Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje założyć kilka TUZ-ów od nowa tzn orka i siew na nowo. Macie jakieś sprawdzone mieszanki ? na jednym kawałku gleba średnio IV kl, miejscami trochę podmokła, na drugim dobra III z fragmentami ciężkiej gliny.

• Like 1
Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Planuje założyć kilka TUZ-ów od nowa tzn orka i siew na nowo. Macie jakieś sprawdzone mieszanki ? na jednym kawałku gleba średnio IV kl, miejscami trochę podmokła, na drugim dobra III z fragmentami ciężkiej gliny.

uważaj jak kupujesz oby niebyło w mieszance kostrzewy trzcinowej . mieszanka ma duży system korzeniowy i wypiera inne rośliny . rośliny na ma bardzo twarde liście i krowy nie bardzo pobierają. Też będę przegrywał działki. kupiłem w tym roku u lokalnego sprzedawcy Życica . tymotkę i kończyna po 8zł za kg. mam już dosyć tych tych mieszanek z firm zobaczymy czy to będzie dobra decyzja

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Dzięki za rady. A co było nie tak z mieszankami z firm oprócz wysokiej ceny? 🙂

jest niby dużo różnych roślin a tak naprawdę okazuje się że wschodzi 2lub 3rośliny a gleby mam dobre 3b 4a

Opublikowano

Tylko patrz jak z kiełkowaniem takich roślin, te mieszanki z firm jak to nazwaliście też biorą te trawy od rolników ale masz gwarancję że to powschodzi a na prywatnych ogłoszeniach jak kiełkowanie jest dobre to można trochę oszczędzić 

Opublikowano

Żeby nie ta kostrzewa trzcinowa i kupkówka to w tym roku kosiarki bym raczej nie zaczepiał(Mazury). Ale potwierdzam kostrzewa niezbyt zjadliwa i podobnie jak kupkówka szybko dominuje łan. W firmowych mieszankach dsv barenburg odmiany są miękkolistne ale też szału nie ma z pobieraniem. Przy suchych latach to jednak dobry kompromis. Mućki jak nie mają wyjścia to się przyzwyczają. Gorzej jak jednego dnia lepsza belka a drugiego gorsza. No ale w tym roku nie mam takich dylematów. Wszystko G.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś też byłem anty do kupkowki nastawiony ale z 5 lat temu się z nią przeprosiłem bo gdyby nie ona to pola puste by w takich latach były. Ale jeśli chodzi o kostrzewę to nie chce tego dziadostwa 

Edytowane przez Pablo16
Opublikowano
Troker1979 napisał:

A żeś pierdolnął samą prawdę

No to powiedz co z tym jest nie tak? Mając dużo Tuzów z dzierżaw nie będę tego orał, a jak ktoś słabo dbał to dużo badziewia rośnie, trzeba grać tak jak gra pozwala ;)

Opublikowano
18 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

hmm czyli może lepiej kupić z ogłoszeń to co na kila sprzedawają 🤔

Najlepiej kupić kwalifikowane komponenty i sobie samemu wymieszać według potrzeb. Ja tam np. nie lubię mieszanek gdzie jest dużo życicy wielokwiatowej czy  westerwoldzkiej bo są konkurencyjne dla odmian wieloletnich w początkowej fazie, a potem wypadają zostawiając ubytki w darni.  

Poza tym handlarze wciskają mieszanki nieodpowiednie na potrzeby rolnika. Bo np. na co na łąki kośne biała koniczyna, czy jakaś kostrzewa czerwona?  

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, SamaPrawda napisał:

No to powiedz co z tym jest nie tak? Mając dużo Tuzów z dzierżaw nie będę tego orał, a jak ktoś słabo dbał to dużo badziewia rośnie, trzeba grać tak jak gra pozwala ;)

Chodziło mi o to: "nawet w czasie suszy coś tam urośnie". Nie jest to trawa na suszę. Do podsiewu jednak dobra. Przy suszy usycha.

Opublikowano (edytowane)

Też mam kupkówkę z lucerną na jednym polu już 9 lat ale w tym idzie już pod pług chociaż powinna już w tamtym roku być zaorana bo rzadko się zrobiło z roślinami na tym polu no ale wyszło jak wyszło, a ludzie przesiewają częściej bo wiadomo plon w pierwszych latach to nie to co po 10 więc każdemu pasza jest potrzebna

Edytowane przez pawlak2507
Opublikowano

Ja skasowałem lucernik na wiosnę i posiałem jednoroczną westerwoldzką z DSV. Z pierwszego pokosu 4 z drugiego 3 belki po sipmie. A ze słabego już  lucernika ze 4 razy było by ponad 10. Ot inwestycja w masę. Chyba też pójdę w lucernik z kupkówką albo kostrzewą trzcinową(barenburg ma chyba jakiegoś gotowca).

Opublikowano
Troker1979 napisał:

4 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Chodziło mi o to: "nawet w czasie suszy coś tam urośnie". Nie jest to trawa na suszę. Do podsiewu jednak dobra. Przy suszy usycha.

Wiadomo, że jak będzie sucho to zrobi się ściernisko, ale ostatnio idąć na łąke jedyne co przetrwało to lucerna i regras, plonu z tego by nie było, ale selekcja naturalna pokazała w co trzeba iść

Opublikowano

Ja z 2, 5 ha tzw niskiej łąki narobiłem tyle belek co z pozostałych 20 ha. Wszystko u mnie górki i pagórki i nawet kupkówka nie dała rady wydać plonu. Kostrzewa trzcinowata lepsza na skrajne susze. Ciekawa trawa bo daje sobie też radę na terenach zalewowych no ale smakowitość bardzo średnia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Eliot napisał:

Teraz specjalnie są delikatne gatunki w trawach żebyśmy wracali zaraz po nowe nasiona, sąsiad miał kiedyś lucernik z 10 lat,dziś to nie realne 

Coś za coś. Kiedyś nie zbierali tyle masy jak teraz potrafimy zebrać z pierwszego pokosu. 

Opublikowano

Kupował ktoś folie do sianokiszonki które nie mają odpowiedniej wagi i nie trafiają do sklepów? Ogłaszają się na FB po 8zl/kg folii. Rolka wychodzi jakieś 160zl plus koszt wysyłki 50zl.

Opublikowano

To co pod tą folią cenniejsze. Nie ryzykowałbym. Kupiłem do owijarki w tym roku dwa rodzaje folii. Jedna super znana zagraniczna i dobrą polską. Psioczyłem na owijarkę(pierwszy sezon użytkowania) a winna okazała się folia. I o to ta zagraniczna to szajs.