Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie. Jechać jednym tempem przy sieczkarni, a operator usypie Ci jak trzeba, że sam lepiej byś nie zrobił. Choć zdarzają się tacy, co dla nich obserwacja kempera to już za dużo, a co dopiero sterować rurą 🤔

5 minut temu, radekz200 napisał:

ja nie wożę 😛 Daniel ale jeszcze najpierw otwórz klapę w strautmance 

Jak chcesz, to mogę Ci powozić 😆

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Co wy wszyscy bierzecie komplekosowo? Ze znajomymi sie zgadać 3 odwozy 2 do gniecenia po kolei u każdego dobra kasa zostaje w keiszeni forszmit t088 zwraca sie raz dwa

U nas nikt na takie coś nie pójdzie. Chyba że masz dużą samozbierajkę i daleko wozić. A tak w koło komina tylko swoj i tylko z gnieceniem. taki niedoświadczony tylko kłopotu narobi 

W tym roku drugi dopiero tnie, podobno 1100.

Opublikowano (edytowane)

Co wy wszyscy bierzecie komplekosowo? Ze znajomymi sie zgadać 3 odwozy 2 do gniecenia po kolei u każdego dobra kasa zostaje w keiszeni forszmit t088 zwraca sie raz dwa

k**wa to bym ta kukurydze pół miesiąca kosił a wcale wiele by nie zostało . U nas trzeba 4 do gniecenia a jeszcze 3 na dowóz to 7 ludzi 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
23 minuty temu, alfa napisał:

k**wa to bym ta kukurydze pół miesiąca kosił a wcale wiele by nie zostało . U nas trzeba 4 do gniecenia a jeszcze 3 na dowóz to 7 ludzi 

Dokładnie, bierzesz kompleksowo tyle że samemu ugniatać i z głowy. Zbyt dużo ludzi trzeba ogarnąć żeby wszystko samemu. 3 na odwoz to minimum

Opublikowano

Sieczkarnia z 6m kemperem i 3 forsze do odwozu 🤣

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał:

I to jest normalne cena. 100-120 km od glinojecka życzą sobie 5 tys . Wiedzą że jest susza i kasują ile się da 

Ja mam do glinojecka 10 km i krzyczą po 4700 zł . Oddaje do nich buraki to inspektor może załatwi kilka łódek po 2 tys .bo tak od rolnika to za drogo 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Dużo tej qq masz do koszenia że jęczysz?

Opublikowano

@PRIMO trochę jest z ponad 40 przyjdzie w silos skosic a jak słabo będzie sypać to i ziarnowki dokosic to może i z 55 . Nawet nie wiem czy ktokolwiek by się podjął sama sieczkarnia parę lat temu jeden tak kosił i więcej nie chciał bo czekał na fortschrity po 15 min 

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Jak ktoś ma dużo ha to bez sensu bo to cały wrzesień by woził, a po kilka ha to jak najbardziej, o ile jeden drugiemu drogi i ha nie wylicza bo takich pełno ... 

to chciałbyś ,,spółkować,, z takim co ma 3razy tyle od ciebie i jeszcze wszystko na trzeciej wsi 🤔

u nas niektórzy spółkują ale mają podobne iloścu i konkretne ,,statki,, po 30m3 i wiecej ale jak jest mniej jak u mbie 7-8ha to bez sensu nawet cynkometa składac bo to tylko 17m3

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

to chciałbyś ,,spółkować,, z takim co ma 3razy tyle od ciebie i jeszcze wszystko na trzeciej wsi 🤔

u nas niektórzy spółkują ale mają podobne iloścu i konkretne ,,statki,, po 30m3 i wiecej ale jak jest mniej jak u mbie 7-8ha to bez sensu nawet cynkometa składac bo to tylko 17m3

Liczę godziny ile ja u niego i ile on u mnie później równamy albo pomagamy w czymś innym obornik czy sianokiszonki 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Właśnie facet który u mnie już parę lat kosi woli jak kierowca ciągnika się nie kręci tylko jedzie do przodu 😁 sam nasypie i grzej na pryzmę

Jedyny rozsądny sposób. Tak samo jak z sypaniem zboża z kombajnu. Z maszyny lepiej wszystko widać niż z traktorów. 

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

Już nie mówię o ile łatwiej rozrównać sobie takiego forszmita z szybkim wysypem niż fliegla co wywali kopiec metr grubo 

Ja wolę wielki wagon a rzadziej 

9 minut temu, Leszy napisał:

Jak to wszyscy??? 

Każdy właściciel sieczkarni ma do niej 3 4 odwozy nawet jak ma na placu 7 sieczkarni to ma minimum 21 przyczep 

Opublikowano
alfa napisał:

@slawek74 30 m to jeszcze nie taki duży

pewnie że nie ale jak mają już takie swoje to coś mogą usługodawcy mają odc35 do 45m3

Mateusz1q napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

Liczę godziny ile ja u niego i ile on u mnie później równamy albo pomagamy w czymś innym obornik czy sianokiszonki 

a po co mi do tego ktoś ? ja na spoko sam ogarniam inne prace o których piszesz wolę usługodawcy za robotę zapłacić a potem poleżeć 🤪

ThePerkins napisał:

nie mówię o 3x tyle , ale są przypadki co o 1ha za dużo i źle ...

do tego doczytaj o odległości.... jeden chciał spółki tyko miał wszystko daleko 🙋‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Leszy napisał:

Jedyny rozsądny sposób. Tak samo jak z sypaniem zboża z kombajnu. Z maszyny lepiej wszystko widać niż z traktorów. 

My, jak jeździmy, to dopóki sieczka nie wychodzi powyżej burt, mogę sobie tańczyć i usypywać...jak się zaczyna robić czubek to przednie koło na wysokości przystawki sieczkarni i trzymanie odległości 1 rządka qq i dalej usypuje operator sieczkarni...do tego się słyszymy, więc przy usypywaniu czubka trzymam odległość i prędkość, nawet nie patrzę do tyłu tylko czekam na komendę "stop, na pryzmę"🤷...

Jeśli się jeździ kilka lat, w jednym składzie to jest wytrenowane...ja już teraz mniej wożę, bo młode pokolenie dorasta😉...