Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, szymon09875 napisał:

Ja teraz daje drugiej partii piasta. Efekty widze wiec chyba nie jest najgorsze. 

Nie jest zły 

3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

A Ty wiesz, ktory ma blisko? 🤔 😁 dużo wiesz 😁 Dębski czy jakoś tak ? 

Na podlasiu chodziło o ten suchy tmr.

ciekawe, ale też trzeba miec skladniki. Chcialam z lucerną, lub dobrym sianem, poza tym wiązałoby się to z kosztem na ta mobilną mieszalnię 😁 wiesz, rozumiesz...KOSZT 😁

Cis tam wiem😉😉

Koszt mobilnej mieszalnia pasz jest niezbyt wysoki

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał:

Nie no chodziło mi ze duzo słomy w stanowisku chyba że to było chwile po ścieleniu 😛 A Ty zaraz jakieś domysły że się śmieje że brudne 

A ja wiem czy Ty się do Vivy nie zapisał? xD Nie rzucam tak dużo, ale wystarczająco na tyle, aby było w miarę sucho. Foto było jakieś 4h po ścieleniu ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, tay29 napisał:

stanowiska tez się kwalyfikują tylko te wymiary 1.93m x 1.32m

Ciekawe ;) Poszukaj na Farmerze był projekt ustawy i tam poczytaj, jest tylko mowa o wypasaniu i krowy utrzymywane grupowo 

Gdzie uwięz i dobrostan? To się jedno z drugim gryzie 

A te wymiary co podałeś to zwiększenie szerokości o 20% i długości o 20% to daje łącznie zwiększenie powierzchni o 44%

Opublikowano

w rozporządzeniu jest tylko mowa o wolnostanowiskowych, a gdzies czytałem ze na uwiezi tez pewnie wnieśli poprawki i lipa, jeżeli tak to 600plus okaze się totalna lipa bo dostana tylko nieliczni, u mnie jest sporo produkcji mleka ale wszyscy na uwiezi trzymają, ciekawe czy chociaż za wypas można skozystac

Opublikowano

600 plus to genialny pomysł. W miasto poszło jaki to rząd dobry dba o dobrostan zwierząt i ile to rolnik dostanie kasy. A tak na prawdę to mało kto to dostanie ale miastowi już będą krowy nam liczyć.

• Thanks 1
Opublikowano

Czyli to 600 plus to wszyscy na wolnostanowiskowych oborach dostaną?

Opublikowano
7 godzin temu, Xawier napisał:

@Paulina1985 Ty masz może nazwisko na O?

nie 😁 a co???? 🤔 Gdzieś tak napisałam? 🤔

Opublikowano

mam problem z cielakiem. ma 2.5tyg i jest oslabiony bardzo. pije mleko/elektrolity. Ma rzadki kal(ale nie woda) podawalem bentawet i tu moje pytanie. ostatnio juz drugi dzien daje wegiel w tubie 2x dziennie i cielak w ogole nie wydala czarnego koloru tylko ta kupa jest szara (po tym bentawecie). na poczatku myslalem ze ma cos z trawieniem bo jest mocno gruby. dalem rozkurczowe(biovetalgin 1x i powtorka po 12h) lecz nadal bez zmian. cos z plucami moze byc?

rano mierzylem to ma 38.9 temp i meczy mnie ta osowialosc. cielak juz przezuwa probuje skubac siano/slome. rano to nie chetnie wstaje to mu pomoge i wtedy juz chodzi i szuka mleka

Opublikowano (edytowane)

U jednej krowy podejrzewam kwasicę - wyciąga i zjada słomę spod siebie - co zadziałałoby szybko? Zauważyłem też, że ostatnio schudła, a żre normalnie. Żadnych innych objawów brak- zachowuje się normalnie.

MOżna zbadać to używając glukometru/pasków w leczeniu cukrzycy? Jak odczytać wskazania?

Edytowane przez soltys147
Opublikowano
9 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Czyli to 600 plus to wszyscy na wolnostanowiskowych oborach dostaną?

https://pomorska.pl/rolnicy-moga-dostac-ponad-500-plus-za-wiecej-miejsca-w-oborze-ale-bez-uwiezi/ar/c8-14728264

Jeszcze nad tym dłubią, ale pewnie tak to będzie wyglądało. Ja mam stanowiska od 12 lat +20% większe, ale i tak zgodziłbym się, że jakiś szałowy dobrostan to to nie jest, skoro są na uwięzi. Pytanie zasadnicze, czy w oborach wolnostanowiskowych, czyli z założenia w stadach 30+ krów, lepiej zmodernizowanych, opłaci się trzymać mniej krów?