Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raz wziąłem chwaloną firmę do korekcji z okolic Ełku(Szewc).Nie powiem szybko i tanio zrobili,  45 sztuk w 4 h z piciem kawy i wzieli 20 zł za sztukę( wolał bym zapłacić nawet 40 zł za sztukę ale niech zrobią tak jak trzeba3). Zrobili 4 sztukom wrzody które musiałem poprawiać i dawać oxymed bo oni nie mogą używać leków tylko jakieś mascie ziołowe co nic nie dają. Później jeszcze poprawiałem u 8 sztuk pojedyncze kończyny, bo zaczęły uciekać na brzegi stanowisk. Po wprowadzeniu do poskromu okazywało się że nawet nie były zlicowane dobrze i dlatego źle im się stało. Teraz wolę sam poświęcić swój czas(3 dni mi to zajmuje) i zrobić tak jak być powinno. Ja robię 2 razy w roku ale zastanawiam się nad tym żeby robić co 4 miesiące tak jak dobrowskit. Czym wydajniejszy hf tym większe odrosty mają i zaraz leci postawa na piętkę. 

Opublikowano

pierwsza godz to jak dziki, jelenie w lesie. Ale krowy moje w zimę co 2-3 tyg wychodzą na łąkę to w miarę spokój. Dla jalowek ogrodzenie z 2-3 drutów kolczastych to za mało musi byc dodatkowo prąd

rodzą się cieleta czarno białe ale biały łeb. Matka czarno biala ho a ojciec MO. Jaki kod rasy dac dla cieliczki ??🤔🤔

Opublikowano

Mieszaniec bez raz miesnych 😝 albo....MO  ! 😁😁😁😁😁

P.S. uwielbiam taką maść  ! 

Opublikowano
24 minuty temu, marcinffff napisał:

pierwsza godz to jak dziki, jelenie w lesie. Ale krowy moje w zimę co 2-3 tyg wychodzą na łąkę to w miarę spokój. Dla jalowek ogrodzenie z 2-3 drutów kolczastych to za mało musi byc dodatkowo prąd

rodzą się cieleta czarno białe ale biały łeb. Matka czarno biala ho a ojciec MO. Jaki kod rasy dac dla cieliczki ??🤔🤔

Chodziło mi jak długo trwało wychodzenie z obory spokojne bez przewracania, wbiegania a co one robią na wybiegu to już ich sprawa 

Opublikowano

A co planujecie zacząć wypuszczać    zeby załapać się na dopłaty? 😛 ja rocznie tez musze przyzwyczaić około 7 jałówek także pierwsze dni wychodzą ze związanymi pasem przednimi  nogami zawsze tez staram się je zaprowadzić do drutu żeby powąchały a potem już chodzą normalnie z krowami, nie która odrazu nauczy się wchodzić na swoje miejsce, a z nie która trzeba się motać cały czas, nawet stoi na swoim miejscu podchodzisz ja uwiązać to ona wychodzi, dlatego najlepiej zaganiać we dwie osoby

Opublikowano

Nawet nie mam zamiaru o tym myśleć, choćby podwoili stawkę :P

U mnie potrzebne były min. 3 a najlepiej 4 osoby, bo jedna do uczepienia, dwie po obu stronach obory do stania z tyłu, żeby nie poszły tak jak mówisz i jedna do kierowania ruchem przy wejściu

Raz przerwały drut i same przyszły do obory, a byłem sam jeden w domu. Zanim to wszystko opanowałem, to myślałem że tam zejdę. Sytuacja wyglądała mniej więcej tak:

Znalezione obrazy dla zapytania: bitwa pod grunwaldem

• Haha 3
Opublikowano

Dla zdrowia krów to bajka, ruch to zdrowie, ale jak sobie przypomnę co się nieraz działo to aż mnie trzęsie. Cały powrót z pastwiska idealnie przed bramą kita w górę i w drugi koniec wsi... 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie ta przez pole 500m długości przebiegła slalomem na końcu wystraszyła się traktora bo orał akurat i z powrotem w kukurydzę. A ja po sąsiad polu pooranym obok latam i słucham się gdzie się zatrzyma😒 A niedaleko granicy mieszkam to jakby pobiegła prosto a nie zawróciła to do ruskich i jak kamień w wodę.

Opublikowano

Koło nas jest pas lasu może 20m potem parę metrów nawet nie wiem dokładnie ile 😁 ale jast taki pas i tam bronują co jakiś czas żeby ślady było widać. A za tym znowu las pareset metry i pola. W tamtym roku dwie jałówki uciekły jednemu to ślad po nich zaginął. A raz babka znajomego poszła motykować truskawki i dostała udaru słonecznego. Zaszła za granicę, ale widocznie nie potrzebna ruskim to odwieźli do polskich.

Opublikowano

Tak to można wypasać ,bo mi to całkiem gmina zagrodziła droga którą chodziły kilka lat temu krowy teraz jest mocno uczęszczana droga  w tamtym roku nowy za unijne pieniądze asfalt i ruch jak na expresowce