Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, maxler napisał:

Prawie u wszystkich sztuk pH moczu 8-8.3. Pobieralismy u kilku sztuk treść zwacza i pH jest w normie

U mnie jest tak samo i jest ok. Wiem, że niektóre żródła podają, że to za dużo, ale przy moczniku w normie jest bezpieczne. Nie szukajcie dziury w całym, jeśli żwacz jest ok😅

• Like 1
Opublikowano

Mocznik średnio jest na poziomie 240. Wcześniej kal był ciemniejszy i bardziej zbity. Taraz jak dodałem melasy i wyslodek to wrócił do normy. Sita paszowe i kalowe fajnie wyglądają. Mleka krowy leja dużo bo średnia że zbiornika 36 litry. Tylko że rozrod słabo idzie, niby są ruje lub synchronizacja, robi się USG i ruja książkowa, kryje i niestety powtórka. Teraz przyjeżdża do mnie żywieniowiec z Alltechu i twierdzi że u wysokowydajnych sztuk właśnie pH powinno utrzymywać się między 8-8.3. a wet mi mówi że przy takich pH mogę zapomnieć o zacieleniu. 

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, maxler napisał:

Mocznik średnio jest na poziomie 240. Wcześniej kal był ciemniejszy i bardziej zbity. Taraz jak dodałem melasy i wyslodek to wrócił do normy. Sita paszowe i kalowe fajnie wyglądają. Mleka krowy leja dużo bo średnia że zbiornika 36 litry. Tylko że rozrod słabo idzie, niby są ruje lub synchronizacja, robi się USG i ruja książkowa, kryje i niestety powtórka. Teraz przyjeżdża do mnie żywieniowiec z Alltechu i twierdzi że u wysokowydajnych sztuk właśnie pH powinno utrzymywać się między 8-8.3. a wet mi mówi że przy takich pH mogę zapomnieć o zacieleniu. 

Żywieniowcowi bym nie wierzył. Badałeś z ciekawości pH śluzu macicy? Wiesz, że jak pH wysokie to zarodek się nie zagnieździ. Mocznik łatwo oszukać i tylko na tym bym nie polegał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dajcie spokój z tym kryciem do rogu :) Najpierw czytalam artykuł (naukowy, nie jakiś topagrar czy inne hoduj z glową), robili badania i krycie do rogi NIE ZWIĘKSZA statystycznie mozliwości zacielenia.

Po drugie gadałam z moim lekarzem od ginekologii (na pewno jeden z lepszych w polsce) i potwierdził. Nawet co do krycia nasieniem seksowanym nie ma róznicy czy do rogu czy w trzonie. Roznica moze być tylko kiedy liczą się chwile np. przypadkiem zniszczyło się pęcherzyk na jajniku. 

Opublikowano

Thomas2135 właśnie mi o to chodzi. Nie badalem pH śluzu ale jeśli jest tak wysokie pH moczu to i śluzu będzie wysokie. Ja osobiście nie kryje do rogu. Myślałem że słabo łapią bo coś ze mną jest nie tak więc nawet już sciagalem weta który krył do rogu. I tak jak mówi Paulina1985 że już nie raz słyszałem że te krycie do rogu nie zwiększa skuteczności. Nie wiem czy zauważyliście, ale spójrzcie tylko jak wysokie jest stężenie N amoniakalnego w sianokiszonkach. Prawdopodobnie to jest przyczyną tak wysokiego pH 😕

Opublikowano

Ale u mnie krowa była cielna ponad 3miechy i to taka ciężka sztuka do zacielenia i sam uwierzyłem że nie cielna ale mówię sprawdzę jeszcze i dobrze zrobiłem bo bym bałaganu narobił. Mi też się wydaje że to krycie do rogu szału nie robi. Jak jest dobrze to byle kto i byle czym i złapie

Opublikowano
12 godzin temu, damiano12332 napisał:

To po 3 miesiacach nie widziales ze poronila jak sie czyscila?

właśnie zero objawów poronienia ,  krwi śluzu nic , 3 miesiące cielna była , na usg jak wół kręgosłup widziałem cielaka itp, zasuszyłem później i psikus

Opublikowano

Ja zapisuje wszystkie dane o kryciu i jak zrobiłem zestawienie to faktycznie żadnej różnicy. Z tym że czasami trzon jest tak krótki że wg mnie warto zdeponować do rogu. Ewentualnie jakieś stare co łapią powietrze itp.

5 godzin temu, maxler napisał:

Thomas2135 właśnie mi o to chodzi. Nie badalem pH śluzu ale jeśli jest tak wysokie pH moczu to i śluzu będzie wysokie. Ja osobiście nie kryje do rogu. Myślałem że słabo łapią bo coś ze mną jest nie tak więc nawet już sciagalem weta który krył do rogu. I tak jak mówi Paulina1985 że już nie raz słyszałem że te krycie do rogu nie zwiększa skuteczności. Nie wiem czy zauważyliście, ale spójrzcie tylko jak wysokie jest stężenie N amoniakalnego w sianokiszonkach. Prawdopodobnie to jest przyczyną tak wysokiego pH 😕

Ile kg SM sianokiszonki zjada krowa?

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Ja zapisuje wszystkie dane o kryciu i jak zrobiłem zestawienie to faktycznie żadnej różnicy. Z tym że czasami trzon jest tak krótki że wg mnie warto zdeponować do rogu. Ewentualnie jakieś stare co łapią powietrze itp.

Ile kg SM sianokiszonki zjada krowa?

3.84sm

Opublikowano (edytowane)

Mało sm i skrobi, dużo włókna, może za wcześnie skoszona? Patrząc np na ten wykres, źrodło: HR smolice

Moim zdaniem bardzo dużo kiszonek z kukurydzy ma w tym roku <30% skrobi i dużo sm. Taki rok. Ja swojej jeszcze nie badałem, w środę podrzucę próbki ale poza podstawowymi parametrami bardzo interesuje mnie azot amoniakalny przez te szalejące moczniki i kłopoty z zacieleniem

Znalezione obrazy dla zapytania włókno skrobia kiszonka z kukurydzy

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano
58 minut temu, Xawier napisał:

obrączka na lewej dłoni

Chyba na środkowym palcu?

Opublikowano
19 godzin temu, czesio1612 napisał:

PAG może pomylić się przy cyście luteinowej, dzis rozmawialem na ten temat z wetem i miał już takie przypadki. 

Albo nieumiejętne badanie i uszkodzenie mechaniczne

Ostatnio było gdzieś pisane o badaniu moczu paskami, dziś wziąłem od weta kilka sztuk i jedną sztukę właśnie sprawdziłem, tylko na moje oko wyszła zasadowica, wyniki z federacji ładne i nie wiem co o tym myśleć.

Ph na pasku 7 od lewej strony, Krowa na liście 4

@Krowiarka jak walczyłaś z zasadowicą u siebie?

20191124_191251.jpg

20191124_134412.jpg

gabi.jpg

Co oznacza 2 i 3 pozycja od góry, bo tego nie wiem a chciał bym się dowiedzieć, jakiś czas temu pytałem ale nikt nie odpowiedział.

Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Szału nie ma. 

Trawa jak na koszenie 31 maja to nawet nawet, obstawialem max 14 białka. 

Czemu w qq tyle NDF i ADF? 

IMG_20191125_121431.jpg

IMG_20191125_121419.jpg

Próbki wysłałeś na ten adres jak ja górze do Kobierna? W co spakowałeś kiszonki i ile nasypałeś? Płatność po badaniu czy przed? 

Opublikowano

@poziomka nie powiem Ci bo nie wiem, zrobiłem tylko zdjęcie opakowania, zeby sprawdzić pH. Następnym razem przywiezie mi całe opakowanie to Ci powiem

@Thomas2135 ja wysyłałem kiszonkę do lab z federacji w takiej zasuwanej torebce foliowej ile się tylko zmieściło, ale powiedzmy 600-800 gram nie więcej tam było i to potem w kopertę i poszło