Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Mi ostatnio przedstawiciel z nasienia zostawił taka koszulkę 😁

received_507312676777044.jpeg

No właśnie. Hf za ładny nie jest. 😂

Opublikowano

@przezuwaczka cudowne zdjęcie 🥰 👍👍👍👍 tez mam podobne, z jakimś maleństwem :) oczywiście czerwonym 😅😅😅

Opublikowano

To jest dobrze odchowane cielę 😅 👍  Takie historie sprawiają, ze czlowiek kocha to co robi :)

Opublikowano

Tyż prawda 😅 

Dobra, bo buźki mi się skończą, a zmarnowałam dziś dwie nieladne 🤭 na @Rolnik7343 🤭 pozdrawiam 😅 🥰🥰🥰

Opublikowano

Dla mnie hf tez jest naj ;)

Paulina  odkad zacząłem dokladnie analizowac indeksy swoich krow i ich ojców to dobierajac buhaje nie zwracam uwagi na puste cyferki genomy indeksy itp 

Dla mnie  liczy sie wydajnosc i długowieczność potwierdzona na duzej ilosci corek. dlatego buhaj tj timeless przynajmniej na papierze dla mnie jest najwyższą półką. 

Z tym że nikt w okolicy nawet nie slyszal o tej firmie i obawiam sie o wiarygodnosc dlatego pokrylem tylko czesc krow nim i czesc malkim i talej kryje litteletonem

Opublikowano (edytowane)

35 minut temu, Paulina1985 napisał:

To jest dobrze odchowane cielę 😅 👍  Takie historie sprawiają, ze czlowiek kocha to co robi :)

Tak mi dała popalić, że teraz żaden cielak mi niestraszny😂

Jak mi ktoś mówi, że co drugie małe mu zdycha, to 😡 ciśnienie mi się podnosi, bo wokół pełno takich udanych "hodowców".

Edytowane przez przezuwaczka
ort😜
Opublikowano

:) kto nie umie odchować cieląt w tych czasach po prostu przestanie się tym zajmować. To nie czasy, ze mozna sobie pozwolić na takie bledy jak co drugi, czy co trzeci czy co piąty zdechnięty 🤷‍♀️ Tym lepiej dla bydła i calej hodowli.

Opublikowano
8 minut temu, przezuwaczka napisał:

Tak mi dała popalić, że teraz rzaden cielak mi niestraszny😂

Jak mi ktoś mówi, że co drugie małe mu zdycha, to 😡 ciśnienie mi się podnosi, bo wokół pełno takich udanych "hodowców".

🙄

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, zetorr6441 napisał:

Dla mnie  liczy sie wydajnosc i długowieczność potwierdzona na duzej ilosci corek. dlatego buhaj tj timeless przynajmniej na papierze dla mnie jest najwyższą półką. 

Z tym że nikt w okolicy nawet nie slyszal o tej firmie i obawiam sie o wiarygodnosc dlatego pokrylem tylko czesc krow nim i czesc malkim i talej kryje litteletonem

Jak bede przy komputerze w pracy to mogę sprawdzić co po nim mam i czy te cyferki przy Pfie prawdę mowią ;)

Ja też zawsze wybieralam buhaje wyceniane konwencjonalnie 👍

Opublikowano
3 minuty temu, Zawisza napisał:

Kto nie choduje, ten upadków nie ma, tego nie się nie da ustrzec :c 

Ale można ograniczyć do minimum z minimum. Ja mam upadki, ale naprawdę znikomą ilość pomimo dużego "przerobu". Uczmy się od najlepszych i bedzie lepiej nam wszystkim i odchowującym noworodki i kupującym cielaki tygodniowe. 

Ja akurat gwoli ścisłości za najlepszą się nie uważam, ale akurat do 3m-ca życia uwazam odchów za opanowany. Pózniej mozna kombinować.

Opublikowano

Taaaaakkk odkad odkrylam rodowód, to siedzę tam zdecydowanie za długo 😅😅😅

@leszek1000 w tym roku juz mialam praktykantkę 3miesiace 😅 A najlepiej czlowiek uczy sie na własnych błedach, ale sluchajac pozniej innych. Zawsze powtarzam "porównujmy się do najlepszych a nie najgorszych" jak ktoś (szef) mi mowił, ze u takiego tam to mają gorzej czy gorzej komus idzie 🤷‍♀️

Opublikowano
26 minut temu, Primula94 napisał:

A macie jakiegos  dobrego buhaja hf w sexie co dobrze krowy łapią? 

Ja od jakiegoś czasu krylem w Sexie VH Clark. Jałówki 20 sztuk 18 załapało za pierwszym razem. Teraz mam na stadzie 40 krów 12 zacielonych też Clarkiem. Nadzwyczaj ładnie mi po nim lapaly tylko że niestety już nie jest dostępny. Na szczęście udało mi się wykupić resztki i mam jeszcze 11 porcji.