Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał:

Widocznie nie dorosłeś 😃 albo jesteś lewel niżej 😉

Level jak już 😎pisane na szybko było zapewne i litery nie te co miejscami było niezrozumiałe a ty taki bystry to mogłeś wytłumaczyć 😉

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, zkordalski napisał:

Ta namówił mnie żywieniowiec żebym zrobił kiszonkę z trawy a nie sianokiszonkę parametry super  białko 18.6  sm 35% reszta też dobra a co jest grane ładnie pachnie  wszystko niby ok a krowy jej po prostu nie chcą jeść zrobiłem tak cały 1 pokos  2 prawie tak samo cześć tylko zwiajałem suchsze i te suchsze sm 50-55% wpieprzają mleko jest  aż sie chce im dac a tamte ciagle aby pełno i pełno i wywożę bykom....nigdy wiecej takiej nie zrobie moje tego nie lubią ... Nawet drożdże im zwiekszyłem na 80 gram sztuka i nic nie pomogło pobieranie spadło i tak w krótkim czasie ponad 200 w dół na odstawę ...A wrócić każdy wie jak ciezko . 

U mnie znowu mokre idzie jak woda, w tym roku robiłem 2 pokosy w pryzmę mam nadzieję, że wyjdą w miarę mokre bo teraz idą baloty i z tamtego roku są suche, mozesz dolewać wodę kombinować i i tak nie za bardzo to idzie. Ostatnie tygodnie były mokrzejsze  i w miarę jadły 2 dni temu zaczęły się takie z 60% sm i kaplica, gorzej się pocieły, za mało wody chyba dolałem, nie smakowało im w ogóle cały dzień sortowały ile mogły, a ja jeszcze nie miałem czasu wywalić tego bo zbierałem 3 pokos i wieczorem zostało do wyrzucenia z 70 % tmru. Musiały się przykwasić, albo coś im z balota zaszkodziło bo wczoraj tmr dopilnowany,a i tak ze 40% zostało, nie mogą wrócić do formy, dziś już poszedł mokry balot zobaczy się jutro, ale w zbiorniku to porażka, ze 400 bedzie mniej... Chyba najprościej będzie wystawić baloty z 2018 na sprzedaż, a zacząć pryzmy i mieć te problemy z tmrem z głowy

7 minut temu, slawek74 napisał:

często trzeba zacząć od przesiewania łąk i zrobienia dobrej kiszonki z qq bo bez tego ani rusz . Niedawno wyorałem łąkę wziętą w dzierżawę którą teść właściciela orał około 40lat temu i jest wiele takich w okolicy

U mnie niektóre łąki nie orane od czasów jak przyszła melioracja czyli z jakieś 60 lat bo z orką torfów niskich to loteria i jakoś nie chce ryzykować, jak zadbane i nawożone to zbieram 4 pokosy w z zeszłego roku badałem to po 18% białka można z nich zbierać więc na te 8 tysi wydajności powinno wystarczyć

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

mogłem ale nie mósiałem 

To po kiego tu na AF jesteś? 

Opublikowano

Jasne że trudniej z 9 na 10, ja tylko chce udowodnić że niewielka ingerencja w żywienie można zdziałać bardzo dużo nawet przy słabej genetyce. Bo 8 tys to można z byle kundla wykręcić

Opublikowano

No na te 8 tyś to nie potrzeba żeby nie wiadomo ile lała np do 150 dnia po wycieleniu tylko aby ciągnęła laktacje z powolnym spadkiem krzywej laktacji a przy 10tys szczyt laktacji musi byc bardzo wysoka produkcja i tu już żywienie musi grać bilans bialko-energia a także dobrostan na dobrym poziomie bez tego ani rusz

Opublikowano

Są duże stada które sprzedają dobre materiały. Nie mówią że ta do sprzedania ta nie. Ostatnio byliśmy oglądać stado 1200 krów z obory prawie 12 tys. Do sprzedania 500 jałowek i wybierasz co chcesz jedynie ze daleko ale na pełnym składzie już ten transport nie wychodzi drogo w przeliczeniu na sztukę 

Opublikowano

U nas w okolicy bardzo dużo ludzi bierze z Czech i widziałem te sztuki bardzo wydajne po 10 11 tyś dają.  U jednego z gospodarzy pierwsze Czeszki co kupował wywiozl po 7 latach . Myślę że jak ktoś zna się na budowie krowy  to określi czy coś z tego może być bo patrzeć na same papiery to różnie może być.  Trzeba samemu jeździć na selekcję i brać pow 10 

Opublikowano

Tak a potem wyjazd do bakutila w dniu przyjazdu lub po pierwszym wycieleniu. Masa ludzi przeceniła swoje mośliwości żywieniowe, warunki środowiskowe i takie krowy szybko kończą żywot. Często właśnie wozi się jałowki w 8-9 msc cielności co jest głupotą, ale takie nasze podejście, że chcemy na już krowę z mlekiem.

Opublikowano

@thomas2135  nie prawda mówię że osobiście znam gospodarzy u których długo utrzymują się sztuki z zagranicy.  Były to na początku jalowki zazwyczaj 7 miesięcy cielna nie raz kupują pierwiastki wycielone, w zależności co się trafi . 

Opublikowano

A ja nie twierdziłem, że wypada zaraz wszystko. Trzeba liczyć siły na zamiary. Dla mnie nie zawsze liczy się najwyższa wydajność w papierach. Mam przykład po mo i sm. Simki w kartach miały większą wydajność matek(ok 8-9 tys) a mleka dawały mniej niż mo których matki miały 6-7 tys.

Opublikowano
38 minut temu, ChiquitaB napisał:

Dzisiaj przyjechala folia zill super strong, paluchem nie idzie przebic

2019-08-19 16.26.53.jpg

Mam o podobnych parametrach i tak jak kolega @kr9292 niestety pies pazurem da radę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Dzisiaj przyjechala folia zill super strong, paluchem nie idzie przebic

2019-08-19 16.26.53.jpg

Za mało siły masz. 😁 Miałem Silovit reflect, Megaleen, z Barbiera, Rani i każdą da się przebić. 💪