Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Pawel29 napisał:

Parę lat temu u mnie w wiosce było szkolenie na temat żywienia i właśnie jednym z wykładowców był gość z Izraela coś na wzór naszego Kowalczyka lub PAULINY tu z agrofoto. I on odpowiadał za układanie żywienia w tych oborach to mówił że 15 tyś litrów na laktacje średnio że stada to minimum u nich żeby się opłacało.

A mówił że żywią tym czego mają pod dostatkiem tzn. owoce cytrusowe i to kisza tak jak my kukurydzę.  

*nie kowalczyk tylko kowalski. Auto korekta.

Jak on ci dawke obliczy to będziesz do każdego litra mleka po złotówce dokładał. Na studiach jak miałem układanie dawek do wydajności itp tam nikt nie patrzył na koszty no bo po co?

Opublikowano

Czy ktoś tu może z kolegów ma doświadczenie z jd 6r? 6140/6150. Jakieś doświadczenia pozytywne i negatywne. Chciałbym kupić uzywke. Patrzyłem trochę na te starsze 6x20 ale w większości to trupy a cenią się. To może lepiej coś nowszego, na skrzyni pq+

Opublikowano

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego sianokiszonka w pryzmie się grzeje? Zaczynam zbieranie jak tylko wyrobie się z zgrabianiem, wał rozgarniający, folia podkładowa, nic nie zdaje egzaminu.. trawa zazwyczaj psuje się mniej więcej w połowie lub pod górną warstwą

Opublikowano

Boki to przeważnie się psują i pod wierzchem też trochę odchodzi a jak suchsza to może się i więcej zepsuje ale zdrowsza dla krów. Trzeba też dobrze ziemią obsypać a ta folia podkładowa to niepotrzebna wystarczy jedna gruba. 

Opublikowano

Chyba nie wiesz jakie zadanie ma folia podkładowa skoro piszesz że niepotrzebna 😂 

27 minut temu, SamaPrawda napisał:

Pocięte raczej średnio, stara przyczepa z kilkoma nożami, nie badałem, ale staram się aby materiał był jak najbardziej wilgotny

No też może byc problem ze trochę słabo pocięta ale nie do końca 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, RadekGawryluk napisał:

Chyba nie wiesz jakie zadanie ma folia podkładowa skoro piszesz że niepotrzebna 😂 

W tamtym roku zastosowałem folie podkładowo i czarno nienajgrubszo to pod wierzchem się psuje i boki a 2 lata temu tylko jedną grubo i tylko same boki się psuły. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Za sucha raczej nie jest, pryzma z folią podkładową nie miała dziur i co dziwne psuło się głównie z jednej strony, dobite powinno być bo mała przyczepa, chyba co około 30 min na pryzmie, zależy jaka odległość. Dawałem już "Emy" i też większych efektów nie było.

Opublikowano

Folia podkładowa ma swoje zalety. Jednak gdy idzie dużo ziemi na folie, to nie widać różnicy.  

Jak za słabo pocięte to nie dasz rady dobrze ubyć. U mnie to samo z 3 pokosem się zrobiło. 

Napisz jeszcze który pokos 

• Like 1
Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego sianokiszonka w pryzmie się grzeje? Zaczynam zbieranie jak tylko wyrobie się z zgrabianiem, wał rozgarniający, folia podkładowa, nic nie zdaje egzaminu.. trawa zazwyczaj psuje się mniej więcej w połowie lub pod górną warstwą

konserwanty dajesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Nie miałeś czasem łączenia suchego z mokrym, lub lucerny/koniczyny z trawą, też może tak być. U mnie trawa na spodzie sucha i pas od dołu idzie na łączeniu, raz jest raz nie ma w cale ... Lucernę mam w pryźmie to 1,5 miesiąca super bez odrzutu ( materiał stary średnio wilg i słabo pocięty ) z 2 tyg temu zaczeło mi się deko psuć od spodu z 10cm. W tej chwili wybieram ze środka półtorej kostki z czego wybieram połowę tego, reszta na obornik... raczej szybko skończę tą pryzmę bo wychodzi mi ściana na dzień ... 

Opublikowano

żadnych środków nigdy nie dawałem, jedynie były testy z jak zadziałają Emy. Pokos to głównie 2 i 3 z 1 nie ma większych problemów, pewnie przez większą zawartość cukrów. Myszy brak. Lucerne czy koniczyne mam jedynie w mieszankach traw wiec tez pewnie nie to. nie chce walić ziemi na 10 cm ale to chyba jedyne wyjście

Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Pocięte raczej średnio, stara przyczepa z kilkoma nożami, nie badałem, ale staram się aby materiał był jak najbardziej wilgotny

trzeba zbierać prawie że żywą trawę i konserwant robię kilka lat i bezproblemowo przeważnie zbieramy usługa sieczkarnią i dwa ciągniki gniotą

a siatki są?

Luki99 napisał:

7 minut temu, RadekGawryluk napisał:

W tamtym roku zastosowałem folie podkładowo i czarno nienajgrubszo to pod wierzchem się psuje i boki a 2 lata temu tylko jedną grubo i tylko same boki się psuły. 

ty masz zawsze odmienne zdanie 😛😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Trzeba było dobrze ubić i okryc . U mnie nic się nie psuje praktycznie czy z folia podkładową czy bez. 

Na wierzch daje zawsze jeszcze druga folie z poprzedniego roku 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Samo to, że sieczkarnią już dużo daje, krótki materiał lepiej się ubija. Jaki komserwant? zrobiłem aplikator to mogę coś przetestować. Siatek na trawie nie mam, jedynie na kukurydzy ze względu na ptaki

Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał:

trzeba zbierać prawie że żywą trawę i konserwant robię kilka lat i bezproblemowo przeważnie zbieramy usługa sieczkarnią i dwa ciągniki gniotą

a siatki są?

ty masz zawsze odmienne zdanie 😛😁

Wstaw foto tej kiszonki po odkryciu pryzmy bo u mnie w okolicy zebrał taką prawie żywą to błoto w tej pryzmie