Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nowa, nowa ,więc nie taka droga moim zdaniem. Żaden preferencyjny kredyt. EM współpracuje z IKB leasing i oni wszystko załatwili. Wybrałem zwrot vat w 3 ratę i zawsze to mniej do spłaty. Bez myjni, na małych kolektorach(ja mam Lumilk chyba z dojem ćwiartkowym), na mniejszej pompie póżniowei 700 L(piekielnie głośnej) można mieć za ok 34-35 tyś brutto. Kredytowanie do 10 lat, ale przy 7 to już odsetki szybko rosną i koszt robi się wysoki.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja doje 1300 l i tez wlewam bo nie mam a najpierw chciałbym obore wolnostanowiskowa postawić. Wole najpierw podoic zwykła bańka a postawić sobie dom niż lądował kasę w obory. W 3 osoby to robota idzie.   

Opublikowano

Po zimowej hossie na rynku mleka myślę że byś dał radę wygospodarować  te 15tys na używaną z 4 aparatami a mając 1.3tys na odbiór przecież coś ci zostaje z tych wypłat. Prawda jest taka że nim postawisz nowy dom i oborę to ręce będziesz ciągał po nowych parkietach. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Bańkami to nie robota.Pół biedy jak krowy dużo nie doją. Jak mi się wycieliło kilka krów  i trzeba było  rano dwa razy podłączać to od razu decyzja była, trzeba przewodówke zrobić . Takie latanie to nie robota. Teraz mam wygodę. Dzisiaj 4 krowy rano dały po 20 kg. Jedna dała 24 kg i wszystko na spokojnie nie ma biegania jak na bankach było. 

Opublikowano

Ooo właśnie zapomniałem poruszyć tego tematu podłączania krów na dwa razy,  przecież nikt nie obniża wydajności tylko coraz więcej i więcej a konwie z gumy nie są xD

Opublikowano

Radek to się nazywa dobrobyt heh 

Kurde to jednak Wojciech się postarał 32 stanowiska kombi, bramka 4m przejście do starej obory, 11 metrów rury (bez kurków bo agencja by sraczki dostała) jak kiedyś będzie potrzeba to tylko kurki założyć i jest, 12 metrów w bok do pomieszczenia, mała bramka, myjnia comfort jakąś turbo wash bo pokręcony rurociąg(za Perfect 2 tys doplaty) 5 aparatów lumilk, kolektory kwasowka, pompa 1000 . Rura 52mm 37,5 tys do czerwca bo na Szepietowo podwyżka. 

Mogą założyć duovaca z delaval, ale to już 3k netto sztuka 

I wydało mi się drogo jak za zwykłego EM, ale delaval pi razy oko powiedział 55k bez duovaca. Ale to przy zakupach za 200tys, na wóz dał mi od razu taką samą cenę jak koledze po 2 mies negocjacji. Mimo wszystko z roku na rok idzie w górę bez pojęcia i jest drogo

Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Ja doje 1300 l i tez wlewam bo nie mam a najpierw chciałbym obore wolnostanowiskowa postawić. Wole najpierw podoic zwykła bańka a postawić sobie dom niż lądował kasę w obory. W 3 osoby to robota idzie.   

Tez tak z początku myślałem. Miałem troche odłóżonej kasy i chciałem zacząć budować dom. Ale tak sobie pomyślałem że dom postawie w stanie surowym a później będę dalej ciułal żeby go kiedyś wykończyć więc najpierw postawilem sobie warsztat pracy(obore) i teraz zarabia na siebie. Załapałem się na PROWa więc trochę kasy poszło na maszyny, a teraz jestem w trakcie wykonywania planów na nowy dom. 

• Like 1
Opublikowano

My z ojcem doimy i przelewamy w wiadra a mama wylewa także nie noszę tej konwi. Po dwa razy tez podłączam bo nie wchodzi. A co do kasy to spłacam poprzedni prow bo brałem wszystkie maszyny nowe no i wiadomo ze wydatki są a przewodowki nie założę b obora stara jedne krowy tak druga część nowa wiec jak postawie na wolnostanowiskowej to w miejscu starej obory powstanie hala lub przewodowka zależy od funduszy

Opublikowano

A co powiecie na to? Jeden gościu przewodówke założył, a i tak doi na konwie. Stwierdził,że za dużo prądu i wody bierze.....

Opublikowano
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

My z ojcem doimy i przelewamy w wiadra a mama wylewa także nie noszę tej konwi. Po dwa razy tez podłączam bo nie wchodzi. A co do kasy to spłacam poprzedni prow bo brałem wszystkie maszyny nowe no i wiadomo ze wydatki są a przewodowki nie założę b obora stara jedne krowy tak druga część nowa wiec jak postawie na wolnostanowiskowej to w miejscu starej obory powstanie hala lub przewodowka zależy od funduszy

haha we dwóch doją a matka nosi to faktycznie lekko, po prostu ekstra xD ja sam doję mama tylko wymiona wyciera, mam dwa aparaty i 3 konwie czyli dwie krowy doją  się non stop mleko noszę do zbiornika bańką

Opublikowano

Ja przy 900 l bankowa na przewodowke zmienilem. Ale z tego wzgledu ze jak w lato robie trawy sam to nie ma mnie na dojeniu po poludniu i kobietki(zona i mama) same wylewac musialy. A teraz maja odrobinke luxusu xD. A tez mam sasiada co mial przewodowke a doil bankami ale on mial 300l na odbior wiec se rąk nie powyrywal xD.

Opublikowano

Nie no, u nas doimy na dwie konwie, potem w wiadra i dzida do zbiornika. Jedna doje ja, druga żona. Wszystko fajnie jak jesteśmy obydwoje na doju ale zdarza się że żony nie ma i wtedy dopiero mam maraton zwłaszcza że większość krów trzeba w między czasie odłączyć bo nie mieści się w konwi. Dlatego coraz bardziej rozglądam się za jakąś przewodowa ale chyba najpierw chciałbym stara obore przerobić 

Opublikowano

No przecież nie sama 650 l mleka Wylewa... wy to macie myślenie. Może nie sprecyzowalem Poprostu pomaga wylewać a wiaderkiem 10 l łatwiej napewno wlać niż całą konwie. Po co mam teraz zakładać przewodowke jak w tym miejscu gdzie stoją teraz krowy będa chodzić luzem do paszowego a legowiska zostaną dobudowane. Wtedy tylko przewodowke kupie na 6 stanowisk lub hale na dofinansowanie i po problemie.  Najgorsze jest ręczne zadawanie paszy. 

Opublikowano

Napisałeś jak jest a teraz próbujesz z tego wybrnąć .

Mam ok 10000 na miesiąc i juz dość latania do zbiornika do połowy marca będzie przewoduwka wszystko pomierzone i rozplanowane teraz tylko montaż. 

Opublikowano

To Wam do zbiornika ciężko zaniesc a ja znam chłopaka co latem 400 litrów dziennie na zlewnie woził i za cholerę na odbiór z gospodarstwa nie chcial przejść bo uważa ze to zło. Ale w końcu przeszedł bo zlewnie zamknęli. Ten to robotę musi lubic

• Confused 1