Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fragment artykułu

Wodogłowie jest niczym innym jak zwiększeniem objętości płynu mózgowo-rdzeniowego w układzie komorowym mózgu. Zaliczane jest do wad rozwojowych u płodów. Czasami może być jednym z objawów bardzo poważnych chorób, np. zakażenia wirusem Schmallenberga. W tym przypadku nie doszukiwalibyśmy się innych przyczyn niż wada rozwojowa, gdyż cielę jest w dobrej kondycji, dobrze przyrasta i nie ma żadnych innych objawów chorobowych.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/11905-ciele-z-wodoglowiem-informacja-od-rolnika&ved=2ahUKEwjX1oiJx52AAxWnhP0HHdCODbIQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw14gDNJHZMv-BwkbKsatQZj

Opublikowano (edytowane)

12 km lało że wycieraczki nie nadążyły zbierać deszczu. Spadło 27 litrów. Znajomy dzownil. Tam też niedaleko znajduje się miernik IMGW na moją okolice. Pada już tam któryś raz z rzędu omijając moja okolicę. Potem na mapkach IMGW wcale nie  dziwne że u mnie źle to nie wygląda skoro tam co jakiś czas pada. Z kim by nie rozmawiał to nikt nie pamięta takiej posuchy. Było źle ale przechodził później raz w miesiącu front i te 20-30 litrów zostawiał a teraz tylko punktowo. W tamtym roku chociaż jak wujek Putin puścił jakieś chmury od wschodu to padało bo teraz jak wszystko idzie od germancow to nic nie pada. Nie wiem od czego to kurva zależy. Wydawałoby się że kilka tys ha torfów powinny przyciągać chmury a tu jest wszystko odwrotnie 

Daniel nad Ostrołęka już się chmury łączą i zaraz Podlasie dostanie druga dawkę deszczu dziś. Pierwsza była punktowa a teraz przejdzie ładna długa chmura 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

No właśnie ciekawostka jedna burza przeszła po północy  druga po południu. Już nie wiedziałam czy kląć czy płakać. 😉 Wyłączyłam radar, a one jakoś się połączyły i wróciły. 😁 Miałam pierwszy normalny deszcz po 3 miesiącach i stanęły kałuże, a ja cieszyłam się  jak dziecko. Co za czasy, że człowieka normalny deszcz wprowadza w stan euforii. 🤔

• Like 1
Opublikowano

Pytanie do was,ze względu na marny rok, chcemy do połowy sierpnia posiać mieszankę gorzowska, tak żeby jeszcze w tym roku zebrać jeden konkretny plon czy uda się oczywiście w normalnych warunkach pogodowych bez dalszej suszy. Nigdy nie siałem mieszanki gorzowskiej dlatego pytam tych co siali w takim czasie 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Karol6130 napisał:

Tylko w tym roku nie kupuje 

W 19 roku trzeba było kupić siaanokiszone, sąsiad poratował kieszonką z kukurydzy 

Na jesieni udało się kupić kukurydzy na pniu

Dobrze ze chociaż masz opcje kupienia z kupki lub na pniu. Teraz mi sie skonczyła kiszonka z kukurydzy to praktycznie w okolicy nikt nie hoduje bydła, a jak już to też na styk im starczy.

3 godziny temu, MariuszDe napisał:

Weźcie sobie trochę deszczu ode mnie bo do dnia dzisiejszego w lipcu spadło 85 litrów wody dzisiaj 7 i jutro też zapowiadaja a tu około 25 lipca myślałem żniwa zaczynać 

U mnie zawsze, jak kombajn już wyciągniety to deszcz za deszczem.

19 minut temu, konradek88 napisał:

Pytanie do was,ze względu na marny rok, chcemy do połowy sierpnia posiać mieszankę gorzowska, tak żeby jeszcze w tym roku zebrać jeden konkretny plon czy uda się oczywiście w normalnych warunkach pogodowych bez dalszej suszy. Nigdy nie siałem mieszanki gorzowskiej dlatego pytam tych co siali w takim czasie 

Gorzowska w tamtym roku siana po jęczmieniu zimowym mniej więcej w połowie sierpnia. W październiku skosiłem to z hektara miałem +- 9 belek ~700kg , na wiosne bogaty plon po tym talerzówka, orka i kukurydza po kolana w tym momencie.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
8 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ciule z energi dzisiaj faktury za prąd zaległe przysłali od początku roku. 6.5tys płatne do końca miesiąca 🙄

Toż to szok a niby po 30gr za kwh energię miałeś  a w net bilingu płacili średnio 60gr za kwh  wiec co to się stanęło 🤣🤣

Opublikowano
2 godziny temu, suwada napisał:

Fragment artykułu

Wodogłowie jest niczym innym jak zwiększeniem objętości płynu mózgowo-rdzeniowego w układzie komorowym mózgu. Zaliczane jest do wad rozwojowych u płodów. Czasami może być jednym z objawów bardzo poważnych chorób, np. zakażenia wirusem Schmallenberga. W tym przypadku nie doszukiwalibyśmy się innych przyczyn niż wada rozwojowa, gdyż cielę jest w dobrej kondycji, dobrze przyrasta i nie ma żadnych innych objawów chorobowych.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/11905-ciele-z-wodoglowiem-informacja-od-rolnika&ved=2ahUKEwjX1oiJx52AAxWnhP0HHdCODbIQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw14gDNJHZMv-BwkbKsatQZj

Jeszcze znajdź artykuł czy były przypadki w Polsce. Ja znalazłem artykuł z 2002 w którym nie było odnotowanych przypadków tego wirusa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Krzysiek u nas to samo....Pedro2 zahaczyło u Was na moją qq czy ni vhuja?

4mm. Ale nie znać tego deszczu. W kartoflach 1cm i popiół. Byłem właśnie w Jedwabnem to doj**ało ze 20. Ehh

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Rolniik122 napisał:

Dobrze ze chociaż masz opcje kupienia z kupki lub na pniu. Teraz mi sie skonczyła kiszonka z kukurydzy to praktycznie w okolicy nikt nie hoduje bydła, a jak już to też na styk im starczy.

U mnie zawsze, jak kombajn już wyciągniety to deszcz za deszczem.

Gorzowska w tamtym roku siana po jęczmieniu zimowym mniej więcej w połowie sierpnia. W październiku skosiłem to z hektara miałem +- 9 belek ~700kg , na wiosne bogaty plon po tym talerzówka, orka i kukurydza po kolana w tym momencie.

Aha, kuzyn posiał tydzień temu i liczy na 2 pokosy tego roku. A powiedz mi po zasiewie ile nawozu dawałeś i jakiego??? 

Opublikowano

Tak było do połowy lutego. Potem magicznie taryfa się zmieniła i prad po 69gr jest i to dzienna czy nocna to samo. A teraz za kWh płacą chyba 50gr. Teraz dostałem faktury od końca grudnia do końca czerwca. Wychodzi na to że miesięcznie jak placilem bez fotowoltaiki 1500zl to teraz bym płacił 3.5tys.

Opublikowano
32 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Tak było do połowy lutego. Potem magicznie taryfa się zmieniła i prad po 69gr jest i to dzienna czy nocna to samo. A teraz za kWh płacą chyba 50gr. Teraz dostałem faktury od końca grudnia do końca czerwca. Wychodzi na to że miesięcznie jak placilem bez fotowoltaiki 1500zl to teraz bym płacił 3.5tys.

Ile zużywasz miesięcznie kilowatów?

U nas pod koniec czerwca tak rozsyłali. I tak masz dobrze bo jest 20. 

Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Pogranicze mazowsza , warm-mazu . Teraz to jest dopiero kabaret. Dookoła leję a u mnie słońce świeci. I to w promieniu 10 km. Pies to wszystko jebał. Żeby to za każdym razem wszystko omijało. Jestem dość spokojna osoba ale kurwica przez tą pogodę mnie bierze 

To ty mieszkasz nie daleko odemnie i u nas jest sucho ale nie za tak jak ty to opiujesz np w tamtym roku to wszystko rekordowo rosło a u ciebie sucho było,  a bliższe lokalizację jaka gmina .

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U mnie podobnie. Jakby rozsyłali faktury na bieżąco to człowiek by  z term i paru innych rzeczy korzystał jak słońce świeciło, bo wcześniej bardziej opłacało się termy ustawiać na drugą taryfę a energię z paneli opchnac