Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Tez jestem tego zdania że qq szybciej się psuje. Trawa się przygrzeje trochę ale mimo to nie gnije i nie pleśnieje jak kukurydza.

A ja jestem zdania że qq się nie psuje jak dobrze ugnieciona a trawa zawsze boki odejdą 😣

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

dobry i wilgotny towar z pryzmy wyjedzą niemal do zera ... prędzej z bel coś zostanie bo jest często suchsze...

Z beli wyjedzą wszystko bo jest długie a z pryzmy segregują 

Opublikowano
Michal2399 napisał:

z pryzmy segregują

chrzanisz... z beli i nie pocięte to zgarną i stoją głodne a jedną ma tyle że jej nie widać 🤭🤣

Michaś a miałeś kiedyś pryzmę wogóle 🤔

Opublikowano

Sławek ma rację.  Nie pocięte baliki to połowa pod nogami. Wolę już niedojdy zbierać jak te trawsko spod nóg wyciągać. Jak macie paszowoz to z belami jest kłopot. Ten balik 200kg ten 500kg. I dopasuj żeby było dobrze. Psucie pryzmy występuje jak się nie wie jak się to robi. Albo nie chce się męczyć za duzo z ubiciem i przykryciem. 

40balikow na h to nawet w slomie problem. A praca turem to też nie 5min. 

Opublikowano

ile przyczep z ilu ha 🤔

Michaś 🙋‍♂️

kampl napisał:

Sławek ma rację.  Nie pocięte baliki to połowa pod nogami.

Mnie do zakupy paszowozu właśnie to ściąganie skłoniło a paszowóz di robienia w pryzmę ... mimo że miałem nową prasę pasową i owijarkę samozaładowczą...

Opublikowano

Z sianokiszonką w belach dla mnie największy problem to że jak nie ma ludzi do pomocy to póki je z pola zwieziesz to są podziobane. No i bez pomocy zrób 1000 bel, pozagrabiaj, pobeluj, poowijaj. Jeszcze lawety się nie dorobiłem, to łatwo policzyć ile przyczep bel wyszło po 9 sztuk wożąc, jak z pierwszego pokosu 300 bel.

Godzinę temu, alfa napisał(a):

Nie przesadzaj 200 bel na jeden pokos to jest cale nic jak sprzet dobry . Na dobrych dzialkach 5 godzin belowania prasoowijarka. A  zwiesc jak lawety dobre to tez moment . Pryzma tez sie sama nie okrywa i trzeba sie pierdzielic z okrywaniem a w zime z odkrywaniem . Zebym mial u siebie 1000 bel rocznie to bym w zyciu o pryzmie nie myslal raz ze taniej swoim sprzetem zbelowac jak zrobic pryzme 

Opublikowano

Mam problem z krowa. Jest super sztuka. Bardzo czysta, szybko się doi. Po doskonałej krowie. 1 laktacja ponad 20l dziennie i nie potrafię jej zacielić. Niby wszystko się zgadza,.cykle wydłużone pod 24 dni. Co mogę jeszcze zrobic

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

dobry i wilgotny towar z pryzmy wyjedzą niemal do zera ... prędzej z bel coś zostanie bo jest często suchsze...

Zgadzam się w 100% z pryzmy u mnie nie ma nic odpadu a bele ciągle kłopot 

Opublikowano
23 minuty temu, kampl napisał(a):

Mam problem z krowa. Jest super sztuka. Bardzo czysta, szybko się doi. Po doskonałej krowie. 1 laktacja ponad 20l dziennie i nie potrafię jej zacielić. Niby wszystko się zgadza,.cykle wydłużone pod 24 dni. Co mogę jeszcze zrobic

Ustawić program przez veta

Opublikowano
28 minut temu, Bociek51 napisał(a):

Zgadzam się w 100% z pryzmy u mnie nie ma nic odpadu a bele ciągle kłopot 

U mnie z kukurydzą często coś nie tak z pryzmami, a sianokiszonka w belach, o ile nie podziubana przez ptaki to jest pierwyj sort.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

Co z tej taniości jak potem się na psuje tego a i z rozdawaniem problem bo trzeba cały czas podgarniać a i tak wszystkiego nie wyżrą 

Ja wolę belę niech i drożej ale wygoda 

U mnie akurat wygodniej z pryzma z zadawaniem. Kostkę wytnę wstawiam na ganek i 5 minut 30 sztuk ma rozdane a z balota trzeba się szarpać 

Godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

A ja jestem zdania że qq się nie psuje jak dobrze ugnieciona a trawa zawsze boki odejdą 😣

Z pryzmy która aktualnie karmie, odrzuciłem może dwie taczki. Lucernę miałem za sucha i przebierają to fakt, ale z balota byłoby to samo 

Opublikowano
35 minut temu, kampl napisał(a):

Jak się ,,uprze'' to i ustawianie przez weta nic nie pomoże ,ale z 7 razy trzeba próbować;)

Opublikowano

Ja z dwóch pryzm sianokichy ostatnich nie odrzuciłem nic. Teraz jadę na balotach to kazdy inny. Lucerne tez ciężej utrzymać w balotach. Do tego w paszowozie dluzej sie miesza. U siebie liczyłem to taniej wychodziło nająć przyczepe a z ugniataniem ich wychodzi na to samo. Prasę owijarke mam swoją. Ale tez robie wszystko sam wiec wiecie ile to czasu zajmuje. Prasoowijarka to tu nie ma co porównywać bo robota idzie szybko. Po przyczepie laduje sianokiszonke i odrazu qq. A po balotach 20 minut sie tnie bo prasa juz swoje lata świetności ma za soba

Opublikowano

Zbadaj krew na pierwiastki i możesz spróbować bolusy podawać wapniowy i e ergetyczny...

Przypuszczam niedobory 

44 minuty temu, pawelmf napisał(a):

Panowie problem tego typu krowy po wycieleniu tak ok. 8-12 dni  dla stają zapalenia macicy . Łożysko normalnie odchodzi od 3-6 godzin gdzie leży problem 

Opublikowano
35 minut temu, slawek74 napisał(a):

Zbadaj krew na pierwiastki i możesz spróbować bolusy podawać wapniowy i e ergetyczny...

Przypuszczam niedobory 

Wet mi dziś zasugerował że coś z żywieniem ,ale niepowiedzial co

Opublikowano

@kizak czy to ma być pompa próżniowa, które działają na zasadzie ssąco-tłoczącej (taką miałem do tej pory w  BAUER ) czy pompa ślimakowa (taką ma też handlarz) ,ale to raczej do wody taka ?

Opublikowano
49 minut temu, pawelmf napisał(a):

Żywienie. Napisz parametry mleka. Mogą to być niedobory witamin, ile dajesz i na jaką wydajność ? 

Opublikowano

U mnie znowu dobrze sie nie oczyszczalnia nie do końca i zawsze plukanki musze robic, teraz juz wet mi zostawia w piance i sam robie. Sugerował tez żywienie. U mnie znowu problem taki ze same lucerny i zasuszone tez je dostaja. 

Ja mam ślimakową do przepompowywania gnojowicy ale to na moje taka pompa nie zaciągnie sama wężem ale to tylko moje wydaje mi sie . Bo sie nie znam za bardzo. 

• Like 1
Opublikowano
pawelmf napisał:

35 minut temu, slawek74 napisał(a):

Przypuszczam niedobory 

zbyt mało energi i możliwy brak wapnia zacznij dawać te bolusy i dobrze dawać dobre witaminy na zasuszeniu