Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwisz sie ze przy silniejszych mrozach ludzie zamykają? Wolą zaduch niz zapierdzielać w rozmrazanie poideł. U mnie do -8 bylo ok ale jak przyszedl wiatr to tez poidla w starej oborze odrazu złapało i trzeba bylo okienka pozamykać, ale teraz stoi duzo mniejszych to jest elegancko 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Dziwisz sie ze przy silniejszych mrozach ludzie zamykają? Wolą zaduch niz zapierdzielać w rozmrazanie poideł. U mnie do -8 bylo ok ale jak przyszedl wiatr to tez poidla w starej oborze odrazu złapało i trzeba bylo okienka pozamykać, ale teraz stoi duzo mniejszych to jest elegancko 

Dokładnie, lepiej żeby trochę było bardziej duszno (chociaż nie zamykał bym totalnie wszystkiego) i mieć po prostu spokój i komfortowe warunki do doju czy oporzadku niż dzień dnia przez 2/3 tygodnie rozmrażać poidła i się wkurzać na to. A gorzej jakby przyłapało gdzieś dalej, przez ponad tydzień było u nas jakiś czas temu dzień dnia -18/20*.

Edytowane przez lukasz2623
  • Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

krowy moga stac w chlodzie, ale gdy nie sa uwoazane na łańcuchach.moga sie ruszać, jakos niska temp zniosa. stojac na uwiezi, to juz tak faknie nie wyglada

wszystko z umiarem, jak mróz mocny to chociaż 3 razy dziennie przewietrzyć po 20 min już będzie inaczej

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

krowy moga stac w chlodzie, ale gdy nie sa uwoazane na łańcuchach.moga sie ruszać, jakos niska temp zniosa. stojac na uwiezi, to juz tak faknie nie wyglada

Bez świerzego powietrza to zaraz kaszel i na płuca może paść...

Trzeba iść pościelić jałówkom bo doktor grzebidupek przyjeżdża 🤭😁

Opublikowano
W dniu 26.01.2026 o 18:53, dantur96 napisał(a):

Ten debo-varel jest synem tego buchaja z Konrada Vivifi?

Screenshot_2026-01-26-18-52-01-880_com.android.chrome.jpg

Ty zadowolony z Łowicza?, ja oddałem w pizdu kontener i podziękowałem za współpracę, zmieniłem firmę i nagle wszystko zaczęło się zacielać ... 

Opublikowano
17 minut temu, ThePerkins napisał(a):

Ty zadowolony z Łowicza?, ja oddałem w pizdu kontener i podziękowałem za współpracę, zmieniłem firmę i nagle wszystko zaczęło się zacielać ... 

Nwm bo dopiero od miesiąca mam nasienie. A ty od kogo bierzesz 

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Wszystki kwestia przyzwyczajenia zwierzęcia. Gosc w okolicy trzyma na łańcuchu na dworze 24/dobę, przez 365 dni w roku i nie ma problemu, prócz walki z milosnikami zwierząt 

Opublikowano

To zależy mi po jednych ładnie łapią a po drugich gorzej Derbo varel to syn tego vivify ale to jego pierwsza wycena ma jeszcze garetta w rodowodzie to raczej dobry jest ale on w konwencji będzie drogo wychodził sam bym go wziął ale tak jak wyżej to jego pierwsza wycena na drugiej może spaść i będzie gwiazda ale jednej wyceny co się często zdarza także byki najlepiej brać te co ze 2-3 wyceny są dobrze oceniane albo te co są wycenione na córkach 

Opublikowano

Zakładałem temat ale nie ma zbytnio zainteresowania więc z racji tego, że tutaj jest duży ruch to zapytam tutaj. W tym roku będę kupował ciągnik - myślę, że w ciągu przyszłych 6 miesięcy.

Traktor będzie służyć zarówno do lekkich prac jak i do cięższych + ładowacz czołowy ale nie będzie przypięty na stałe. bardziej jako awaryjny tur. 

A więc moc do tych 100 KW czyli 130/135km / Cenowo wydaje mi się, że wszystkie marki z podobnym wyposażeniem wychodzą 420-450k netto. Co u was lub w waszej okolicy względem tej ceny, eksploatacji, awarii, komfortu wychodzi najlepiej? Najbliżej siebie mam: New Holland ( myślał bym pewnie o t5 130 dynamic command ), kubota (m6 132), steyr - każdy z tych salonów jest w okolicy 40km. 

Opublikowano
41 minut temu, Przemoooo napisał(a):

To zależy mi po jednych ładnie łapią a po drugich gorzej Derbo varel to syn tego vivify ale to jego pierwsza wycena ma jeszcze garetta w rodowodzie to raczej dobry jest ale on w konwencji będzie drogo wychodził sam bym go wziął ale tak jak wyżej to jego pierwsza wycena na drugiej może spaść i będzie gwiazda ale jednej wyceny co się często zdarza także byki najlepiej brać te co ze 2-3 wyceny są dobrze oceniane albo te co są wycenione na córkach 

Pytałem o tego derbo varel to 117 za słomkę chcą 

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał(a):

Zakładałem temat ale nie ma zbytnio zainteresowania więc z racji tego, że tutaj jest duży ruch to zapytam tutaj. W tym roku będę kupował ciągnik - myślę, że w ciągu przyszłych 6 miesięcy.

Traktor będzie służyć zarówno do lekkich prac jak i do cięższych + ładowacz czołowy ale nie będzie przypięty na stałe. bardziej jako awaryjny tur. 

A więc moc do tych 100 KW czyli 130/135km / Cenowo wydaje mi się, że wszystkie marki z podobnym wyposażeniem wychodzą 420-450k netto. Co u was lub w waszej okolicy względem tej ceny, eksploatacji, awarii, komfortu wychodzi najlepiej? Najbliżej siebie mam: New Holland ( myślał bym pewnie o t5 130 dynamic command ), kubota (m6 132), steyr - każdy z tych salonów jest w okolicy 40km. 

Steyr to taka niby bogatsza wersja news Hollanda. Mniejsze Nh w Turcji składają. Większe pewnie nie. Ja mam steyra, niby ok ale mnie po prostu wk***ia. Odległość od serwisu niekoniecznie istotna

A. I tak go w fabryce fajnie poskładali że drzwiami trzeba walić żeby go domknąć. Po prostu rama jest inaczej jak lat drzwi. Nie wiem. Tutaj chyba trzebaby przespawac zawiasy

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał(a):

Valtra n135active bez tura pewnie z 400 ciągnik większy cięższy stabilniejszy ale zwrotny. osobny olej skrzynia hydraulika 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, zapracowany123 napisał(a):

a co tam się stało u Pawlonki?

Ponoć weterynaria im zatrzymała ubój już w grudniu, a teraz jeszcze chyba prokurator wszedł.

Opublikowano
16 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Z tymi drzwiami to chyba we większości trzeba trzepnać

A co ze steyerem nie tak? 

Ja chyba juz zamiast t5 wziąłbym małego t6 

Nie ma małej t6. Cała seria t6 to jeden gabaryt. 
Ta t5 w podobnym wyposażeniu wyjdzie drożej jak t6 a gabarytowo dużo mniejsza jak t6. Sami przedstawiciele odradzają zakup t5 bo w tej cenie idzie dostać t6. A nawet w biedniejszej wersji t7 

Godzinę temu, kampl napisał(a):

Steyr to taka niby bogatsza wersja news Hollanda. Mniejsze Nh w Turcji składają. Większe pewnie nie. Ja mam steyra, niby ok ale mnie po prostu wk***ia. Odległość od serwisu niekoniecznie istotna

A. I tak go w fabryce fajnie poskładali że drzwiami trzeba walić żeby go domknąć. Po prostu rama jest inaczej jak lat drzwi. Nie wiem. Tutaj chyba trzebaby przespawac zawiasy

Co masz za steyera ?

z tymi drzwiami to w każdej marce tak jest. A mam 4 na podwórku. I za pierwszym razem się lekko domykają. A jak chcesz je uszczelnić to albo zamykasz mocniej albo po prostu dociagasz drzwi po pierwszym zamknięciu 

• Like 1
Opublikowano

Dodam jeszcze że wg mnie wielu producentów ciągniki do 100km i od 100km i większe to 3 calkowicie różne ciagniki.

Ja mam akurat ten mniejszy. Co mnie wkurza i tylko serwis uratuje to problem przy ruszaniu. Nie ma płynnego startu. Do tyłu spoko. Do przodu jakbyś sprzęgła nie miał. Dalej. Wyskoczył komunikat serwis, nie da się tego skasować ciągnik jedzie maks 30km/h

Z rzeczy których nie poprawie. 

Fatalne wyważenie ciągnika. Już tyle razy jechałem na 2 kołach że tylko kwestia czasu jak ten ciągnik przewroce.  I te nieszczęsne drzwi.

Z usterek naprawionych to padł ten silniczek co ogrzewanie robi i kiedyś przez miesiąc nie było tylnego ehr, prawdopodobnie woda w przewodach. Miesiąc grzebania a naprawiło się samo. 

Opublikowano
6 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Niezły rozstrzał w tych Hf. Jeden dostaje 16 drugi ponad 17 złotych chyba że to nie był hf

Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Z tymi drzwiami to chyba we większości trzeba trzepnać

A co ze steyerem nie tak? 

Ja chyba juz zamiast t5 wziąłbym małego t6 

Ten siusiak na ramie, który wchodzi w zamek drzwi trzeba regulować. Drzwi z czasem się wypracowują i nie trafiają dobrze na niego 

Jeśli kabina szczelnie zamknięta to też nie zamkniesz. Tylną szybę zawsze zostawiam zamkniętą, ale nie na zatrzask. Jak zamykam drzwi to delikatnie szyba odskoczy i nie trzeba tłuc drzwiami 

Danexy dzwoniły żeby sobie zdjąć peszel z kabli od sterownika silnika nad chłodnicą i dać jakiś miękki przewód bo od tego plastikowego gówna po 3 tys nagminnie się kable przecierają. 

A dwie wiązki tam grubości rury 3/4

W innych markach też te peszle takie plastikowe dają? 

To się nadaje do kabla ziemnego, a nie do wiązek w maszynach 

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz2623 napisał(a):

Dlaczego 130km 🤔 dzisiaj to taka moc niw wiadomo do czego... 150 160 a nawet 170 to już ciągnik do bezorkowca 2.5m czy talerzówki 4/4.5m ...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Dlaczego 130km 🤔 dzisiaj to taka moc niw wiadomo do czego... 150 160 a nawet 170 to już ciągnik do bezorkowca 2.5m czy talerzówki 4/4.5m ...

🤦‍♂️

• Haha 3