Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

Duźo zależy co chcemy osiągnąć co mamy i czego się spodziewamy każda sztuka w oboże jest inna to że robisz jeden tmr nie znaczy że nie można manewrować ja mimo niedużej obory uwięziowej grupuje krowy dojone dostaja jeden pmr ale te z wyższą wydajnością sa premiowane z ręki koszty niby wysokie ale uważam że warto...

co do wymiany stada cały czas staram się poprawiać genetykę ...

temat rzeka...

IMG_4992.jpeg

Opublikowano
14 godzin temu, slawek74 napisał:

Daniel nie wiem czy kojarzysz tą kierowniczkę rejonową co byla w lukowie? Stasia miała na imię 🤭 kiedyś znajomemu śniadanie zjadĺa 🤪

A no była 

Jednego chciała wyebać, na co on że sam odejdzie 

No i przyjeżdżała przepraszać 

Federacja by straciła dużo wtedy

3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

U nas doimy o 5 rano to drugiego śmiało może na 7 jechac doic i tak robi czasami, kiedyś zawsze miała po nas kogoś ale zlikwidowali krowy.

W zyciu bym nie poszedł do tej pracy, wstawać jak u nas na 5 to musi przed 4 zeby dojechać. A jak niektórzy doja w nocy 22 albo 1 w nocy to masakra. Znam takich

Doje o 5 sąsiad o 6 i teoretycznie zdążył by chłop do tego co doi o 8

Najgorsi tacy co doją o 4

Przyjdzie zima i szukaj nocą drogi

Opublikowano
damianek2019 napisał:

Taka ciekawostka w moje okolicy nikt nie kupuję witamin dla krów zasuszonych. W paru sklepach pytałem mówią że nie schodzą 

nie jest to jakiś fenomen faktycznie krowy nie bardzo pobierają . u mnie w pierwszym roku były trochę problemy a teraz to normalnie pobierają to pewnie zależy z jakiej firmy cały czas biorę. jednej

Opublikowano
29 minut temu, damianek2019 napisał:

Taka ciekawostka w moje okolicy nikt nie kupuję witamin dla krów zasuszonych. W paru sklepach pytałem mówią że nie schodzą 

Bo nikt się tym nie przejmuje. Kiedyś jakieś kupowałem, a teraz od dłuższego czasu nic. Cielą się same, łożyska odchodzą, siara jest całkiem ładna, chociaż tu bardziej cechy indywidualne chyba przeważają. 

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, pawelmf napisał:

nie jest to jakiś fenomen faktycznie krowy nie bardzo pobierają . u mnie w pierwszym roku były trochę problemy a teraz to normalnie pobierają to pewnie zależy z jakiej firmy cały czas biorę. jednej

Jakie dajesz? 

Opublikowano
plati napisał:

Generalnie teraz drogo to wychodzi. Stado 20 sztuk A faktury prawie po 400 co miesiąc. 

Jakiej rozeznanie to daje jeśli wyniki są autentyczne 

to nie wiesz po co ocena? nie korzystasz z wyników? to zrezygnuj...

Opublikowano

Nie koniecznie,  nie wszystkim jest potrzebny wyscig szczurów typu bo moja krowa dala 10 5 tys , a twoja 9,5 tys w laktacji , może i dala to się cieszyć,  a nie po odpustach z tym biegać .

Zapewniam cię że i bez oceny można nieźle doić. 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, robert1226 napisał:

Ocena jest dobra  dla tych co chcą się chwalić i być w rankingach .

Dla mnie jest ważny regularnie badana wydajność każdej krowy, i parametry mleka jakie daje. 

Opublikowano
57 minut temu, robert1226 napisał:

Ocena jest dobra  dla tych co chcą się chwalić i być w rankingach .

I co jeszcze mundrego masz do dodania?

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Dla mnie jest ważny regularnie badana wydajność każdej krowy, i parametry mleka jakie daje. 

Przy przewodowce może i ma sens te regularne badanie. Ale przy hali zakładasz sobie mierniki i masz przy każdym doju informacje ile która dała 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

to nie wiesz po co ocena? nie korzystasz z wyników? to zrezygnuj...

Napisałem tylko że dosyć drogo

Generalnie spoko wychodzi, bo czasem idzie ketoze wychwycic itd. 

Zależało wcześniej rodzicom na wycenie bo sprzedawali jałówka. Wiadomo, że jak kwity są to można wziąć więcej