Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@pietruszka123456789Na tych hektarach co napisałeś to z 10 dużych byków pewnie nie więcej 😂 kukurydzy kiszonkowej zbierz licząc 40 ton  z hektara to masz po jakieś 16 kg świeżej kieszonki dla jednego byka. Trawy zbierz z tych dwóch hektarów  40 ton przez cały okres wegetacyjny to masz dla 10 byków gdzieś po 11 kg na cały rok . To gdzieś te 14 byków może max byś utrzymał na tym jak byś miał porozniciwane wiekowo bo jak same duże to max 10 sztuk 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
1 godzinę temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Opowiecie coś więcej o tym dobrostanie bo ja kompletnie zielony jestem

Ogólnodostępna wiedza więc zamiast o ziołach poczytaj o tym... 

Nikt Ci gotowej recepty na sukces nie poda na tacy.

Opublikowano
16 minut temu, MajsterMarian napisał(a):

Właśnie nie mam, z Dolfosu znalazłem tylko takie coś Dolfos BZ 2+

Jeżeli premiks jest z gorzkim solami, to stosujesz na 3 tygodnie przed porodem. Jeżeli w składzie nie ma gorzkich, dajesz w zasuszeniu. Goszkich soli nie stosuje w całych cyklu zasuszenia, bo nie ma takiej potrzeby. A po drugie może dojść do kwasicy metabolicznej oraz innych negatywnych skutków długiego podawania. 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie, od kilku miesięcy jest problem z bakteriami. W wynikach wychodzi przedział 30-45 bakterii. Jest tak od 3-4 miesięcy, wcześniej utrzymywaliśmy wyniki na poziomie 15-25. I średnia znacznie poniżej 30.czyli premium Piątnica. Wszystko jest robione tak jak poprzednio, z tym że odkąd wyniki są wyższe zostały zmienione: wszystkie węże, uszczelki, dojki.

Krowy same w sobie są naprawdę dosyć czyste przed dojem ale oczywiście wycierane jak najlepiej się da. Cacke po doju można ocenić na czystą (przewodowka). Płyny i cały cykl mycia nie zmieniony, wszystko to samo.  

Jakieś rady? 

Opublikowano

podstawowe pytanie, znajomy, rodzina czy ktoś całkowicie obcy? Jeżeli coś ci to rozjaśni to u mnie kosztowałoby to 1650-2400. Bo rozrzucenie wanny[25 t] + załadunek to koszt od 550-800 . Więc jeżeli to ktoś znajomy , ewentualnie ktoś kto również będzie coś u ciebie robił to pewnie będzie to bliżej 1700 a jeżeli typowa usługa obcej osobie to okolice tych 2000 trzeba wziąć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Ogólnodostępna wiedza więc zamiast o ziołach poczytaj o tym... 

Nikt Ci gotowej recepty na sukces nie poda na tacy.

Ja szukam takich niestandardowych metod a może ktoś na forum zna sie na szczegółowej interpretacji wynik prob glebowych np pojemnowc wymiany kationowej 

JeszE odnosnie lizawek kupilibyście taka z magnezem za 100 zł czy taka zwykla za 20. 

Opublikowano
39 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

podstawowe pytanie, znajomy, rodzina czy ktoś całkowicie obcy? Jeżeli coś ci to rozjaśni to u mnie kosztowałoby to 1650-2400. Bo rozrzucenie wanny[25 t] + załadunek to koszt od 550-800 . Więc jeżeli to ktoś znajomy , ewentualnie ktoś kto również będzie coś u ciebie robił to pewnie będzie to bliżej 1700 a jeżeli typowa usługa obcej osobie to okolice tych 2000 trzeba wziąć. 

Żadna rodzina, normalna osoba przyszła poprosić o usługę 

Opublikowano
Godzinę temu, lukasz2623 napisał(a):

Panowie mam pytanie, od kilku miesięcy jest problem z bakteriami. W wynikach wychodzi przedział 30-45 bakterii. Jest tak od 3-4 miesięcy, wcześniej utrzymywaliśmy wyniki na poziomie 15-25. I średnia znacznie poniżej 30.czyli premium Piątnica. Wszystko jest robione tak jak poprzednio, z tym że odkąd wyniki są wyższe zostały zmienione: wszystkie węże, uszczelki, dojki.

Krowy same w sobie są naprawdę dosyć czyste przed dojem ale oczywiście wycierane jak najlepiej się da. Cacke po doju można ocenić na czystą (przewodowka). Płyny i cały cykl mycia nie zmieniony, wszystko to samo.  

Jakieś rady? 

Sprawdź temperaturę wody bo tu dość często leży problem, czasem w zbiorniku też potrafi narosnąć brudu np jakaś dysza się przydka lub też w zaworach 

Opublikowano
13 minut temu, Matmen napisał(a):

Sprawdź temperaturę wody bo tu dość często leży problem, czasem w zbiorniku też potrafi narosnąć brudu np jakaś dysza się przydka lub też w zaworach 

Temperatura sprawdzana, te zawody też czyszczone, myte

Opublikowano
Godzinę temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ja szukam takich niestandardowych metod a może ktoś na forum zna sie na szczegółowej interpretacji wynik prob glebowych np pojemnowc wymiany kationowej 

JeszE odnosnie lizawek kupilibyście taka z magnezem za 100 zł czy taka zwykla za 20. 

Kupuje takie jak mi są potrzebne. 

1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Panowie hodowcy pytanie, ile wziąć za rozwiezienie obornika, 20sztuk jednoosiowych 3.5t czubatych mocno, pryzma na polu, ciągnik do załadunku również był mój 

Za 10t z załadunkiem 200 zł u nas brali 

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał(a):

Jakieś rady? 

ile używasz gąbek do wypłukania resztek ? 

Opublikowano
2 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Weź k**wa przestań z tymi niestandardowymi metodami. Kup 40kg soi a nie jakieś lizawki premium. Co to człowiek ze je trufle dla fanaberii i smaku? To ma przytyć a nie kosztować rarytasów z ziół czy k**wa rosół im jeszcze ugotuj

2 godziny temu, Matmen napisał(a):

Prawda. Ja z lenistwa nie podłączyłem włącznika czasowego, lato się skończyło i myłem zbiornik chłodniejsza woda. Pierwsze badanie 5tys. Każde następne po 10 więcej. Jak zrobiło się 40 to wlazłem do środka bo już sam się zbiornik z tego nie umyje

Jak już pytamy o ceny to jeśli brałem w sumie od kolegi za zbiór trawy mniej niż 300zl od przyczepy 35m to przegialem? 

• Like 1
Opublikowano

300 netto placilem za 37m3 u kolegi. Końcowo jeszcze mniej wychodziło przy rozliczeniu bo z netto brutto sie robiło. 

U nas za obornik z załadunkiem 450 za godzinę bierze facet. Łudka wapna z załadunkiem 450. 

Opublikowano
47 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

300 netto placilem za 37m3 u kolegi. Końcowo jeszcze mniej wychodziło przy rozliczeniu bo z netto brutto sie robiło. 

U nas za obornik z załadunkiem 450 za godzinę bierze facet. Łudka wapna z załadunkiem 450. 

To ja za rozwiezienie łódki rcw 800 brałem bez załadunku 😂 Tyle że od obcego 

Opublikowano
13 godzin temu, MajsterMarian napisał(a):

Mam do wyboru witaminy na okres zasuszenia Dolfos BZ 2+ i KWZ, jakie używacie i możecie polecić

Dawałem kiedyś dolfos BZ2 + i tragedii nie było, ale od kilku lat daję KWZ i trochę lepiej je jedzą i narazie nie zamierzam zmieniać

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc na pewno jakas polska produkcja z dwoma pionowym walkami i dol fajnie zbudowany wl pak czy jakoś tak rozrzutnik. Tu po jednym przejeździe fotka. Na 9ha dwa kursy szły wapna 45-50% 

20251003_143006.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

To 70zł od rozrzutnika z załadunkiem to chyba dobra cena ?

Patrząc na to że to starym rozrzutnikiem wożone to sporo, bo za tyle to przyjeżdża sprzęt z nożami i pościelone wszędzie równo na polu 

• Like 1