Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Azor07 napisał(a):

Trzy pozostałe w sumie dwie bo w jednej to tylko kilka kropel ta obok tego spuchniętej ,to mleko normalne ,a w tej jednej poleci trochę mazi takiej szarawej ,a reszta to jak by woda z krwią ponad 0,5 l dwa razy dziennie .  Pierwszy antybiotyk to była enrofloksacyna 4 dni ,a drugi nie wiem takie mleko 15ml przez 3 dni karencja 8 dni  

To sprawdź ten drugi antybiotyk i podaj nazwę . Najlepiej cefasporyny lub amoksycylina. No i leki z penicyliną. A jakieś tuby dawałeś do wymienia. Przy takim urazie to podstawa, najlepiej do każdej ćwiartki. U mnie enrofloksacyna, w ogólne nie jest stosowana. Rozumiem, że wet podejrzewał e.coli. Dlatego ci to przepisał. 

Godzinę temu, kampl napisał(a):

1.Potwierdzam. Gliceryna potrafi zakwasi, ale glikol słabiej pobierają. 

2. Jaki zamiennik kextone. 

3. Dobra. Co było przyczyną? 

Mam 1 sztukę wg mnie z pewną ketoza kliniczna. Od porodu prowadzona na glikolu, glicerynie. 3 wlewki do żyły. Później przeszła na dodatkowe 1kg mielonej kukurydzy.  Mleko 30l dziennie na teraz, dojona już chyba 90dni. Co najlepsze jest to simental. I widzę że ma kłopoty z poruszaniem. Tzn niby ok. Ale jak się przyjrzeć to rusza się jak robót.  Twierdzisz że jej coś zagraża? Jak uratowałeś? 

Z czasem jej wymię zeszło. Potem 200 dniach laktacji sprzedałem, ponieważ doszły pierwiastki do stada. Jeżeli nie jesteś pewien, to ją sprzedaj. Ryzyko może się nie opłacić. Chyba że lubisz być hazardzistą :) . Osobiście, większość problematycznych krów, przestaje kryć. Mleko spada poniżej 20 l i sprzedaje. 

Opublikowano

W domu to mam longamox150 mg ,ale to by z 60ml na raz wstrzyknąć i karencja bardzo długa . Do wymienia nic nie dostaje , tylko te na za suszenie Cefa Sage a drugi kazał to ściągać ,drugi antybiotyk nie wiem bo nie powiedział ,a nie odbiera telefonu . 

Opublikowano

To mnie informuj bo jestem ciekaw a w ten proszek nie wierzę tak jak te wszystkie lizawki bolusy bo to już wg mnie tylko zamiennik. gliceryna tyle że w innej formie, kextone to było coś innego

Opublikowano

Kexgony mają swój okres działania, w przypadku rozpuszczenia ostatniej tabletki może być ketoza 

Zresztą one dobre na 40l mleka, przy 50 i 60 tylko pomagają 

Doi ktoś słowackie simentale?

Ciekaw jestem jak one dają, czy dorównały by simom z okolicy

Teraz można kupić w bardzo okazjonalnej kasie takie krowy

Nawet liczyć że coś nie wyjdzie to mięso zwróci koszta

• Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Na mózg Ci padło? Handlarze mają wywalone ale widzę że Janusze są i w naszych szeregach....

• Like 4
Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Kexgony mają swój okres działania, w przypadku rozpuszczenia ostatniej tabletki może być ketoza 

poważny jesteś?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Miałem cię za poważną osobę 

• Like 1
Opublikowano

A kto powiedział że handlarz by to zwiózł 

Wtedy to miał bym napewno kłopot

Ale jadąc samemu powinno się dać to ogarnąć w taki sposób żeby było ok

Ponad 20 lat nie kupiłem żadnej sztuki, teraz żeby się podnieść trzeba spróbować 

W ciągu roku wyleciało ponad 10 sztuk które zaczynały laktacje, na stado 25 sztuk to bardzo dużo 

Także trzeba zacząć kombinować 

Opublikowano

Na łańcuchu krowy które były luzem będą miały ciężko się odnaleźć i będą miały kłopot ze stawami. Kupiłem kilka lat temu 3 szt z  luza,unie łańcuch i 2 mają kłopot. Jedna z przednim kolanem, druga z tylnym 🤷

Opublikowano

No bo można tam tanio kupić 

Mam, doją bardzo dobrze, tylko trochę agresywne

Tylko nie wiem jak doją Słowaki, i dlatego pytam

Jedzie od nich bardzo dużo cieląt to by znaczyło że doją nieźle

Opublikowano

Nawet jak jedziesz sam dzisiaj ściągać bydło z tamtych stron.... W okolicy bliższej lub dalszej nie ma. Może warto zapłacić więcej żeby jakiegoś choróbska nie ściągnąc sobie i nam na łeb 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A kto powiedział że handlarz by to zwiózł 

Wtedy to miał bym napewno kłopot

Ale jadąc samemu powinno się dać to ogarnąć w taki sposób żeby było ok

Ponad 20 lat nie kupiłem żadnej sztuki, teraz żeby się podnieść trzeba spróbować 

W ciągu roku wyleciało ponad 10 sztuk które zaczynały laktacje, na stado 25 sztuk to bardzo dużo 

Także trzeba zacząć kombinować 

Tak chcesz się podnieść że aż bierzesz pod uwagę likwidację swoją jak i sąsiadów bliższych jak i dalszych ? 
Nie widzisz informacji? Tam gdzie ktoś kupi zwierzęta z zagranicy od razu kontrola i wstrzymanie odbioru mleka. A jak już chyba zdążyłeś zauważyć jak przyjedzie weterynaria to chętnie coś znajdą. Wystarczy kolczyk zagraniczny 

Opublikowano

A co mnie obchodzi ktoś 

Jak ja mam problem to ktoś raczej czeka jak się z interesu wykoleguje a nie na odwrót 

Raczej i z tym dało by radę ogarnąć 

Tu zarobił by już kto inny, ale wraz zostaje spora różnica w cenie

No i dodatkowo nie było by wstrzymanego odbioru mleka

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Doi ktoś słowackie simentale? Ciekaw jestem jak one dają, czy dorównały by simom z okolicy Teraz można kupić w bardzo okazjonalnej kasie takie krowy Nawet liczyć że coś nie wyjdzie to mięso zwróci koszta

tak z rana % pobierasz 🤔🤦🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano

Dlatego Polska to poyebany kraj. Aby na siebie się patrzeć. Przez takie osoby które widzą w tym interes ten syf jedzie. A u nas służby tylko czekają żeby kogoś przyłapać i się wtedy zacznie. Po co dawać pretekst . 
Mam nadzieję że jak kogoś przyłapią na tym to chociaż z milion kary przywala i żadnego odszkodowania. Chce ktoś parę tys zaoszczędzić to niech się liczy z konsekwencjami. Jakby jakiś mój znajomy czy sąsiad miał taki pomysł to bez skrupułów bym poinformował kogo trzeba