Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

No na 1 karuzeli coś większego, bo dwie to mi nie pasuje trochę

Też szukałem na jednej karuzeli ale kupiłem dwukaruzelowa i jestem bardzo zadowolony.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie wróciłem z obchodu pól. Chciałem zacząć koszenie a tu zonk. Może z 5 belek z hektara by ukosił. Poszło na ha 150 kg soi potasowej i pond 250 kg saletry. Masakra jakaś. Kupkówki kępami wykłoszone, podszyt do kostki i do tego rzadki. Nie wiem już co robić. Wykosić to co jest i sypać na drugi pokos? Ale jak tak będzie suszyć to drugiego nie będzie bo krowy opędzlują zanim coś będzie do koszenia. Chyba trzeba czekać na podszyt. Ostatnie lata zawsze coś przeszkadza by zrobić kichę dobrej jakości.

Do tego odsiana trawa po orce wiosennej też zdechnie zaraz jak dalej będzie tak palić i nie podlewać. Na Mazurach to ostatnie 2 miesiące to tylko mżawka a i to od święta.

Opublikowano

Nic nie mów. U mnie to samo. Ja zaczęłam kosić bo na górkach trawa znika w oczach. Jedynie na torfie coś tam jest. Nie pada jak dobrze pamiętam od 20 kwietnia, bo deszczem ostatnich dwóch mzawek nazwać nie można. I deszczy nie zapowiadają do 10 czerwca. Nic tylko się cieszyć z takiej sprzyjającej aury. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie z trawami podobnie, jedynie świeżo odsiewane wyglądają "jakoś", ale też bez szału.

Samasza KDT 260 mam i jak na razie polecam, 30ha na jeden pokos w tamtym roku i tylko nożyki obróciłem, twarda maszyna jak na moje oko. 

Też myślałem nad jedną dużą karuzelą, ale uważam że później na drogę trzeba demontować ramiona i poza tym 2 małe karuzele dokładniej wybiorą na nierównościach, używka 2 karuzele wjechała, taka co na wózkach się unosi karuzele do transportu.

Edytowane przez niesamowity90
Opublikowano (edytowane)

Ja myślałem że lucerna bedzie lipa ale jak zacząłem kosic to w miarę to wygląda. Skusiłem 2ha i zostawiłem bo jednak przyczepa ma przyjechać środa wieczorem albo czwartek do południa to za mocno wyschnie

Mój stoll pięknie idzie po polu na tych wózkach i w zakręty 90st elegancko idzie. Tylko juz ramiona wydymane

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Co powiecie samasz kdt300 za 34netto na razie bez negocjacji. Widzę że pronarki na centralnym ale 260 za 30netto są. Znajomy ma samasza kdt na bocznym a jego kuzyn na centralnym i mówi że różnicy nie widzi. Trawy wszystko siane. Jedynie ze cięższa jest i tu mój ciagnik z 3m by mógł mieć problem ze stabilnoscia na zakretach na centralnym. Ktoś podpowie?

😵 no to nieźle, 2020 kupiłem za 28 brutto. Ładnie podrożało. U mnie chodzi z mf 5410 z turem i do mniejszego ciągnika bym jej nie zaczepił, jest dosyć masywna. Ale generalnie pancerna, ja polecam.

Może to będzie niepopularna opinia ale oglądałem wtedy też kuhna 3m, jak mi powiedzieli że 38 brutto to śmiać mi się zachciało. Jakieś takie delikatne dyski, w dodatku nożyki przykręcane na śrubę w tej cenie( w samaszu mam szybki montaż). Jakoś nie widziałem potrzeby przepłacać za markę, zobaczymy za parę lat czy się nie myliłem.

Opublikowano
Dnia 21.05.2023 o 13:03, leszek1000 napisał:

Jak chodzi o zgrabiarki to za samasz chcieli ponad 20tyś 3,5m 

To ja chyba kupię  nową najtańszą polską  z promara lub metal technika obydwie po 13000 brutto 

Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

To ja chyba kupię  nową najtańszą polską  z promara albo metal technika obydwie po 13000 brutto 

A nie lepiej wicherka 7demke albo konną ? 🤔

Opublikowano
Luki99 napisał:

Dnia 21.05.2023 o 13:03, leszek1000 napisał:

Jak chodzi o zgrabiarki to za samasz chcieli ponad 20tyś 3,5m 

To ja chyba kupię  nową najtańszą polską  z promara lub metal technika obydwie po 13000 brutto 

kupuj kupuj 🤦‍♂️

Pablo16 napisał:

To ja chyba kupię  nową najtańszą polską  z promara albo metal technika obydwie po 13000 brutto 

A nie lepiej wicherka 7demke albo konną ? 🤔

grabie.... 🤪😛

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Sławek nie śmiej się z chłopaka bo sam prasę metal facha zakupiłeś:)

.... no i to właśnie śmieszne nie jest... 🤭

Opublikowano

W sąsiedniej wsi metal technik 15 ha wytrzymał 

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, alfa napisał:

W sąsiedniej wsi metal technik 15 ha wytrzymał 

To jaka zgrabiarka 3,5 m jest dobra? 🤔

Opublikowano

Dopóki nie było mnie stać na dwukaruzelową to wolałem starą siódemką grabić. Może się nie znam ale idzie szybciej niż jedną karuzelą.

• Like 1
Opublikowano
kat napisał:

Dopóki nie było mnie stać na dwukaruzelową to wolałem starą siódemką grabić. Może się nie znam ale idzie szybciej niż jedną karuzelą.

to mokrą trawę zagrab 7 🤦‍♂️

Luki99 napisał:

@slawek74 i @Pablo16 to zamiast doradzić to tylko se jaja robią. 😟😡

pokory trochę...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kat napisał:

Zależy jeszcze jak duży jest łan Ja mam kvernelanda 4,3 m. Nie wróciłbym do 7gwiazdówki

Edytowane przez Troker1979