Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

Ja nie jestem producentem paszy i dodatków za wielką kasę i nikomu nic nie muszę udowadniać 🤷‍♀️ tym się różnię od SANO :)

Nie denerwuj się tak kolego, bo nikt nie pisze, ze Ty robisz coś zle, współpracuj z Sano, ale po prostu nie bierz wszystkiego za pewnik. 

Dobrze ale każdy mówi , że sano ma dwie laktacje średnio , a kiedy przyjechał do mnie dyrektor regionalny shiuz bydgoszcz to powiedział mi , że 80 % obór nie przekaracza nawet dwóch laktacji średnio także każdy jest mądry na swój sposób .

Opublikowano

Jutro spojrzę w komputer na tą naszą śr.Laktacji specjalnie dla Ciebie 🤪

Szczerze mowiąc mnie samą pierwiastki już wkurzają, bo mialam wysyp poprzedni i ten miesiąc...Bardziej niż nowe sztuki w stadzie cieszą mnie zacielone krowy w  5. i 6.laktacji, które wiem, ze jeszcze i kolejną pochodzą. 

Zwolennikiem fabryk z 3tysiącami sztuk też nie jestem, bo jak kiedyś już wspominałam, jak nie znam z "twarzy" każdej krowy i chociaż pobieżnie jej historii w stadzie, to praca traci dla mnie sens. 

Ja życzę wszystkim krów bardziej długowiecznych niż mega wydajnych :) bo to one tworzą zysk (a może nie? 🤔🤔🤔).

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Jutro spojrzę w komputer na tą naszą śr.Laktacji specjalnie dla Ciebie 🤪

Szczerze mowiąc mnie samą pierwiastki już wkurzają, bo mialam wysyp poprzedni i ten miesiąc...Bardziej niż nowe sztuki w stadzie cieszą mnie zacielone krowy w  5. i 6.laktacji, które wiem, ze jeszcze i kolejną pochodzą. 

Zwolennikiem fabryk z 3tysiącami sztuk też nie jestem, bo jak kiedyś już wspominałam, jak nie znam z "twarzy" każdej krowy i chociaż pobieżnie jej historii w stadzie, to praca traci dla mnie sens. 

Ja życzę wszystkim krów bardziej długowiecznych niż mega wydajnych :) bo to one tworzą zysk (a może nie? 🤔🤔🤔).

Oczywiście , że krowy długowiczne dają zysk jeżeli są zdrowe nie mają zapaleń i tego typu rzeczy , co z krowy która każdą laktecję rozpocznie 5 problemami , dlatego żeby do takich krów dojść potrzebna jest selekcja , której każdy hodowca nie uniknie jeżeli będzie chciał mieć dobre krowy .

Opublikowano

Bo prawda jest taka, że duże, wolnostanowiskowe obory nie powinny mieć większości krów rasy HF. Można te krowy zgodnie z sumieniem i długo użytkować, jeśli są indywidualnie traktowane. W hodowli tak dużej jak Sano nie ma takiej możliwości. Praca w takim miejscu by mnie złamała. Też muszę robić rotację w moim małym stadku, ale stawiam sobie za wyzwanie, aby sprzedać zdrowe sztuki, a nie chore albo sztywne😏

Opublikowano
10 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Dobrze ale każdy mówi , że sano ma dwie laktacje średnio , a kiedy przyjechał do mnie dyrektor regionalny shiuz bydgoszcz to powiedział mi , że 80 % obór nie przekaracza nawet dwóch laktacji średnio także każdy jest mądry na swój sposób .

Marketing uwielbia takie stwierdzenia jak wypowiedział Ci dyrektor :) dedukujesz, że schiuz obsługuje tyle stad aby stawiać takie tezy.... niekoniecznie! 

Opublikowano
55 minut temu, kkrzysiekk napisał:

Marketing uwielbia takie stwierdzenia jak wypowiedział Ci dyrektor :) dedukujesz, że schiuz obsługuje tyle stad aby stawiać takie tezy.... niekoniecznie! 

Zależy w jakim regionie północne Podlasie, Warmia i mazury to głównie shiuz Bydgoszcz 

Opublikowano

o nie nie nie kochany, mnie tu nie imputuj żadnego shiuzu 😁😁😁😁 ja jestem warm-maz i najwiecej konrad, wws 🤷‍♀️

Opublikowano

@Supersebusiek średnia laktacja krow ubyłych z ostatniego próbnego 2,6 ... Patrzę teraz w komputerze na statystyki na dzien dzisiejszy to jest liczba laktacji 2,2 (biorac pod uwagę, ze w przeciągu 2 miesiecy wycielilo mi się 30 pierwiastek). Za miesiąc podejrzewam, będzie szło do góry...czy to jest źle?🤔 Nie. Czy pracuję nad tym żeby bylo lepiej? tak 🤣  właśnie klocka podklejałam krowie w 6.laktacji, oczekuję, że za kilka dni wróci na grupę z izolatki. Czy na dużej fermie by się bujali z taką krową? wątpię...

Opublikowano

ja sie cos z SOLem nie moge dogadać ostatnio 😩 nie umiem wyciagnąć z niego danych i analiz chyba 😔😔😔

Opublikowano

MichalForterra1993 napisał:

kierownik jakimi buhajami kryjesz?

Byl Suran, Samburu, Kayne, Garido, Spiron i jakies miesne. Do tego Tosco w sexie i Breaker w sexie. A teraz praktycznie Soundbar w 100% i Tosco S na jalowki

Opublikowano

U mnie też delikatny spadek bo połowa stada kaszle. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

ja sie cos z SOLem nie moge dogadać ostatnio 😩 nie umiem wyciagnąć z niego danych i analiz chyba 😔😔😔

Paulina co zrobić żeby ta krówka Pierwiastka miała błyszcząca sierść 😛

3114CA4D-E35D-4FC7-A7B4-71A90ED1529E.jpeg   

1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Edytowane przez radekz200
Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Paulina co zrobić żeby ta krówka Pierwiastka miała błyszcząca sierść 😛

3114CA4D-E35D-4FC7-A7B4-71A90ED1529E.jpeg   

Ktos mi kiedyś napisał, ze mam jalowkę zarobaczoną jak siersciucha pokazałam 🤪  

U mnie wyglądają identycznie po przyjsciu na grupę laktacyjną, wycierają się jak nauczą się podchodzić pod czochradło 😁 moją ulubienicę z wczesniejszych zdjęć co jakiś czas szczotkuję 🥰 i to jest moja rada, bo jak pies po prostu zmienia sierść. 

Są tez tacy co strzygą maszynką 🤷‍♀️😁