Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A u nas dziewczyny zamiast ruje to wzięły się za wycielenia😂😂😂 wczoraj 4sztuki, dzisiaj na razie jedna, ale na pewno to nie koniec 🎅 

@pedro2 Twojemu bykowi życzymy owocnych skoków😁  jak powiedział Leszek oby zawału nie dostał ze szcześcia 😂 i wysilku...😳   😂😂

Opublikowano

Jak puści jednego na cały dzień w 4 szt to może 2 załapią. Byk się wystrzela i dlatego trzeba dawkować skoki. 

Opublikowano
22 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Czego na tym kursie Primula nauczyli? Wyjaśnili jak wyczuć cysty, torbiel itd? Czy tylko samo przejście przez szyjkę?

Mielismy macice i tam niby patrzylismy i niby przechodzilismy. W teori bylo sporo , ale nie bylo wyjasnione jak to wyczuc, a przechodzic nauczykem sie na swoich ,.bo tam jak 5 reke wlozyl to krew szla i po ptokach...

Opublikowano
6 godzin temu, ThePerkins napisał:

Po świętach się za to wezmę sam bo się pewnie nie doczekam. Po gorączce q to chyba likwidacja tylko się szykuje z tego co słyszałem ?

6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Niekoniecznie, ale musisz zapytać kolegę @masterinstructor  jak to wygląda, jak się leczy.

Na Q jak chcesz zbadać to jedź po prostu do lab i powiedz, że chcesz wynik na tel  a nie na papierze powinieneś się dogadać. Ja chciałem robić profil ronienia na wszystko i uprzedzili mnie jak to jest z Q, że w razie czego muszą zgłaszać to weterynarii itp. Wieć no problem. I na Q jest szczepionka także nie ma problemu, aby tylko weterynaria o tym nie wiedziała ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Cześć! Mam problem z buhajem rozpłodowym. Problem polega na tym, że nie interesuje się on zbytnio dziewczynami🤔 skończone ma 16 miesięcy. Jego jedynym zadaniem jest krycie jałówek, które nie zostały po nasieniu sexowanym. I tu mam pytanie czy może mu brakować witamin, hormonów? I co robić żeby jednak zaczęły mu się podobać?😜 

Przy okazji życzę Wszystkim Wesołych Świąt 😁

Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135 teraz wszyscy muszą robić na fantomach taki jest wymóg od maja a jeżeli ktoś robi na żywych to jest to niezgodne z prawem .I mchirz też robi na fantomie bynajmniej mi tak mówili  

Co można dac krowie aby wątroba nie wysiadala ? Coś co będzie się dawać cały czas jakiś dodatek do paszy czy coś zmienić w zadawaniu paszy ?

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Najważniejsze zbadać krew będzie wiadomo  na co szczepić!!!!!!!!!

ThePerkins napisał:

Przebadamy będziemy wiedzieć, może nie będzie tragicznie..

Zbadaj jak najszybciej będziesz wiedział co w stadzie i szczepionke od razu .

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Jakie buhaje polecicie z HF na jałówki, ale w zwykłej wersji, bez sexowania. Najlepiej z TopGenu

Z TopGenu kryłem część jałówek aladdin Red i Nauti ( na 10 cieląt 7 to jałoszki) . Większość u nas to sexy z Wchirz i wws z top genem za dużo wspólnego nie mam więc za bardzo nie pomogę 😁

Opublikowano
8 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Jak puści jednego na cały dzień w 4 szt to może 2 załapią. Byk się wystrzela i dlatego trzeba dawkować skoki. 

U mnie taki jeden cwaniak po BRANDONIE pokrył 4 w jeden dzień i wszystkie cielne;)

Opublikowano
19 minut temu, areek9869 napisał:

Z TopGenu kryłem część jałówek aladdin Red i Nauti ( na 10 cieląt 7 to jałoszki) . Większość u nas to sexy z Wchirz i wws z top genem za dużo wspólnego nie mam więc za bardzo nie pomogę 😁

W katalogu nie ma zaznaczonych które są na jałówki, napisane tylko jest że łatwe porody, i nie wiadomo do czego to odnieść. Ale widzę że trzeba patrzeć na mały kaliber - to się pokrywa z tym "łatwe porody" 

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

W katalogu nie ma zaznaczonych które są na jałówki, napisane tylko jest że łatwe porody, i nie wiadomo do czego to odnieść. Ale widzę że trzeba patrzeć na mały kaliber - to się pokrywa z tym "łatwe porody"

U nas właśnie wybieranie sztuk na jałówki polega głównie na tych łatwych porodach. Od 3 lat sam inseminuję i nie widziałem właśnie, żeby w którymś z katalogów było konkretnie napisane "idealny na jałówki".

Opublikowano

Katalog nigdy nie przedstawia całej oferty, także trzeba pytać przedstawiciela.

Opublikowano

U mnie właśnie weterynarz krył nasieniem z Mchirz to po 3 razie to było super jak została jakaś sztuka, później ojciec zrobił kurs i od razu szok, że krowa która zawsze była kryta 3-4 razy za 1 się zacieliła i po sexowanym. Ja jak narazie sexy z Wchirz sobie chwalę, cena nie jest aż taka wysoka, a rodowody nie najgorsze. A czasami wet miał pokryć Hf jałówkę, a później wychodził montbeliard albo SM, nie mam pojęcia jakim cudem, ale były dwa takie przypadki. Od tej pory nie bierzemy nic od nich i nie zamierzam jak narazie szybko wracać

Opublikowano

badanie oczywiście było z krwi. Oby ci już żadna nie poroniła ale jak sie tak stanie zawieź płód do laboratorium. Tam zrobią badanie na 5 chorób. Możliwe że neosporoza

Psy,koty mają dostęp do łożyska ? 

Opublikowano

Siał ktoś moze to nutri honey mieszankę sorga z trawa sułdanska ? Interesuje sie zasianiem tego po zycicy bo  QQ pod pepek rosnie i ni cholery wyżej. Jak ktos to sial to jak to sie sprawuje u jałówek cielnych i krów zasuszonych? Jest chętnie pobierane ? Pozdrawiam