Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak etapami to budujesz i budujesz, kase wkładasz a nic zysku z tego nie ma. No chyba że w rok na yo zarobisz i postawisz to co innego. U mnie w okolicy doi już chyba 80 krow, krowy chodzą cały rok po dworzu, dojenie w starej oborze na przewodowce partiami. Trochę szkoda zwierzaków bo zadaszenia nie mają żadnego. I bez kosztów można trzymać na pastuchu jak widac

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, niesamowity90 napisał:

A ja zastanawiam się nad niepopularnym rozwiązaniem z budową, tzn budować etapami kilka lat bez kredytu. Ewentualnie kredyt pod koniec niewielki na wyposażenie. Sytuację osobistą mam taką, że nie chcę ryzykować dużych kredytów.

Odnośnie jałówki po kilku dniach zaczęła siorbać z wierzchu wiaderka tak od 0,5l do 2l na jedno pojenie, resztę zostawia, patrzy na mnie i beczy. 

Nie ma najmniejszego sensu lepiej wziąć dobry kredyt szybko postawić i niech się szybko spłaca. 

Etapami kilka lat to ciągle wydajesz , a zarobku niema i wbrew pozorom odsetki też płacisz bo inflacja i wszystko drożeje. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, ChiquitaB napisał:

@kampl  tak 2 worki wyjdą. Teraz daje mleko z agrocentrum chempion czy jakoś tak. Fajnie się rozpuszcza i cielaki chętnie piją. Skład też fajny ma. Te tańsze od nich slabo piły 

Ta krowa co nie lubi żyć jak inne

20240113_050550.jpg

Ładne czyste krowy , nie masz takich co się kładą w gnojowym , co ile robisz te materace , a 26 litrów ze zbiornika to dobry wynik , nie masz się co przejmować , bo liczą się koszty produkcji , można zarobić więcej przy wydajności 9 tysięcy , niż przy 12 .

Opublikowano
7 minut temu, karol091193 napisał:

@czareczek85 postawił szybko i zobacz przez 2-3 lata jakie zrobił inwestycje. A ty będziesz budował 5 lat i dalej będziesz w szarej d*pie, i dalej będziesz miał taką samą wypłatę jak dziś a nie kilka razy większą i kilku krotnie większy zysk 

Myślę że jakby kolega wyżej oddawał do Piątnicy to obora już by dawno stala :)

1 minutę temu, ThePerkins napisał:

Co Ty gadasz, tu kto nie ma 30l to 100 lat za murzynami jest xD 

Da się wywnioskować że nie 30 to ostatnie fajtłapy mają. Minimum 35 l. Wtedy coś dla federacji znaczysz. Przynajmniej zootechnik jak pojedzie do innych gospodarstw to ma się czym pochwalić że to stado pod jego opieką. A i wtedy innych zmotywują do kolejnych kosztów. Nie zawsze przynoszących zyski 

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka ze duże wydajności to i duży nakład na te krowy. Z tym kładzeniem się w gnojowym, jeżeli w ciągu tygodnia nie będzie się krowy goniło non stop zeby się nie kładła to krowa spisana na straty. Momentalnie zapalenie ecoli, do tego inne krowy ja maltretują. Czareczka obora piękna, sama obejscie zrobienie kosztowało nie male pieniądze. Myślę że tam już rodzice musieli ladnie zbierać na to wszystko. Piątnica cena też ladnie pomaga. Sama różnica w cenie 50gr przy moich krowach to lekko 15tys różnicy w wypłacie. Nie mówię 2.3 netto u mnie to nie jest źle z cena byle się utrzymala

Co do uzupełniania legowisk to 4-5tyg ale to już przy 5tyg widać beton miejscami. Myślę że jak się ładowarki dorobie to jakaś szufle z taśma sobie wymodze do uzupełniania to wtedy częściej będę to robił. Teraz z żoną w dwóch to tak pol dnia schodzi i trochę widelkami trzeba namachac

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

22 minuty temu, ThePerkins napisał:

Za dużo się Sławka naczytałeś

weź błyśnij smarku swoimi osiągnięciami albo chociaż wiedzą....

Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał:

Ja tu w co drugim temacie szydze z mniejszych hodowców czy tych z małą wydajnością? Troche pokory chłopie 

• Like 4
Opublikowano
57 minut temu, krzychu121 napisał:

Myślę że jakby kolega wyżej oddawał do Piątnicy to obora już by dawno stala :)

Da się wywnioskować że nie 30 to ostatnie fajtłapy mają. Minimum 35 l. Wtedy coś dla federacji znaczysz. Przynajmniej zootechnik jak pojedzie do innych gospodarstw to ma się czym pochwalić że to stado pod jego opieką. A i wtedy innych zmotywują do kolejnych kosztów. Nie zawsze przynoszących zyski 

Żeby błyszczeć  na papierze to minimum połowa tak cuduje z dojeniem żeby na uduj kontrolny było dużo od sztuki .

Opublikowano

nie miły to dopiero mogę być ...

to nie temat o milości...🙋‍♂️

Mateusz1q napisał:

22 minuty temu, slawek74 napisał:

Ja tu w co drugim temacie szydze z mniejszych hodowców czy tych z małą wydajnością? Troche pokory chłopie 

gdzie szydze 🤔 przetrzyj bryle. . .

Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę w Polsce to     wydajnośc ,nie 35 ,nie 30 ,nie 25 ,ale tak 20 .  Mocne stabilne 20 co było  ,       to by było lux  . Bo niestety większośc krowiarzy to krowi emeryci i on nie będzie się pruł ,bo coś tam ,coś tam . Jak przemyślał to lachę kładzie ,a młode wilki niech rwą do przodu              Sławek przetrzyj bryle 😉 żeś nie doczytał

Edytowane przez kizak
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

To ja żem jest ze 300 lat za murzynami🤷

Ale wszystko, co w moim gospodarstwie to moje

• Like 3
Opublikowano

Budowa budowa i po budowie. Jak prow się skończył to co najwyżej fotowoltaike będziemy stawiać.a szczerze to patrząc jak się ceny zmieniły. To budowa obory z dofinansowaniami tak że 4 lata temu to był strzał w 10. Teraz koszta i warunki nie będą takie fajne

Opublikowano
kizak napisał:

Tak naprawdę w Polsce to     wydajnośc ,nie 35 ,nie 30 ,nie 25 ,ale tak 20 .  Mocne stabilne 20 co było  ,       to by było lux  . Bo niestety większośc krowiarzy to krowi emeryci i on nie będzie się pruł ,bo coś tam ,coś tam . Jak przemyślał to lachę kładzie ,a młode wilki niech rwą do przodu              Sławek przetrzyj bryle 😉 żeś nie doczytał

Kaziu 🙋‍♂️ zasypiasz....

Opublikowano

Mam wrażenie że wszyscy co piszą tak lekko o braniu kredytu i budowie to albo mają młodych rodziców, albo pracownika, albo rodzeństwo jakieś które w razie czego zastąpi. Nie myślicie czasem, że przy starych, schorowanych rodzicach, żonie z dwójką małych dzieci jeśli złamiesz nogę czy ucierpisz w jakimś wypadku, albo dowiesz się o chorobie jak nasz kolega z forum to wszystko komornik zabiera? Gdybym miał czarodziejską kulę i wiedział że najbliższe lata będę żył w zdrowiu i nie przyjdzie ogromny kryzys to oczywiście że szedłbym w kredyt i obora byłaby na tą jesień już, ale mam do wyboru ogromne ryzyko, albo budować kilka lat, albo w ciągu kilku lat rezygnować. A jak raz usłyszałem od serwisanta że jak mam taką sytuację to po co mi to wszystko to ręce opadają. Ale ja zawsze pod prąd idę, nic nowego. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Mam wrażenie że wszyscy co piszą tak lekko o braniu kredytu i budowie to albo mają młodych rodziców, albo pracownika, albo rodzeństwo jakieś które w razie czego zastąpi. Nie myślicie czasem, że przy starych, schorowanych rodzicach, żonie z dwójką małych dzieci jeśli złamiesz nogę czy ucierpisz w jakimś wypadku, albo dowiesz się o chorobie jak nasz kolega z forum to wszystko komornik zabiera? Gdybym miał czarodziejską kulę i wiedział że najbliższe lata będę żył w zdrowiu i nie przyjdzie ogromny kryzys to oczywiście że szedłbym w kredyt i obora byłaby na tą jesień już, ale mam do wyboru ogromne ryzyko, albo budować kilka lat, albo w ciągu kilku lat rezygnować. A jak raz usłyszałem od serwisanta że jak mam taką sytuację to po co mi to wszystko to ręce opadają. Ale ja zawsze pod prąd idę, nic nowego. 

Tak jak piszesz każda sprawa jest indywidualna. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Znajomy 10 lat temu dostawił do starej obory budynek jednospadowy z 2 rzędami krów na 45 sztuk uwieziowka za 250 tys, że zgarniaczami, dokupił paszowoz i też ma wygode i kasę z tego fajną. A przeszedł z 20 sztuk konwi i wszystko ręcznie. Budować teraz na 60 sztuk za 3 mln to trzeba mieć odwage. Ja tam wole małymi kroczkami 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 3
  • Thanks 1