcium napisał:

Mleko jest jedym z 3 źródeł dochodu

Dlatego to u ciebie działa i jest od lat stosowane. Ja mam dochód tylko z mleka i lżej mi jest, gdy jest ciągłość. Nie lubię mieć wycieleń w czasie zmian paszy, a najwięcej mam kombinacji sierpień-pażdziernik. Końce pryzm się grzeją i czasami trzeba przejściówką qq karmić, bo za szybko zejdzie.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

U mnie to wynika tylko i wyłącznie z tego że zimą jest czas żeby się zajmować stadem tak jak potrzeba mało dojnych wrzesień pazdziernik więcej czasu na zajęcie się polem a pozatym narazie jeszcze bez paszowozu a że po wycieleniu treściwa i premia w 3 posypaniach więc w sezonie prac polowych byłby z rozdawaniem już problem 

Opublikowano

Jo. Zwiększa się przez ten dodatek pobranie wody i chłodzenie "od środka". TA DAM  !

Opublikowano

za wolno trybię o tej godzinie 🤣🤣🤣 czas spać.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Skoro już mówicie o stresie cieplnym, ponoć dehejs ma jakiś super produkt który minimalizuje jego negatywne efekty? Strasznie się z tym reklamują, ktoś coś wie?

A słyszałeś o takim powiedzeniu srały muchy będzie wiosna? 😃 testowałem z biofeed coler czy jakoś tak a tak w ogóle to na lato zwiększyć dodatki witamin, drożdży i inne minerały to cale specyfiki i paszę bardziej zkoncentrowaną ot i cała tajemnica ale jak coś innego będzie psuło czyli problem z objetościówkami brak świeżego powietrza to se to wszystko można o kant du..y potłuc

tumiwisizm napisał:

Jak to, zwykła sól?

sól też na duży plus 1kg na 1t paszy

Opublikowano

Czyli pic na wodę fotomontaż. Ich zywieniowiec to polecał, koniecznie zacząć stosować zanim będą upały to nie będzie spadku pobrania paszy itd. A w ogóle to bier w promocji, do 9 worków jeden gratis. Ale nie skusiłem się na to

Opublikowano

@GrzesiekAgro wspomnial o soli, bo tak samo mozna dosypac sól i tez wiecej wody beda chciały pic...jak po slonych paluszkach 😁 Ja tam się nie znam, moze i maja jakas magiczną moc.