Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, plati napisał(a):

Stosuje ktoś jakoś zamiennik tego kextona i jest zadowolony z efektu?

Po co wam to potrzebne dajcie tej krowie ccm-u albo suchej kukurydzy z soją w proporcji 70:30 , do tego dobre witaminy i mleko będzie i się zacieli , co wam ta tabletka da , jak dobra sztuka daje po 35-40 litry na dzień to i zjeść musi dobrze .

• Like 2
Opublikowano

Ja daje sztukom które się mocno zatuczyly. Kiedyś nie dawałem ale potem z takimi sztukami problemów od groma. W weta trzeba inwestować , mleka nie ma a koszta rosną. I się zdarzało że zaraz jakiś trawieniec  czy coś innego dodatkowo wpadło i wogole duże koszta się robią. A i wyjechała czasami taka sztuka za parę groszy. Tak inwestuje te 300 zł i zapominam o sprawie 

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Po co wam to potrzebne dajcie tej krowie ccm-u albo suchej kukurydzy z soją w proporcji 70:30 , do tego dobre witaminy i mleko będzie i się zacieli , co wam ta tabletka da , jak dobra sztuka daje po 35-40 litry na dzień to i zjeść musi dobrze .

No a ile kilo tego na sztuke

1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Ja daje sztukom które się mocno zatuczyly. Kiedyś nie dawałem ale potem z takimi sztukami problemów od groma. W weta trzeba inwestować , mleka nie ma a koszta rosną. I się zdarzało że zaraz jakiś trawieniec  czy coś innego dodatkowo wpadło i wogole duże koszta się robią. A i wyjechała czasami taka sztuka za parę groszy. Tak inwestuje te 300 zł i zapominam o sprawie 

Czyli rozumiem że macie jakąś lokalna dostępność towaru? Mi też by się przydało

Opublikowano

Możecie podpowiedziec, co lepiej wybrać clasa linera czy samasza z2-780, albo na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrabiarki i co byście polecali z używek 

Opublikowano

Wszystko zależy od stanu jak ktoś używał, do Szamasza trochę tańsze części ale też już na pewno nie tanie. Patrz na stan, omijaj polskie podróbki (Pronar też jest słaby bo nie ma przekładni w oleju tylko smarowane rolki chyba że teraz to się zmieniło)

Opublikowano
7 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Temat wałkowany 100 razy i generalnie Twoje zdanie nic nowego nie wnosi. Pytanie nie dotyczyło czy dawać czy nie tylko czy ktoś ma jakiś zamiennik.

Teraz zrozumiałeś?

Opublikowano

U ciebie tak to właśnie wygląda. Wszystko najlepsze i niedoscignione. A potem się okazuje że masz takie same problemy jak inni. Tylko inni piszą wprost o tym i nie robią tajemnic. A ty przez przypadek się wysprzeglasz. Ja wolę wrzucić tego bolusa i zapomnieć o krowie zamiast sie z nią szarpać całym rokiem żeby się nie zatuczyla a potem po porodzie było z nią wszystko ok. Zwłaszcza że mam pokrzyżowane krowy na każdy możliwy sposób. 

• Like 1
Opublikowano

Przy jednej grupie laktacyjnej, zawsze będą problematyczne sztuki. Dawkę robi się pod średnią wydajność lub ostatnią grupę laktacyjną. Słabe sztuki będą się otłuszczały i tego nie unikniemy!! Stacja paszowa wiele pomaga, ale nie zniweluje problemu do zera. Chyba że, ktoś ma głupy laktacyjne lub stado, gdzie wszystkie krowy doją podobnie. Do tego jakaś sztuka nie zacieli się w terminie. Mieszańce, które po zacieleniu obcinają mleko i szybko zachodzą tłuszczem. Taki Slawek nie miał chyba nigdy do czynienia z taki krowami. 

• Thanks 1
Opublikowano

Lesiu mało wiesz 🤣🤣🤣 tylko ja się szybko wyleczyłem z sm mo czy nrf ... z kextona też ... lepiej dać krowie premię qq tłuszcz i jakieś białko to w mleku odda 🙋‍♂️

krzychu121 napisał:

Sławek udaje że wszystko wie. I u niego nie ma problemów a potem przypadkiem wychodzi że też ma trawience, ketozy itd. I to na stadzie 20 krów 

trawieniec czy ketoza raz na dwa lata a sztuk to już duuużo więcej...🤭

Opublikowano (edytowane)

Tak tak. Tylko jeszcze nie napisałeś ile litrów oddajesz . Zresztą ktoś tu wrzucał twoje naciągane wyniki wydajności w książce. I czar wtedy prysł idealnego gospodarza 

I to co do dawania krowie i oddaniu potem tego w litrach już pokazuje jak się znasz na gospodarzeniu. Nie jednej za przeproszeniem możesz tyłek miodem smarować a i tak tyle nie do co inna sztuka. Zależy wszystko od genów. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Lesiu mało wiesz 🤣🤣🤣 tylko ja się szybko wyleczyłem z sm mo czy nrf ... z kextona też ... lepiej dać krowie premię qq tłuszcz i jakieś białko to w mleku odda 🙋‍♂️

Pisałeś że sraczki też mają 🤭

SM najlepsze krowy 👍 wszystko na plus, jakość i parametry mleka,super cielak do opasu i kasa  przy końcowej sprzedaży na mięso 

A szkieletora hf strach na pastwisko wypuścić żeby jastrząb nie zebrał 🤭🤣🤣🤣🤣

• Haha 2
Opublikowano

mam jałóweczki po paternie 👍 szczupłe wysokie

Nieustraszony1044 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Pisałeś że sraczki też mają 🤭

SM najlepsze krowy 👍 wszystko na plus, jakość i parametry mleka,super cielak do opasu i kasa  przy końcowej sprzedaży na mięso 

A szkieletora hf strach na pastwisko wypuścić żeby jastrząb nie zebrał 🤭🤣🤣🤣🤣

a ciebie to handlarz zabierze razem z krową 🤭😁 moje średnio 1000L sztuka daje na miesiąc 😛