Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Primula94 odrobaczanie zawsze "dywanowe" - to jest całe stado jednego dnia i to kazda sztuka. Jesli pastwiskujesz to odrobacza się pierwszy raz przed sezonem i wypuszczeniem na pole (7dni przed, żeby leki mogły zadzialać i zeby zwierzaki "zostawiły" pasożyty w oborze a nie roznosiły po polu z odchodami). Drugi raz oczywiście po zejściu z pastwiska. 

Oczywiscie najlepiej byłoby zrobić posiew kału, ale nie wszystkie pasożyty wykryjesz,bo to zalezy od stadium ich rozwoju (np.tasiemca dopiero kiedy czlony sie rozpadają i znajduja się w kale). Ja w tym roku posiewu nie robię i tak jak zalecił lekarz daje wszystko Eprinexem (do polewania, bezkarencyjny). W przyszłym roku młodzież dostanie MaximecPlus. Podejrzane sztuki robię dodatkowo Valbazenem, nawet niektóre krowy (wtedy karencja na mleko niestety). 

Opublikowano

To mozesz odrobaczać raz do roku i sobie badać kał na posiew z wlasnej ciekawości :)

Opublikowano
11 godzin temu, zetorki12 napisał:

U weta coś takiego ? Jutro i tak odwiedzę . Zobaczę co zaproponuje .

Biegunka i biegunka i biegunka........ Czy wodna,czy biały kał,czy lużny żółty,czy z przyczyn oddechowych,czy przy tym ma gorączkę ,jak tu słusznie podpowiadają nie można dać odwodnić i,, wypłukać'' elektrolity, Jak to cielę czterodniowe tu czasu nie ma,a jak dwa tygodnie,już raczej ten dzień ,,opóżnienia spokojnie przetrzyma💪

• Like 1
Opublikowano

Ja uzywam tych wit. Z agroloku. Zywieniowca maja ale jak sie zmienil to nie mialem stycznosci z nowym bo ten co byl przyjezdza co jakis czas tylko w innej firmie pracuje. 

Czy wahania napiecia z sieci moga miec wplyw na dodajanie krow czy zadnego wplywu nie ma? Dodam ze sprawa zajmuje sie energetyka bo napiecie spada do 190v a w domu sie ciemno robi jak doje. Podczss doju dzwiek pracy dojarki nie jest jednolity przy zalozonych aparatach gdy wszystkie pracuja

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Ja uzywam tych wit. Z agroloku. Zywieniowca maja ale jak sie zmienil to nie mialem stycznosci z nowym bo ten co byl przyjezdza co jakis czas tylko w innej firmie pracuje. 

Czy wahania napiecia z sieci moga miec wplyw na dodajanie krow czy zadnego wplywu nie ma? Dodam ze sprawa zajmuje sie energetyka bo napiecie spada do 190v a w domu sie ciemno robi jak doje. Podczss doju dzwiek pracy dojarki nie jest jednolity przy zalozonych aparatach gdy wszystkie pracuja

Ja mam podobnie, szczególnie jak sąsiedzi też doją. Jestem nna końcu linii i są z tym problemy

Opublikowano

@Primula94 Tak, jest specjalny plecaczek do tego z dozownikiem. Dawka to 1ml/10kg. Jest dość precyzyjnamy pistolet (zdjecie), na ktorym ustawia się wagę zwierzaka odrobaczanego.

20191113_145529.jpg

20191113_145536.jpg

20191113_145549.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kłute na samej iwermektynie są gówno warte. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

inwermektyna? czy się przejęzyczyłeś?

Edit @Thomas2135 już mogleś nie poprawiać 😋 teraz moj post jest " z pupy" 🙄😁😁😁😁

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Przejęzyczenie, bo trudne słowo. 😉Dzięki za czujność. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Spoko, myslalam, że to coś nowego🤷‍♀️ nigdy nie wiesz co tam wymyslą nowego 😅

No sama iwermektyna to przeżytek, ALE !!! lepsze to niz nic 😁 robaczyce pluc u cielaczków zalatwi :)

Opublikowano

Ja jestem 3 w kolejce od transformatora, po lini bedzie z 500m . I ja zozywam najwiecej pradu, u sasiada jest to samo. Wymienili jakies zaciski na slupach, teraz maja zakladac jakies mierniki ale ogolnie mowili ze wszystko razem z transformatorem do wymiany

Opublikowano

To musicie mieć większy transformator. Zużycie prądu rośnie a linia ta sama. Skladajcie petycję i żądajcie wymiany transformatora na większy, bo takie spadki napięcia grożą uszkodzeniem schładzalnika, dojarki itp. Jak złożycie ma piśmie to mają obowiązek odpowiedzieć. Aparatura udojowa jest zasilana 230 V czy 24V? Jeśli 230 to może przeżuć zasilanie pod drugą fazę. Może na tej fazie jest za duże obciążenie na lini?

Opublikowano

U mnie właśnie byli już jakiś czas temu i sprawdzali pobór podczas udoju to się za głowę złapali jaki idzie prąd, a jakie jest przyłącze. Mieli zamontować właśnie mierniki jakie idzie zużycie na linię, a ja mam złożyć pisemko o zwiekszenie mocy, ale nie ma czasu tego załatwić

Opublikowano
58 minut temu, Thomas2135 napisał:

To musicie mieć większy transformator. Zużycie prądu rośnie a linia ta sama. Skladajcie petycję i żądajcie wymiany transformatora na większy, bo takie spadki napięcia grożą uszkodzeniem schładzalnika, dojarki itp. Jak złożycie ma piśmie to mają obowiązek odpowiedzieć. Aparatura udojowa jest zasilana 230 V czy 24V? Jeśli 230 to może przeżuć zasilanie pod drugą fazę. Może na tej fazie jest za duże obciążenie na lini?

U mnie też gospodarz który ma 150 krow pisał o wymianę transformatora, zrobili pomiary i powiedzieli że ma zapłacić 280 tyś za budowę nowej linii, jeśli chce żeby wszystko było ok 

Opublikowano

Słuchajcie mam problem 😢 dzisiaj wet przyjechał do krycia krów i tak jedna miala oznaki gonienia ale brak śluzu włożył reke i mowi ze male jajniki pęcherzyk 0,5 cm i szkoda kryc 😞 druga włożyl rękę i mowi ze juz po balu (najprawdopodobniej cicha ruja?) Trzecia to samo i mowi mi żeby im energi dodać ? Moja dawka żywieniowa: 25 kg kiszonka z qq, 12 kg sianokiszonka z zycicy, 7 kg pasza energetycznka krowamilk cargill, 1 kg śruta sojowa, 1kg śruta rzepakowa 100 g bufor, 100g kwaśny, 250g witaminy dolfos, 50 g kreda, 50 g drożdże , 1kg śruta kukurydziana, 1kg sruta zbożowa mocznik utrzymuje się na poziomie 250/290 

Opublikowano

Wątpię że znajdę zapiski bo na wiosnę u ubezbieczyciela się pytałem i sobie liczyłem. Mi chyba wychodziło ponad 7tys za około 35 krów i to wcale nie na dużą wartość krowy szacowane, a wiadomo jak chcesz na większą sumę za sztukę ubezpieczyć to koszt wzrośnie. Na minus jeszcze, że wszystkie sztuki trzeba było ubezipeczyć(chyba łącznie z jałówkami, ale one taniej wychodzą). Jak ktoś ma aktualniejsze info to mnie poprawcie bo dawno liczyłem i mogę kręcić. Ale dla mnie wtedy to chore koszty były