Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

To trzeba jeździć z gotówką i nie miałbyś problemu. 

Thomas Ci odp. o co chodzi. Kupując od ryczałtowca i chcąc odzyskać VAT musze zapłacić przelewem. Co prawda na cielaku za 300-400zl nie będzie to majątek, ale na 20szt coś tam się uzbiera, a dlaczego mam nie skorzystać skoro nikt na tym nie straci i jest to całkowicie legalne. 

Opublikowano

mam zamiar zakupić wóz paszowy i stoję przed takim dylematem  poziomy czy pionowy? a mianowicie chodzi  mi o to czy np po  wymieszaniu podstawy  i  rozdaniu słabszej grupie i następnie dorzuceniu komponentów dla lepszej grupy i drugim mieszaniu wóz pionowy nie zrobi mi błota z TMRu ? czy w takim wypadku tylko poziom wchodzi w grę aby struktura była ok ?

Opublikowano

Miałem identyczny problem i zamówiłem poziomego intermixa. Mój żywieniowiec mówi, że najwyżej mniej wydajne będą miały lekko niedomięszany tmr, ale i tak będzie lepiej niż z pionowego. Słyszałem już tyle sprzecznych ze zobą opinii na temat który system mieszania lepszy, że głowa mała, ale każdy użytkownik poziomego wozu z którym rozmawiałem i który wcześniej mięszał pionowym mówi, że poziomy lepszy

Opublikowano

Uzytkuje ktoś z was rozsiewacz RAUCH AXIS 20.1? jakie macie opinie o jego użytkowaniu? 

Opublikowano (edytowane)

Kupował ktoś z was jałówki cielne Simental mleczny z Odrzechowej albo z firmy Mehlex która ma jałówki z Bawarii ??? Albo może ktoś polecić gdzie można kupić dane jałówki ??? Chodzi mi aby miały wydajność chociaż z 5 tysięcy na normalnym żywieniu czyli np siano , sianokiszonka , kukurydza i sruta . Interesuje mnie 10-12 sztuk.

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Już Ci pisałem. Centergen sprowadza podobno dobry materiał.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Już Ci pisałem. Centergen sprowadza podobno dobry materiał.

No tak tylko chodzi mi raczej o polecenie kogoś z własnego doświadczenia . Chyba że to twój bliski znajomy kupował od nich i coś więcej o nich powiedział . Jakbys mógł coś więcej o jalowkach z tej firmy powiedzieć to byłbym wdzięczny . Patrzylem ich stronę to mają tam bardziej nasienie buhaji. A Ty swoje Sm mleczne gdzie kupowałes  ?

Opublikowano

Nie mam żadnego znajomego, który kupowałby cokolwiek. Siedzę już kilka lat na tym forum to pamiętam dobre opinie osób które tam kupiły. Zadzwoń i zapytaj. Wiele firm ogólnie handluje nasieniem i sprowadza jałowice różnych ras. Moje 4 simy były z Czech kupione w Konradzie i to był błąd. Z 4 mam dwie i na uj się nadają. Od początku miałem z nimi problemy. Z tych 4 tylko jedna była dobra, ale sam sobie ją zmarnowałem przez niewiedzę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Nie mam żadnego znajomego, który kupowałby cokolwiek. Siedzę już kilka lat na tym forum to pamiętam dobre opinie osób które tam kupiły. Zadzwoń i zapytaj. Wiele firm ogólnie handluje nasieniem i sprowadza jałowice różnych ras. Moje 4 simy były z Czech kupione w Konradzie i to był błąd. Z 4 mam dwie i na uj się nadają. Od początku miałem z nimi problemy. Z tych 4 tylko jedna była dobra, ale sam sobie ją zmarnowałem przez niewiedzę.

Spoko dzięki . A co do Konrada to ani nasienia ani jałówki nigdy tam nie kupię ... :)

Opublikowano

kupowałem rok temu i w tym roku pierwastki z konrada i jestem zadowolony kurs inseminacji u nich robiłem i nasienia też sporo biorę i jest ok . Uważam że ci są na nie na Konrada co mają u siebie bałagan w szerokim tego słowa znaczeniu narzekają na nich chcąc zwalić winę swoich niepowodzeń bo kto kupuje jałówki/pierwastki ten co ma u siebie braki lub taki co postawił dużą oborę ale tych to znikoma ilość sam mam u siebie problemy ze stadem przez to brałem a i kupowałem od ludzi to szkoda gadać eh

Opublikowano

Masz coś do mojego burdelu? Wiesz czemu w ogóle tam kupiłem i dlaczego sm? 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

kupowałem rok temu i w tym roku pierwastki z konrada i jestem zadowolony kurs inseminacji u nich robiłem i nasienia też sporo biorę i jest ok . Uważam że ci są na nie na Konrada co mają u siebie bałagan w szerokim tego słowa znaczeniu narzekają na nich chcąc zwalić winę swoich niepowodzeń bo kto kupuje jałówki/pierwastki ten co ma u siebie braki lub taki co postawił dużą oborę ale tych to znikoma ilość sam mam u siebie problemy ze stadem przez to brałem a i kupowałem od ludzi to szkoda gadać eh

Osobiście miałem kiedyś pare sztuk od konrada ale według moich krów to był badziew a nie materiał za grubą kase, ale to było jeszcze gdy mało mieliśmy swoich jałówek wiec już troszkę czasu upłynęło. Znajomy nawiózł sobie syfu do obory przez te mercedesy od konrada czy innego cwaniaka a ilu było takich co odwoziło te cuda... ;) 

2 godziny temu, logan3512 napisał:

Dlaczego taka zła opinia o konradzie ja kryje ich nasieniem i jestem raczej zadowolony tylko że sporo się rodzić byczk9w

Hehe właśnie coś od konrada sporo tych byków, nawet w sexowanym i to już słyszałem niejednokrotnie ;) 

Opublikowano

co do nasienia z konrada to kilkanaście lat temu zaczął  u mnie zapładniać inseminator, który używał nasienia konrada. (nasienie szło te tańsze) to cielaki były przeważnie nie do życia, strasznie mało witalne. Potem zapładnialiśmy nasieniem mchirz i cielaki były już normalne (też tańsze nasienie). Wtedy usłyszałem opinie, że konrad ma dobre nasienie, ale jest drogie, stosuje też super promocje dla inseminatorów. Do iluś tam słomek nasienia daje partię słomek "promocyjnych" za złotówkę.  Pewnie te promocyjne nam wlepiał, a kasę brał normalną. Co do jałowic z konrada to też nie słyszałem dobrych opinii. 

Opublikowano

Tez jestem zadowolony ze współpracy z konradem, kryje 12 lat, pierwsze 5 praktycznie tylko shiuz a potem uzywalem z wielu firm tylko nie shiuz i wiekszej roznicy nie widze. Wszystko zalezy od konkretnego buhaja np. po gillespy abs mam 3szt i wszystkie rosna mi bardzo slabo co nie znaczy ze abs ma slabe nasienie... 

Krow też od nich sporo mam i zależy jak sie trafi i jaka sie wybierze. Ja chcialem szybko pozbyc sie slabych krow i ich curek aby znacznie podniesc wydajność dlatego sprzedawalem swoje jalowki te ktore mi sie nie podobaly a w ich miejsce dokładam 1-2tys i brałem z importu. Najstarsza dk jest w 8 laktacji a w 7 dala ponad 13tys

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, slawek74 napisał:

Ja problemów ze stadem nie mam . Objąłem gospodarstwo dwa lata temu i postanowiłem zacząć produkować mleko dlatego szukam jałówek cielnych SM . A o Konradzie poprostu słyszałem złe ale też i dobre opinie . Osobiście po jednej z akcji którą ktoś miał wolę ich unikać.  I nie była to wina gospodarza w ani jednym procencie !

3 godziny temu, Zawisza napisał:

Osobiście miałem kiedyś pare sztuk od konrada ale według moich krów to był badziew a nie materiał za grubą kase, ale to było jeszcze gdy mało mieliśmy swoich jałówek wiec już troszkę czasu upłynęło. Znajomy nawiózł sobie syfu do obory przez te mercedesy od konrada czy innego cwaniaka a ilu było takich co odwoziło te cuda... ;) 

Hehe właśnie coś od konrada sporo tych byków, nawet w sexowanym i to już słyszałem niejednokrotnie ;) 

O to chodzi .. Mercedesy i to czasami full pakiet z dodatkami😀

Opublikowano

Jeśli chodzi o nasienie to mają dobrej jakości bo z importu, a jeśli chodzi o zakup jalowek to można tylko domyśleć się co to za towar. Kto normalny sprzedawał by dobre jalowki. Za granicy do polski przyjeżdża tylko odpad. Już lepiej jest rozglądać się za naszymi polskimi, może akurat ktoś będzie miał nadmiar i będzie sprzedawał 🙂

Opublikowano

Nie zgodzę się z tobą. Mój kolega ma pół stada z zagranicy a drugie pół to córki krów zagranicznych, jak zobaczyłem tabulogramy szczeka mi opadła. Przez 10 lat tego nie nadrobię.

Opublikowano
3 godziny temu, maxler napisał:

Jeśli chodzi o nasienie to mają dobrej jakości bo z importu, a jeśli chodzi o zakup jalowek to można tylko domyśleć się co to za towar. Kto normalny sprzedawał by dobre jalowki. Za granicy do polski przyjeżdża tylko odpad. Już lepiej jest rozglądać się za naszymi polskimi, może akurat ktoś będzie miał nadmiar i będzie sprzedawał 🙂

Wiem z pewnego żródła, że część słomek z importu, jest kupowana przez nasze firmy prawie po cenie utylizacji. Jest to nasienie buhajów o PF grubo poniżej 100. Wciska się je hodowcom, którzy nie są pod oceną lub nie interesują się tym, czym kryją.

Co do jałówek, to dla hodowcy, który ma słabe stado, wszystkie polskie czy importowane będą dobre. Byle były zdrowe. Dla ambitniejszych każda będzie gorsza niż swoja😉