Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy gdzie ty aplikujesz. My jesteśmy rolnicy więc nic wiele nie pomozemy jak to z etatem wygląda. Ale odnoszę wrażenie że są branże i oczywiście te najgorzej płatne stanowiska gdzie przyjmują absolutnie każdego. Chociaż to trochę też od okolicy zależy. Są regiony gdzie nie ma bezrobocia. Ale nawet na tych słabych stanowiskach trzeba myśleć i pracować. A obawiam się po tych niestandardowych metodach że może trochę za bardzo zakręcony jesteś i pracownicy się boja

Opublikowano
22 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Robiliście punkcje tego miejsca? moze to jakis zimny obrzek, nie zapalny a przesiekowy? 

Nie nie, a jak to się robi? Idzie to samemu zrobic?

Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Dziś byłem na kursie inseminatora ciekawe jak będzie mi szło te zapładnianie tych swoich krówek 😂

A mówili wam że jak połowa będzie z was robić to będzie dobrze ? Jak nie to na koniec powiedzą 😁 nie wymiękaj tylko do boju 💪👍💩

Opublikowano (edytowane)

https://www.mchirz.pl/oferta/buhaje/polska-holsztynsko-fryzyjska-ho/kz-cyrrus--sex- wezmę kilka słomek tego na kursie mówili że topka 😂

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

A mówili wam że jak połowa będzie z was robić to będzie dobrze ? Jak nie to na koniec powiedzą 😁 nie wymiękaj tylko do boju 💪👍💩

Mówili  że nie każdy będzie to  bo to co kursie to na kursie a u tak praktyka wszystko zweryfikuje 

Też wszystko zależy od krowy bo przywieźli z ubojni to przez 3 krowy za pierwszym razem przeszlem i to bez żadnego wysiłku a 4 się trawiła że miała poskręcane to nie powiem bo ciężko było 

Edytowane przez dantur96
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Elon napisał(a):

W jakiej firmie?

Macice widziałeś z tych sztuk co robiliście? 

Mchirz tak były 4 macice z ubojni przywiezione. Źle napisałem na początku to krowy nie były Tylko macice. Teraz u siebie na żywej krowie próbowałem znaleźć to łatwo nie jest 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

To trochę źle zrobili. Najpierw powinniście ćwiczyć na krowach, później oglądać narządy.

Najlepiej każdy na swoich przynajmniej dwóch. Wtedy byś zobaczył jak macie pokaleczyliście.

Opublikowano
2 minuty temu, Elon napisał(a):

To trochę źle zrobili. Najpierw powinniście ćwiczyć na krowach, później oglądać narządy.

Najlepiej każdy na swoich przynajmniej dwóch. Wtedy byś zobaczył jak macie pokaleczyliście.

Nic nie źle weź nie pier...l 🤦

Opublikowano

Nie ma co się zniechęciac na początku, ja  robiłem przez wchirz na ubojni to najpierw dali macicę do ćwiczeń później na krowach, z początku nie wiedziałem czy dobrze robię ale po pierwszym USG bodajże 2 na 3 były cielne a był wtedy jakiś odrzut za 15 zł był do ćwiczenia 

• Like 1
Opublikowano

Cwiczenia na macicy polozonej na stole, to nawet dobre cwiczenie. Nastepnie ciwczy sie na krowach przeznaczonych do uboju, kiedys tak bylo. natomiast egzamin byl czasem z aplikacja atramentu, a po uboju oceniali czy dobrze to wykonales. teraz nie wiem, ale jesli kolega nie cwiczyl na zywej krowie, tzn. ze nawet na kursy inseminatora przybylo " obroncy zwierzat". Jesli ktos ma krowy, to kurs jest jak najbardziej wskazany. Z praktyka przyjdzie palpacyjne omacywanie jajnika, potem cialka żółtego, pecherzyka Graffa itd. Jesli ktos jest zwiazany z krowami, taki kursy powinien zaliczac. Rowniez sposoby wycielen, pierwsza pomoc we wzdeciach itd. 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Nic nie źle weź nie pier...l 🤦

Lubelaku weź nie komentuj jak nie masz pojęcia o robocie.

Przy kursie inseminaryjnym niejednokrotnie był kurs badania cielności. W rzeźniach sporo  sztuk jest cielnych.

Opublikowano
41 minut temu, Elon napisał(a):

Lubelaku weź nie komentuj jak nie masz pojęcia o robocie.

Przy kursie inseminaryjnym niejednokrotnie był kurs badania cielności. W rzeźniach sporo  sztuk jest cielnych.

Co nie komentyuj? Sam jesteś ,,inseminaryjny,, 🤦

Opublikowano

wlasnie o tym mowimy, zrobiles kurs, teraz trzeba to zaczac stosowac. jak przestaniesz, bo sie przestraszysz , ojciec bedzie niezadowolony, to niczego nie osiagniesz. Mi ojciec zawsze powtarzal, ze mam sie uczyc na naszych zwierzetach, bo na czyich?! nauka kosztuje, ale potem zwraca sie 3 krotnie! pamietaj o tym!

• Like 1
Opublikowano

nikt nie powiedzial, ze bez kursu nie da sie tego robic. nie jest to az takie trudne, ale......warto byc prowadzonym przez fachowcow na poczatku. mozna trenowac boks samemu, zawiesic worek, trenowac, lub isc do klubu i byc prowadzonym przez profesjonaliste, kogos kto sie na tym zna. kup sobie rekawice z zarekawkiem, z opaska za szyje. najwygodniejsze.