Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznij od szczepienia krów w zasuszeniu na rota wirusy ograniczysz biegunki potem poić siarą i mlekiem zbliżonymi do temperatury ciała ... chcąc nie tracić ciepła płukać przed samym dojem konew gorącą wodą to też jest batdzo ważne tak do tygodnia

Opublikowano

Zapalenie płuc może. Ogólnie to praca u podstaw. czyste stanowisko, dezynfekcja jak zmiana obsady, czyste pojemniki. Dobra wentylacja byle bez mocnego wiatru.  Ja poje przez pierwsze dni 3x dziennie. Później to już różnie. ogólnie to zdażają się biegunki, ale nie ma jakiegoś poważniejszego problemu. Miałem niefajna 3 tygodnie temu. Posprzątałem kojec, wróciłem na mleko i ciele momentalnie poprawiło się. 

Opublikowano

dobra już wiem o co chodzi z tym testem sprobuje przy następnym przypadku bo o tym nie wiedziałem. 3 litry siary przy pierwszym podaniu i potem z mlekiem zejść do 2 litrów czy zaczynacie od 3 litrów siary i potem normalnie dawka mleka też jest te 3 litry? szczepienie krów wykonuje się jakoś w konkretnym terminie zasuszenia czy jeśli mam kilka krów które są parę dni przed porodem to też warto zaszczepić czy już za późno?

Opublikowano
45 minut temu, mx_racer napisał(a):

ile litrów siary dajecie cielakowi na pierwsze odpojenie i po jakim czasie drugie? Drugie pytanie czy odkażenie pępowiny jest aż tak ważne? Do tej pory tego nie robiliśmy ale ostatnio zainteresowałem się bardziej odchowem cieląt bo 2 sztuki mi padły i chce się dowiedzieć jak obchodzić się z takim cielakiem żeby % upadków był jak najmniejszy. Ile czego podawać itd. Czekam na rady kogoś kto ma doświadczenie w odchowie cieląt

2 litry w ciągu dwóch godzin. Kolejne pojenie w porze następnego doju. Jeśli ten dój wychodzi po 8 godz lub więcej to 2 litry. Jeśli poniżej 8 godzin 1 litr. Siara max 4 odpoje. Jeśli cielakbwazy poniżej 30 kg 1,5 l. Temperatura ważna, tak jak Sławek napisał. Tak samo ważna higiena i sposób pojenia. Jak czytam, jak te cielaki odpajacie, to się nie dziwię tym biegunkom. Potem szczepienia, leczenia i inne takie

Opublikowano

Minimum 3 tygodnie,  bynajmniej rovac-iem

Teraz, ubogiwladek napisał(a):

Minimum 3 tygodnie,  bynajmniej rovac-iem

Jak sobie przywieziesz wirus to już masz i tyle. Sposób pojenia nie ma nic do rzeczy. 

Opublikowano
51 minut temu, mx_racer napisał(a):

ile litrów siary dajecie cielakowi na pierwsze odpojenie i po jakim czasie drugie? Drugie pytanie czy odkażenie pępowiny jest aż tak ważne? Do tej pory tego nie robiliśmy ale ostatnio zainteresowałem się bardziej odchowem cieląt bo 2 sztuki mi padły i chce się dowiedzieć jak obchodzić się z takim cielakiem żeby % upadków był jak najmniejszy. Ile czego podawać itd. Czekam na rady kogoś kto ma doświadczenie w odchowie cieląt

4 litry sondą każdemu wlewam i nastepnie pojenie na następny dzień od porodu (za 24h) 

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Kiedyś wilki u nas i sąsiada psy ale kundelki rozszarpały i jeszcze u dwóch innych osób we wsi. U mnie szczury też z jednej strony qq rypią. Pies jednego zlapal ale drugi niechce się pokazać bo by go szarpnął odrazu.

Kiedyś dziki stara z młodymi pod dom przyszły to jak psa wypuściłem to 3 młode załatwił a Maciore pogonił, ale trochę kulał przez tydzień. Ostatnio wydrę przyniósł 🙈 jakim cudem nie wiem jeszcze trochę żyła jak przyniósł.  Ale z szyi krew mu leciała tez

Rozstawiłem trutkę w skrytkach deratyzacyjnych. Trutka powoli znika więc jest szansa ze to się skonczy 

Opublikowano
7 minut temu, mx_racer napisał(a):

dobra już wiem o co chodzi z tym testem sprobuje przy następnym przypadku bo o tym nie wiedziałem. 3 litry siary przy pierwszym podaniu i potem z mlekiem zejść do 2 litrów czy zaczynacie od 3 litrów siary i potem normalnie dawka mleka też jest te 3 litry? szczepienie krów wykonuje się jakoś w konkretnym terminie zasuszenia czy jeśli mam kilka krów które są parę dni przed porodem to też warto zaszczepić czy już za późno?

Tym co teraz Ci się urodzą  daj pasty rotocorona. Ale najpierw zbadaj tą kupę. Bo może problem jest gdzieś indziej

Opublikowano

Przyznam szczerze, że nigdy u mnie się nie odkażało i odpukać upadki małych cieląt w pierwszym tygodniu mogę policzyć na palcach jednej ręki przez ostatnie 20 lat. Później historie z biegunkami to i owszem

8 godzin temu, kampl napisał(a):

Co teraz? Do rzeźni bezwzględnie ? ja też miałem taką sytuację. Klapa. ojciec stwierdził że coś mu się nie zgadzało i że mogła poronic, a ja głupi pozniej zasuszylem 

Próbowałem rozdoić, bo spróbować zawsze można, ale doiłem z 3-4 dni i tylko po pół szklanki mleka. Zasuszyła na amen. Myślę, że brakowało jej takiego fizjologicznego bodźca (porodu) do rozpoczęcia produkcji

2 godziny temu, mx_racer napisał(a):

Pierwsze pojenie do woli. Sondy nie mam, więc nie wleję więcej niż samo chce. Zazwyczaj ok. 3l. Drugie pojenie w porze udoju. Staram się, aby w pierwszej dobie wypiło 6l. Po skończonej dobie życia kolejne pojenie 1-1,5l i od następnego po 2,5l z każdym tygodniem powoli zwiększając.

W odchowie cieląt ekspertem jest Paulina ;)

https://allegrolokalnie.pl/oferta/cieleta-jak-odchowac-i-nie-zwariowac-poradnik-pod-okiem-zootechnika?rep=1077910752

Jak poprosisz, to i z dedykacją dostaniesz :D

1 godzinę temu, mx_racer napisał(a):

a jak ten test się wykonuje co jest do tego potrzebne? czy tylko vet to może zrobić?

https://ezoo.pl/pl/p/VETEXPERT-RAPID-TEST-CALFDIAR-4-op.-5-TESTOW-BOVID-4-AG-PROFIL-BIEGUNKOWY-bydlo-przezuwacze-/22964

Zapytaj u weta. Tydzień temu kupowałem, tylko innej firmy, 90zł. Robisz wymaz patyczkiem, moczysz w pojemniczku z płynem który jest w zestawie (sól fizjologiczna?), potem taką pipetą nanosisz po kropli w okienka testu i czekasz na wyrok

1 godzinę temu, ubogiwladek napisał(a):

Test z kupy robiles ? Pewnie roto albo korona a może wszystko naraz

To nie jest normalne jak co 3 ma biegunkę.

Rok czy dwa lata temu miałem krypto i chciałem teraz kontrolnie sprawdzić co siedzi.

Najlepsze jest to, że nic nie wykazał, 4x negatywny 🙄  a biegunka była. Co w takim przypadku, jak to rozumieć? 🤔 

8 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

Oczywiście, że po Pagu może zrzucić lub wchłonąć zarodka

Tzn ja mam na myśli, że nawet jak zarodka już nie ma, bo krowa poroniła, to test będzie pozytywny, bo wykrywa obecność glikoprotein ciążowych, które przez pewien czas nadal się utrzymują

Ale monolog 🙆‍♂️

Opublikowano

Pogoda jest sprzyjająca każdemu syfowi które łapią cielaki. Ja pierwsze sondą wlewam drugie juz z wiadra ze smoczkiem chyba że już się trafi kompletny Ciołek to ostatecznie wlewam sondą, na rota są też ampułki z jedną dawką jak ktoś ma malo sztuk bo wieksze na 5szt są.

Dzisiaj elegancko do dojenia wychodzę z domu a tu ciach dopiero po mleko 🙈

Opublikowano

jakies wskazówki co do używania sondy żeby nie narobic biedy czy nie ma obaw? mam sondę krebl chyba i ona ma te pierwsze 40 cm sztywne twarde jak na początku próbowałem to za chiny nie mogłem tego cielakowi wsadzić że dwa razy się udało ale słabo to szło więc odpuściłem i już z tego nie korzystam

Opublikowano

Dokladnie jak włożysz tą rurkę to na gardle ma być wyczuwalna rurka obok tchawicy i tyle. Jak złapiesz to będziesz wiedział odrazu. Jak gesta mocno siara to leci mega wolno bynajmniej u mnie.

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, mx_racer napisał(a):

jakies wskazówki co do używania sondy żeby nie narobic biedy czy nie ma obaw? mam sondę krebl chyba i ona ma te pierwsze 40 cm sztywne twarde jak na początku próbowałem to za chiny nie mogłem tego cielakowi wsadzić że dwa razy się udało ale słabo to szło więc odpuściłem i już z tego nie korzystam

Kup książkę Pauliny tam fajnie jest wytłumaczone z obrazkami.

Opublikowano
46 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Dokladnie jak włożysz tą rurkę to na gardle ma być wyczuwalna rurka obok tchawicy i tyle. Jak złapiesz to będziesz wiedział odrazu. Jak gesta mocno siara to leci mega wolno bynajmniej u mnie.

Odpowietrznik przekuj delikatnie większą dziurkę i będzie szybciej lecieć

Opublikowano
10 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Tzn ja mam na myśli, że nawet jak zarodka już nie ma, bo krowa poroniła, to test będzie pozytywny, bo wykrywa obecność glikoprotein ciążowych, które przez pewien czas nadal się utrzymują

Ale monolog 🙆‍♂️

To znaczy, przez ile te białko się utrzymuje?. Wyślij link do piśmnienictwa, z którego czerpiesz wiedzę na ten temat. Sam chętnie  przeczytam 

Książka Pauliny, już zamówiona😃. Też, w tamtym roku kupiłem sondę, ale jeszcze nie używałem. 

• Like 1