Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, radekz200 napisał:

co budujesz?

Obóz pracy 😂

17 godzin temu, michalcium napisał:

Koniecznie regulowany słupek weź. U mnie mam 65 cm z regulacją i zdaje egzamin.

A bez regulacji będą wysadzać łby z takiej 65tki?

Opublikowano
34 minuty temu, danielhaker napisał:

Obóz pracy 😂

No czasem się trafi sztuka z mniejszą głowa i wtedy potrafi się wymknąć. Z jakiej firmy będziesz brał tą drabinę? Ja kolejną będę zakładał z firmy jourdain czy jakoś tak arbena tym handluje super rozwiązania fakt cena też konkretna ale obecne z rolstalu to jedyną zaletą jest to że są tanie w miarę 

Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

Bierz z regulacją bo będziesz żałował, nigdy nie wiesz co tam będzie stało a tak do wszystkiego sobie wyregulujesz, ja mam takie przypadki że jałówka głowy nawet tam nie wsadzi tylko nosem pociągnie delikatnie rurę żeby się zatrzasnęło na pusto jak widzi że z igłą chodzę.

• Like 1
Opublikowano

Zakładam używki. Dwóch chłopaków w okolicy handluje używanym wyposażeniem obór. Z pasujących mi długości na tę chwilę mam do wyboru taką, 65cm za 250zl/mb

https://www.marktplaats.nl/v/dieren-en-toebehoren/stalling-en-weidegang/m2154424092-voerhekken-en-ligboxen

Lub taką, 45cm z regulacją za 350zł/mb

Messenger_creation_50e56b97-ce19-44ca-b2a1-343d25f61e56.jpeg

Messenger_creation_cd7a86ac-d2b8-48ad-a05c-c893b82d0a14.jpeg

Messenger_creation_15c70e9e-0853-4704-a055-1d6777a2acb8.jpeg

Messenger_creation_018af76b-ab2b-4a09-a2dc-d8442c455cc8.jpeg

Na razie na jałówki, ale nie wykluczam w przyszłości trzymania tu krów

Opublikowano

Dla jałówek powinny wystarczyć te 45 z regulacją bo te z linku to 13 msc sztuka wyjmie łeb raczej a jest to niebezpieczne mi kiedyś wyjęła przy inseminacji stały w rzędzie ciasno wyjechała do tyłu pchnęła na ścianę dobrze że bokiem w ścianę uderzyłem a nie głowa np 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, krzychu121 napisał:

Problem zrobi się jeszcze większy jak zaczną kontrolować. U mnie doradcy szli na łatwiznę i wszystkim klepali to samo bo więcej kasy będzie. Czy ma ktoś beczkę z aplikatorem czy nie to zaznaczali że nawożenie z aplikatorem, mimo iż co niektórzy nawet szamb nie mają. I wiele podobnych 

Ja mam papier na rozlewanie. W razie czego 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.10.2024 o 15:21, slawek74 napisał:

ewidentnie wina gospodarza ta pleśń... tylko się nie unoś bo coś spieprzyłeś ...

Zdarza się... i wiem co zrobiłem źle, ale Ciebie to w żaden sposób nie upoważnia do komentowania tej sytuacji  ;) 

Oj sorry no zapomniałem, że  nie wszystkim gospodarzu idealny. Zakładam, że odkąd prowadzisz ten swój byznes to nie miałeś grama pleśni i nie popełniłeś żadnych błędów :P, bo przecież tacy idealni ludzie to wyjątek, marnujesz się chłopie przy tych krowach :) 

Ciebie to chyba cieszą czyjeś porażki jak widać, bo nie możesz się powstrzymać jak coś trzeba komuś wytknąć :P. Chyba, że po prostu jesteś miękka faja i nie potrafisz się przyznać, że Ci coś nie wyszło ale cóż, teraz mamy takie społeczeństwo pełne byznesmenów. Wszystko super idealnie w opowieściach a potem, no cóż kilku rzeczy zapomniało się powiedzieć :D 

Karma prędzej czy później wróci i serdecznie Cię pozdrawiam, pomimo że uczepiłeś się mnie jak rzep psiego ogona ale pewnie masz taki charakter i nie masz z kim porozmawiać to wypisujesz bzdety w internecie. Wszystkiego najlepszego i pomyślności :) 

Ps. jeszcze zacytuje klasyka "Gówna nie ruszałem a dalej śmierdzi", sam zachowujesz się jakbyś polskiego języka nie rozumiał. Jak ktoś Ci mówi żebyś się nie odzywał to Ty i tak dalej swoje, ale pozostawię Ci to do głębszej refleksji.  Choć zakładam, że raczej nic to nie da bo i nie dało wcześniej. Jeszcze raz pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia :) 

Edytowane przez ThePerkins
  • Like 8
Opublikowano
35 minut temu, pawlak2507 napisał:

Konsultowałeś swój przypadek ze specjalistą? Czy się nie opłaca?

Witam panowie od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie sprzedać bydło na WBC a nie wiem czy warto sprzedaje zaczynając od krów HF a kończąc na bydle typowo mięsnym może ktoś poleci uczciwy zakład bez pośredników  z  wielkopolski (okolice Kalisza ) 

Opublikowano
2 godziny temu, Marco98 napisał:

Jak myślicie uda się teraz podsiew traw ? Zimy mamy łagodne, jesień w miarę wilgotna. Siać czy dać sobie spokój ?

Ja w poniedziałek podsialem zobaczymy co z tego będzie pierwszy raz tak spróbowałem. Kiedyś wiosna podsialem to wzeszła ale później stara trawa ją zdusiła. Terez może być lepiej bo stare trawy już tak nie rosną to może się uda 

Opublikowano
michalcium napisał:

Radek po robocie już? Bo się we wielu tematach udzielasz😂

malo do obróbki to szybko się wyrobił 🤭🤪

szymon09875 napisał:

Ile teraz sianokiszonka z lucerny realnie warta ? 150 zł osiągalne za 120 cm po zmiennej komorze?

Szymon no gdzie po kosztach 🤦🙆‍♂️ 200 minimum...