Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
robert1226 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

ci co mało sypią to zazwyczaj jedna dawka w kwietniu i koniec

Azot można też z oprydkiem dać np od grzyba.

ale to małe ilości i ci co mało koszą to i na grzyba różnie z pryskaniem...

robert1226 napisał:

Sławek do tego wyżej pisałem. 

jeżdżą i u nas ciągniki po 120/140 km z rozsiewaczami 3tony ...

Opublikowano
19 minut temu, robert1226 napisał:

To nie wiedziałem że u ciebie tereny jak stół równe.

Pola równe, równo na polu to podstawa jeśli tego nie rozumiesz to żeś nie rolnik. 

Jeździłeś kiedyś 100 km z 2 t nawozu?

19 minut temu, robert1226 napisał:

Azot można też z oprydkiem dać np od grzyba.

O kurde 😆 tego azotu z grzybem to praktycznie nie można liczyć to są znikome ilości a i można czasem zaszkodzić. 

Opublikowano (edytowane)

No wybacz ale jaka to ekonomia mieć pole 100km od domu .

Sam żeś  nie rolnik nie pisze o bruzdach do kolan , ale np zjeżdżać z drogi na pole czy jadąc drogą  polną są górki i dołki .

Hyba trzy lata temu jak pryskalem t2 z azotem i na jednym kawałku celowo na połowie nie dałem odżywki to różnice było widać .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

U mnie góry doliny, c330 z opryskiwaczem 500l to nie daje rady bo go obraca zaraz🤣

Patrząc na jakość wykonania chyba bogballe najbardziej za mną chodzi. U mnie aktualnie 60ha jest z czego 14ha to lucerny. Jeszcze sąsiada 10ha bo dobrze żyjemy. Mój case amazonkę z ladowaczem do bigbagow I  1 tona nawozu jechal bez problemu nawet na górkach. Amazonki właśnie większość to rdza mega

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Zależy do jakiego ciągnika jak ma ciągnik 90 KM to 2000l mu zapnie i do pełna nasypie dobry żeś. 

Czytaj ze zrozumieniem 2000l to 1500kg mocznika 1t na przednim tuzie i 90km spokojnie pomyka

Opublikowano
15 minut temu, ChiquitaB napisał:

U mnie góry doliny, c330 z opryskiwaczem 500l to nie daje rady bo go obraca zaraz🤣

Patrząc na jakość wykonania chyba bogballe najbardziej za mną chodzi. U mnie aktualnie 60ha jest z czego 14ha to lucerny. Jeszcze sąsiada 10ha bo dobrze żyjemy. Mój case amazonkę z ladowaczem do bigbagow I  1 tona nawozu jechal bez problemu nawet na górkach. Amazonki właśnie większość to rdza mega

To opłaca się tyle kasy wydawać na rozsiewacz? Ja za lely dałem 3200 zł i mimo że ma 30 lat to farba fabryczna. Normę trzyma. U mnie same użytki zielone plus kukurydza. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

To nie wiedziałem że u ciebie tereny jak stół równe.

W farmingu nawet najmniejszy ciągnik poradzi sobie z 3000l Amazone 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

W tamtym roku za raucha zapłaciłem 24 netto 1700 l z nadstawka i polecam wygodne ustawianie dzięki aplikacji, wyleczyłem się już z polskich rozsiewaczy dość popychania nawozu kijem 😆

Opublikowano
mr1997 napisał:

W tamtym roku za raucha zapłaciłem 24 netto 1700 l z nadstawka i polecam wygodne ustawianie dzięki aplikacji, wyleczyłem się już z polskich rozsiewaczy dość popychania nawozu kijem 😆

jaki model ? plandeka światła jskie otwieranie?

Opublikowano
1 godzinę temu, mr1997 napisał:

Mds 18.2 podstawowy model tylko dodatkowo nadstawka i otwierany hydraulicznie niezależnie dwie strony 

Mam tego samego Raucha, tylko pewnie ciut niższa nadstawka, bodajże 700l skrzynia plus 600l nadstawka, w każdym razie 2xbig mocznika z lekkim czubkiem. Dałem brutto 24500 2 lata temu, do nawozu faktycznie fajnie się ustawia aplikacją, ale granulowane wapno w nim w ogóle nie chciało schodzić. Do nawozu polecam, do wapna nie. 

Opublikowano

Mam Bogballe Dz trend (protoplasta tego z linku)i tylko wysiewu granicznego mi brakuje w nim. Niby można zmieniać lopatki ale to upierdliwe. Nawozu nie miele jest dokładny w wysiewie i ma tabele na stronie i wyszukiwarkę nawozu. No może jeszcze ciut większej skrzyni bo ma 1500l i to ciutkę mało żeby 2bb mocznika wsadzić.

Opublikowano
3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Mam tego samego Raucha, tylko pewnie ciut niższa nadstawka, bodajże 700l skrzynia plus 600l nadstawka, w każdym razie 2xbig mocznika z lekkim czubkiem. Dałem brutto 24500 2 lata temu, do nawozu faktycznie fajnie się ustawia aplikacją, ale granulowane wapno w nim w ogóle nie chciało schodzić. Do nawozu polecam, do wapna nie. 

Kto w tych czasach sieje wapno granule. Musisz być obrzydliwie bogaty. 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozu-bogballe-m2-plus-amazane-1600-kg-CID757-IDUv7RG.html

Blisko mnie

Beczkę mam od nich to odpukać ladnie chodzi jak na swoje lata. Z 5km ode mnie są. Sasiad ma ciagnik od nich to jedynie pierścienie wymieniał i uszczelkę na dzień dobry ale wiedział przy zakupie i cena odpowiednia

Mam l2plus . Bardzo fajny. Lakier porządny. Nadstawki samodzielnej roboty. Koszt parę zł. Ale rdzewieja. Trochę żałuję że nie mam do tego komputera. Ale ogólnie proste ustawianie.

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Kto w tych czasach sieje wapno granule. Musisz być obrzydliwie bogaty. 

Ktoś sieje jak jest w sprzedaży. Granula ma chyba szybsze działanie i czasem potrzeba. Na większość działek idzie sypkie.

Opublikowano

Szanowni Panstwo. W zwiazku z nieprawidlowymi informacjami rozpowszechnianymi droga sms,informuje, ze PFHBiPM potwierdza gotowosc do swiadczenia uslug w miesiacu styczniu 2024 roku oraz dementuje informacje o mozliwosci zawieszenia oceny na 70 dni od daty 1.01.2024r. Hodowco przypominamy,ze zgodnie z metodyka prowadzenia OWUB przez PFHBiPM przyjeta przez ICAR jedynie w metodach AT4, A4, AZ4 i AR4 przewiduje sie jeden okres wstawiony w ciagu roku, w tym przypadku 70 dniowy odstep jest liczony od daty ostatniego probnego udoju. Z powazaniem Elzbieta Matuszewska Dyrektor do spraw oceny.