Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co robicie jak cielak sie zachlysnie mlekiem? kupilem juz te lateksowe smoczki. natomiast rano musialem poic jeszcze ze starego i on juz sporo wyrobiony pil ostro i przerwal 3 razy podczac picia i kaszlal. Teraz w poludnie nie chcial pic juz i intensywnie oddycha

Opublikowano
8 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

co robicie jak cielak sie zachlysnie mlekiem? kupilem juz te lateksowe smoczki. natomiast rano musialem poic jeszcze ze starego i on juz sporo wyrobiony pil ostro i przerwal 3 razy podczac picia i kaszlal. Teraz w poludnie nie chcial pic juz i intensywnie oddycha

Moze się przylal a moze to zbieg okoliczności,

Zmierz temperaturę, jak ma to daj jakis antybiotyk + cos od gorączki np rifen. 

Opublikowano

Jak myślicie czy jest szansa żeby trawieniec wrócił na swoje miejsce? Wszoraj rano krowa słabo jadła było mniej mleka Sprawdziłem trawieniec i nie było go słychać. Wieczorem już tak, był wet ale poczekalismy do dzisiaj żeby nie robić go po nocy... Rano krowa nie jadła dalej ale nie było go słychać. Teraz je sianokiszonke teawienca nie słychać. Uszy ciepłe... Go myślicie o tym?

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

8 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

Moze się przylal a moze to zbieg okoliczności,

Zmierz temperaturę, jak ma to daj jakis antybiotyk + cos od gorączki np rifen. 

nie ma temperatury

Opublikowano

Cześć, mam problem z jałówką w 8 miesiącu ciąży od kilku dni bardzo ciężko wstaje, na lewą nogę nadeptuje dopiero po kilku minutach od wstania. Podejrzewam uraz mechaniczny ale najdziwniejsze jest to że brak jakiejkolwiek opuchlizny. Wet obejrzał i nie potrafi pomóc 😑

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Jak myślicie czy jest szansa żeby trawieniec wrócił na swoje miejsce? Wszoraj rano krowa słabo jadła było mniej mleka Sprawdziłem trawieniec i nie było go słychać. Wieczorem już tak, był wet ale poczekalismy do dzisiaj żeby nie robić go po nocy... Rano krowa nie jadła dalej ale nie było go słychać. Teraz je sianokiszonke teawienca nie słychać. Uszy ciepłe... Go myślicie o tym?

Wrócił na swoje miejsce, tylko niewiadomo czy na stale czy znowu powedruje do góry :/

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Wszystko jest możliwe, samoczynna repozycja po lekach rozkurczowych też.

Zależy jak u Ciebie jest robiony trawieniec. Jak na przytyczki i trawieniec nie jest dobrze zgazowany to nawet nie ma co podchodzić do zabiegu, bo więcej szkody można narobić. 

Często po lewej stronie słychać wypuk metaliczny przy zgazowanych jelitach, ale to lekarz umie odróżnić. 

To, że krowa je, nie znaczy, ze nie ma trawieńca. U mnie byly przypadki takie, ze jadły i cos nawet przezuwały, a LPT był i byla operacja. 

Prawdę o trawieńcu znają tylko słuchawki czy tam stetoskop 😁 

Opublikowano

Jakie maty wybrać do obory uwiezniowej  bo myślę na wiosnę położyć aby ograniczyć słomę  jakiej firmy i czy kłaść na całe stanowisko  (120x180) Czy 5cm przedkońcem  obornika wypychany ladowarka 

Opublikowano

Obstukałem ją dokładniej i jednak coś tam słychać chociaż już inaczej niż wczoraj.. Wieczorem lekarz ma ją sam obadać i pewnie rano robić jeśli trzeba, na przytyczki jeśli będzie się dało 

Opublikowano

Może ktoś miał podobny przypadek. 40 dni przed porodem, w dniu w którym miałem zasuszać krowę z dróg rodnych wystawał kawałek rozkładajacego się powoli łożyska. Nie mogłem wyczuć wód płodowych i zadzwoniłem po weta. Stwierdził, że płód zamarł i wywołaliśmy poród. Jeżeli wyrzuci go z siebie to jest szansa, że jakoś się rozdoi? Czy uciekać z nią od razu? Tym bardziej jeśli nie wydali płodu. Bo jeszcze nie miałem takich ronień w gospodarstwie i zastanawiam się jak to "powinno" wyglądać.

Opublikowano
24 minuty temu, rolas360 napisał:

Jakie są obecnie najlepsze buhaje HF?

....uj  z tymi najlepszymi buhajami, jak sexowanego nie weżniesz to jałowki u Konrada bd oglądal.... heheh

Opublikowano
6 minut temu, bop23 napisał:

....uj  z tymi najlepszymi buhajami, jak sexowanego nie weżniesz to jałowki u Konrada bd oglądal.... heheh

To jakie dobre sexowane zamówić? Bo do poniedziałku muszę podjąć decyzję. 

Opublikowano

Jeden to trochę za mało. Myślałem wziąć 5 byków hf i 2 rw. Czyli jak można to jeszcze trochę bo ja niezbyt się orientuję w tych katalogach.

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

RW duzo odstają wydajnością od zwykłego HF? 😛

Oj trochę tak.😅😅 Nawet trochę sporo i dlatego będę przechodził bardziej na hf i krzyżówki hf×nrf. 

Opublikowano

@rolas360 aaaaaa broń Cię panie Boże od krzyzowek z NRFem  !!!!! tym bardziej jak zależy Ci na wydajności. Przemyśl jeszcze raz. Ja juz duzo razy pisalam o moim wielkim rozczarowaniu NRFami. Bardzo szybko sie zapasają, bo to rasa dwukierunkowa - miesno mleczna. Wydajności nie oczekuj.

Co do RW to nie byłabym taka szybka w ich dyskwalifikowaniu względem czystego czarnego HFa. 

35 minut temu, radekz200 napisał:

RW duzo odstają wydajnością od zwykłego HF? 😛

Wszystko zależy od genetyki. Jak juz ktoś wcześniej wspominał teraz RW ciężko znalezc z rodowodem "czerwonym", większość po czarnych ojcach i trzeba trochę mieć obeznania w rodowodach żeby miec tego prawdziwego RW. 

Ja lubię RW, jak tez roznego rodzaju genetyczne eksperymenty 😁 ale to wszyscy wiedzą 😂

58 minut temu, rolas360 napisał:

Jeden to trochę za mało. Myślałem wziąć 5 byków hf i 2 rw. Czyli jak można to jeszcze trochę bo ja niezbyt się orientuję w tych katalogach.

to jakie Ty masz stado, ze tyle buhajow potrzebujesz??? ja na stado 350 krów i 70jalowek w kryciu mam trzy-cztery maks buhaje 🤔🤔🤔

Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

@rolas360 aaaaaa broń Cię panie Boże od krzyzowek z NRFem  !!!!! tym bardziej jak zależy Ci na wydajności. Przemyśl jeszcze raz. Ja juz duzo razy pisalam o moim wielkim rozczarowaniu NRFami. Bardzo szybko sie zapasają, bo to rasa dwukierunkowa - miesno mleczna. Wydajności nie oczekuj.

Co do RW to nie byłabym taka szybka w ich dyskwalifikowaniu względem czystego czarnego HFa. 

Wszystko zależy od genetyki. Jak juz ktoś wcześniej wspominał teraz RW ciężko znalezc z rodowodem "czerwonym", większość po czarnych ojcach i trzeba trochę mieć obeznania w rodowodach żeby miec tego prawdziwego RW. 

Ja lubię RW, jak tez roznego rodzaju genetyczne eksperymenty 😁 ale to wszyscy wiedzą 😂

to jakie Ty masz stado, ze tyle buhajow potrzebujesz??? ja na stado 350 krów i 70jalowek w kryciu mam trzy-cztery maks buhaje 🤔🤔🤔

Z jałówkami około 30 sztuk i jakoś wolę mieć więcej do wyboru. Jakoś mi nie odpowiada krycie pół stada tym samym bykiem.

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

Ale same jałówki , czy krowy też tak Ci się zapasają?

Opublikowano

Jałówka 1,5 msc. po wycieleniu ma ranę/ odparzenie na wymieniu w miejscu gdzie styka się ono z lewą nogą. Zauważyłem to jakieś 2 tygodnie temu (poczułem charakterystyczny zapach). Od tego czasu psikałem niebieskim sprayem (tetracyklina) rano i wieczorem - przez tydzień. Oczywiście przed psikaniem czyszczę ranę ściereczkami jednorazowymi.

Niby jest lepiej - zapach zniknął, ale i tak pojawia się żelowaty nalot na ranie i nie chce się zagoić. Ostatni tydzień używam rivanolu - efekt ten sam.

Jest jakiś bezkarencyjny środek na takie trudno gojące się rany? 

Dodam, że teraz w miejscu styku rany na wymieniu z nogą nie jest już zbyt "ciasno" jak wcześniej - otwartą dłoń ciężko było wcisnąć, ale dalej pewnie ociera się ta rana o nogę zwłaszcza przy wstawaniu/ kładzeniu się jałówki.

Opublikowano

Spróbuj Protego spray - to puder w sprayu. 

Jeśli nie ma gorączki, zmiana się cofa to po co antybiotyk?