Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie ostatnio bylo tak , ze jednego dnia pierwiastka ma ruje-pokryta( bez zastrzykow) drugi dzien cicho nic nie widac , a trzeciego dnia znowu ruja , aż obora sie unosi.... powtorzylo mi sie to ostatnio u dwoch pierwiastek..

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Koledze na duże gospodarstwo o którym wspominałem już kiedyś załatwiam trociny. Mieszają to z wapnem ale proporcji nie znam

jaki jest koszt? na kilogramy? czy jakieś paczki big bagi?

Opublikowano (edytowane)

U mnie z rujami to jest ciezki temat. Starszy wet mi opowiadal, ze kiedys jak ruja byla to, az w oborze huczalo, a  u mnie raczej ciche. Jedne na tych cichych lapia w miare, a bardziej problematyczne to nawet po 3-4 razy. Byl tu temat poruszany OMEGA-L z Lira Pasze. Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale po okolo 5-6 dniach od rozpoczecia podawania krowa, ktora juz 2 razy nie zlapala zaczela miec jak dla mnie wyrazne objawy ruji. Skakala na sasiadke i ogolnie dziwne zachowania. Zostala pokryta, a 2-3 godziny po pokryciu zaczela tak "drzec morde" tak jakby sie koza zapowietrzyla i to przez kilka godzin. Za mojej kadencji to chyba pierwsza, az tak wyrazna ruja. Krowa juz potwierdzona i cielna.

Nic na 100% powiedziec nie moge, moze po prostu przypadek albo sam wzrost energii, ale polecam worek tego specyfiku wytestowac.

Drugi przypadek jalowki ostatnio. Uwiazana gdzies na uboczu, brak ruji, albo ciche przeoczone. Zostala przewiazana gdzies do starszych jalowek. Zmiana miejsca. Efekt uszkodzony rog i wyrazna ruja. Potwierdzona i cielna.

Ogolnie rozrod w mniejszych gospodarstwach to jest chyba wazniejszy niz jakas super wydajnosc. Bo duzo sie traci na krowie, ktora na dniach sie powinna wycielach i pompowac mleko, a ona albo nie jest cielna, albo dopiero co jest potwierdzona i dopiero drugi miesiac ciazy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@Paulina1985 100 zł za tonę, pełna naczepa od tira to 7-8 ton jak suche.

Jak są suche to super ściółka, przywieźli mi kiedyś pół na pół suche z mokrymi "zagotowanymi" aż para szła - komórki wtedy dramat 6 krów out na rzeź bo zapalenia nie do wyleczenia. Od tego czasu nie stosuje 

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985

A skad to info ? Nic nie widze o zachowawczych.

Zachowawcze to maja doplate chyba z 1600 PLN

P.S

A najlepsza sa te doplaty do macior i tucznikow. Wspieraja chlewnie z wybiegiem w erze ASF gdzie najchetniej by wszystko szczelnie zamykali. Paradoks

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Czytałeś dokładnie? To ma być skierowane do małych gospodarstw. Co do wymogu wykraczania poza standardy to ciekawe czy będą liczyć powierzchnię stanowiska w m2 czy odnosić się do wymiarów. Minimalne wymiary legowiska na uwięziówce co 1,1x1,6 a moje najwęższe mierzą 1,15x1,7 a najszersze 1,4x1,7. Większych problemów z przedłużeniem nie będzie co i tak mnie czeka, bo się nie mieszczą przez zbyt nisko umieszczoną rurę. W m2 te wiary są sporo ponad ten wymóg 20%. Wypas także jeszcze stosuję.

Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135

Nie czytalem dokladnie, bo nie ma narazie za bardzo gdzie. Chyba, ze znasz jakis obszerniejszy artykul to podeslij linka. 

Wydaje mi sie, ze uwieziowka sie nie lapie, bo tam jest napisane do krow utrzymywanych grupowo. Jakby sie lapala to jest bajka, bo duzo ludzi tak jak ty juz ma wieksze stanowiska niz trzeba, a tak jak mowisz poszerzyc to nie problem. Sam chce przerabiac wlasnie i mam miejsce na spokojnie 25 sztuk o szerszych wymiarach niz standard, a nie planuje narazie dobic do 20 sztuk, wiec byloby to mi na reke, ale to chyba chodzi o wolnostanowiskowa i wtedy chyba na jedna krowe jest 5m2, czyli z uzwglednieniem 20% daje 6m2.

Swoja droga polaczyc rasy zachowawcze 1600 PLN + platnosc do krow 370 PLN + dobrostan 595 PLN = 2565 PLN bez wypasania. Chyba trzeba sie przeprosic z Polska Nizinna Czarno-Biala w malych gospodarstwach :) Wcale tak malo mleka nie dawaly, malo z nimi problemow i zyly po 10-15 lat.

Sam mam troche tego genu jeszcze w stadzie mimo wypierania HF. Najstarsze jeszcze cos "pamietaja"

@leszek1000

Przeciagnij o kilka dni powyzej 120 i powinno sie lapac. Swoja droga myslalem, ze wlasnie na wypas dadza wiecej, a oni na te w oborze naprawde ladnie chca zaplacic, a za wypas grosze. Nie stosuje wypasu, ale to wlasnie wypas dla mnie jest jako tako "eko" i wspieraniem malych.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Okres pastwiskowy to w szkole liczyliśmy od maja do października więc nie wiem  jak się odniosą. W listopadzie to już nic nie rośnie i trawy szkoda, bo przed zimą musi się zregenerować.

Póki co system uwięziowy nie jest zakazany więc nie powinni dyskryminować takich gospodarstw. Przedłużyć mam łatwo, nie poszerzyć te najwęższe, ale tu można zyskać 5cm wycinając rury między stanowiskami. Ja swoje będę ciął i przerabiał. Już 2 krowy rozwaliły sobie kolano jak zajebały w rurę przy wstawaniu. 

Opublikowano

W listopadzie na poplony idą. Jak nie się załapie to kij i w oko 

gorczyce wyjedzą tylko same badyle zostawią. Rok temu się trochę bały do tyle mszycy było że niektóre rośliny to aż szare były. 

Miała być sekcja ale za 10 minut był hetman i wziął. 

Opublikowano

U nas sekcja za darmo jak korzystasz z usług, i czy leczona czy też nie niema znaczenia, poznanie przyczyny i praktyka ważna do samego lekarza, co do krwi to okoliczni lekarze mówią że może być wina zapalenia płuc, u sąsiada była łopata krwi, takiego skrzepu w żłobie raz.

Ile płacicie teraz za bolusy kextony?

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

jaki jest koszt? na kilogramy? czy jakieś paczki big bagi?

Lepiej zainteresuj się łaską owsiana cena ok 200zl tona trociny zakwaszają glebę 

Opublikowano

Pierwsze słyszę o łusce do ścielenia, stosujesz?? krowy jej nie zżerają?

Opublikowano

Stosują nadal. Na facebooku mają stronę o nazwie "GoldenMilk gospodarstwo rolne". Pokazują co i jak robią, jak pamiętam to na nowej oborze na zgarniaczach maja głębokie legowiska i na nie sypia mix wapna wody i tej łuski. Cielaki w boksach też na łusce leżą. 

Opublikowano

To mają być odzielne płatności jak się domyślam. Finansowanie ma być z obszaru Prow a dopłaty do hektara i bydła to coś innego. Z prowu tylko onw idzie do dopłat.

Opublikowano
46 minut temu, karol6130 napisał:

U nas sekcja za darmo jak korzystasz z usług, i czy leczona czy też nie niema znaczenia, poznanie przyczyny i praktyka ważna do samego lekarza, co do krwi to okoliczni lekarze mówią że może być wina zapalenia płuc, u sąsiada była łopata krwi, takiego skrzepu w żłobie raz.

Ile płacicie teraz za bolusy kextony?

120czy130 z usluga.

Opublikowano
43 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Pierwsze słyszę o łusce do ścielenia, stosujesz?? krowy jej nie zżerają?

Sprzedaje to Melvit na naczepa 90m3 wchodzi 14-15 ton suche i czyste. Mieszalnie pasz często stosują to w swoich paszach jako wypełniacz 

Opublikowano
19 minut temu, Thomas2135 napisał:

To mają być odzielne płatności jak się domyślam. Finansowanie ma być z obszaru Prow a dopłaty do hektara i bydła to coś innego. Z prowu tylko onw idzie do dopłat.

Może ktoś potwierdzić?

Ja słyszałem w tv co innego, że teraz jest niespełna 400zl, a ma być ok 600zl.