Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Smoka napisał:

Do jedzenia raczej logiczne 

Widzę że w macie w czymś problem 

Kiedyś znajomy dał cielakowi herbaty ale nie chciał cielak 😎

jacekkombajnista napisał:

A co dajecie krowom?😀

czasem opier..ol jak kopie albo jeszcze innaczej 😉😁

• Haha 2
Opublikowano

A ja to się czasem z głodu budzę w nocy żeby zjeść 😅😅😅 nie rozumiem tych krow co nie chcą jeść 😅

Opublikowano
13 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Co to i w jakim celu?

Tutaj akurat wet kaze stosowac jak wlasnie krowa pokazuje ruje po 6-7 tygodniach, bo moze resorbowac. I po to sie daje zeby podtrzymac ciaze.  Tez  czasami daje jak krowa rozpoczyna ruje i za 10-12 godz krycie. Ale  tez podczas inseminacji mozna dac.

Wiecej u wujka google mozesz wyczytac.

Opublikowano
17 godzin temu, Primula94 napisał:

Jak ja pokryjesz, to po 14 dniach  daj 5 ml receptalu. 

Dajemy różnie zazwyczaj na 11 dzień po kryciu tak jak pisze w ulotce Ale chyba tu już wspominałem że wet nam powiedział że kiedyś pisało że w momencie krycia dawać a teraz pisze " w celu efektywnej inseminacji i lub na 11 dzień po kryciu " i różnie można to rozumieć i dajemy teraz różnie i przy kryciu i na 11 dzień i przy kryciu i na 11 dzień zapisuje to sobie i zobaczymy co będzie 

Właśnie boję się że może być nie czy bvd bo to chyba nie normalne że po takim czasie i takie figle nie jedna sztuka robi  

Opublikowano

Powodów może byc dużo. Najpierw sprawdź zywienie, poziom mocznika i rownowagę Energia:Białko. A na BVD nie szczepisz?

🥳UWAGA 🥳  PYTANIE

Czy ktoś używa lizawek we wiadrach dla jałówek??? Ja dałam moim ostatnio takie wiadro, którego krowy nawet liznąć nie chciały, a te się zabijają...🤔 jakaś część pewnie tego zachwytu to melasa, ale może by sobie uzupełniły przy okazji niedobory jeśli to byłaby dobra lizawka. Tak więc czy ktoś moze jakąs polecić wiaderkową?? 😁😁😁😁

Opublikowano

Ja miałem na próbę z Josery i Blattin i smakowało wszystkim. Nie było dla cieląt, więc dałem jałówkowe dla nich i zero problemów. Znajomy dał krowie mamce po porodzie wiadro z deheus to prawie całe 20 kg wyżarła. Sporo soli jest w niej to sraczki dostała. Tak więc nie polecę nic więcej, bo tylko to mam dostępne. Wioskę obok widziałem takie duże lizawki w pomarańczowych kastrach. Nie znam firmy, ale kastry fajne i bym kupił, bo mocniejsze od czarnych. 😁

Opublikowano
44 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Powodów może byc dużo. Najpierw sprawdź zywienie, poziom mocznika i rownowagę Energia:Białko. A na BVD nie szczepisz?

🥳UWAGA 🥳  PYTANIE

Czy ktoś używa lizawek we wiadrach dla jałówek??? Ja dałam moim ostatnio takie wiadro, którego krowy nawet liznąć nie chciały, a te się zabijają...🤔 jakaś część pewnie tego zachwytu to melasa, ale może by sobie uzupełniły przy okazji niedobory jeśli to byłaby dobra lizawka. Tak więc czy ktoś moze jakąs polecić wiaderkową?? 😁😁😁😁

Ja ostatnio kupiłem z Galvetu "krowa rozród" i dalem jalowką takim do krycia to 8 szt. jalowek,  mialy na 2 tygodnie, myślę że  coś tam wniosły witamin bo ladnie się pozacielały. Na pewno kupie kolejne.

Opublikowano
13 godzin temu, rolnik115 napisał:

Pelnoporcjowej nawet nie chce powąchać... Za to innej jak przegrane tę kupkę wysłodek kukurydzy i treściwych to jedzą jak głupie 😁

Też mam taką,samej soi,rzepaku,czy zbożowej nie trąci,ale granulki pszennych otrąb z melasą ,a i owszem. To po ludzku,to taka wegetarianka. Rozumiesz, ma takie ,,drapnięcie''.;)

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ja miałem na próbę z Josery i Blattin i smakowało wszystkim. Nie było dla cieląt, więc dałem jałówkowe dla nich i zero problemów. Znajomy dał krowie mamce po porodzie wiadro z deheus to prawie całe 20 kg wyżarła. Sporo soli jest w niej to sraczki dostała. Tak więc nie polecę nic więcej, bo tylko to mam dostępne. Wioskę obok widziałem takie duże lizawki w pomarańczowych kastrach. Nie znam firmy, ale kastry fajne i bym kupił, bo mocniejsze od czarnych. 😁

Te klastry to pewnie bergophor

Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Wioskę obok widziałem takie duże lizawki w pomarańczowych kastrach. Nie znam firmy, ale kastry fajne i bym kupił, bo mocniejsze od czarnych. 😁

Prawdopodobnie Bergophor

image.png

Wiadra z Sano przy Bergophorowskich nawet nie mają startu 💪

Opublikowano

Z josery we wiadrze zasuszone krowy i  jałówki cielne na łące lizały, ale na odklejanie łożysk to za mało. Mieszałem sole gorzkie ze zbożem i sypałem do łyżki od tura. 12 h i zjadały wszystkie. To po prostu dostęp do witamin i lepszego zacielenia w następnej laktacji. ok 10 takich  lizawek poszło przez rok

@danielhaker w tych miskach po  Bergophor już widzę jak moja babcia by flance pomidorów  sadziła wstępnie 😆

• Haha 1
Opublikowano

Ja od tylu lat jechałem na tresciwej z Agrocentrum 21 Agroperfect. Odkąd zaczęli coś zmieniać w linii produkcyjnej krowy zaczęły mniej chętnie jeść. Po tylu latach współpracy przeszedłem na TASOMIX KW 21 Energia. Teraz to krowy w łańcuch biją jak taczka wjeżdża na stół paszowy. Różnica na mleku w zbiorniku też jest. Średnio wychodzi 37 litry. Większość hodowców w rejonie(tych z wyższymi wynikami) przechodzi na tą pelnoporcjowke. 

Opublikowano
22 minuty temu, maxler napisał:

Ja od tylu lat jechałem na tresciwej z Agrocentrum 21 Agroperfect. Odkąd zaczęli coś zmieniać w linii produkcyjnej krowy zaczęły mniej chętnie jeść. Po tylu latach współpracy przeszedłem na TASOMIX KW 21 Energia. Teraz to krowy w łańcuch biją jak taczka wjeżdża na stół paszowy. Różnica na mleku w zbiorniku też jest. Średnio wychodzi 37 litry. Większość hodowców w rejonie(tych z wyższymi wynikami) przechodzi na tą pelnoporcjowke. 

Też ją biorę. Stosuje też biofeeda 22% i też jestem zadowolony. 

Nie wiem na którą się zdecydować ostatecznie. 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, damiano12332 napisał:

Jaka cena Tasomix?

1280zl netto luz 

1360zl netto worek. 

Nintendo a mógłbyś wysłać skład Biofeedu? No i jak cenowo? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maxler napisał:

1280zl netto luz 

1360zl netto worek. 

Nintendo a mógłbyś wysłać skład Biofeedu? No i jak cenowo? 

Podeślę Ci na priw. To powiem Ci, że ja lepszą cenę utargowalem, płacę nieco mniej brutto niż Ty netto. Tzn za tasomix 21 energia 7,2mj.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, chuck00 napisał:

Mam koło siebie Piasta i Tasomix ale tutaj kasę robią tylko na drobiu. Dużo tego w okolicy. Z resztą produktów muszą jechać w świat żeby sprzedać 😅

Ja mam w swoich okolicach całe mnóstwo firm do wyboru. 

Piasta super 22, kiedyś brałem na próbę.  Tasomix i biofeed lepiej się sprawdził. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Mam taki przypadek:

Krowa zostala zasuszona ( zbadane mleko płynem było czyste) , podany zostal antybiotyk  i teraz po kilkunastu dniach widac troche obrzek jednej ćwiartki. Chcielismy zdoic i podac antybiotyk, a tam nawet kropli mleka nie polecialo...

Co sadzicie?