Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak było jest i będzie zapewne. Każdy boi się zadzierać. U nas było ostatnio spotkanie odnośnie działalności spółdzielni itp plany na przyszłość  i parę słów powiedziałem co mnie 'boli'. Teraz czekam na wyniki bakterii i somatyki czy jakieś dziwne się przez to nie zrobią chociaż w oddziale to i tak tylko możemy sobie podyskutować i nic to nie zmieni. Najbardziej boli mnie to że jak kierowca jeździ z  towarem to ceny niektórych produktów sporo wyższe niż w sklepie a na zebraniu usłyszałem że markety to biorą w dużo większych ilościach jak my to już odechciało mi się dalszej dyskusji... Poza tym zaproszenie dostaliśmy po raz pierwszy od iluś tam lat a zebrania są co roku...

Opublikowano

Jakie żale wylałeś na zebraniu? U nas produkty na samochodzie są tańsze niż w sklepie.

Pytanie do osób które stosowały lub nadal stosują Fortisorb na mykotoksyny. Czy poza możliwym wzrostem mleka zauważyliście poprawę zdrowia, rozrodu, zmniejszenie komórek som. w mleku? 

Opublikowano

Ogólnie o cenie mleka, u nas na sklepie w mleczarni jest trochę taniej niż na aucie a np w biedronie czy innym lidlu to promocje spore robią a nas kroją. Oglnie to sprowadzają 2/3 mleka z innych zakładów a w weekendy mleka skondensowane z Niemiec a z produkcji 1/4 wszystkiego idzie do biedry

Opublikowano

Zmienilem forti sorb na podobny preparat vidris czy jakos tak. Somatyke mam teraz w okolicach 200 wczoraj sms 170tys.  zapalenia zdazaja sie bardzo zadko. I dobrze sie leczą.  No i na rozrod sie poprawil 

• Like 1
Opublikowano

Ktoś może mi "załatwić" worek tego fortisorbu, albo tego co podał Rolstudent? Może jakieś namiary na sprzedawcę? 

Opublikowano
Dnia 16.12.2017 o 06:47, Thomas2135 napisał:

Jakie żale wylałeś na zebraniu? U nas produkty na samochodzie są tańsze niż w sklepie.

Pytanie do osób które stosowały lub nadal stosują Fortisorb na mykotoksyny. Czy poza możliwym wzrostem mleka zauważyliście poprawę zdrowia, rozrodu, zmniejszenie komórek som. w mleku? 

Jo wszystko co wymieniłeś się poprawiło. A co do zamowienia dzwoń do wipaszu skontaktują Cię z przedstawicielem w twoim rejonie i podrzuci bo oni to rozprowadzaja. Moje jedzą drugi worek i na razie przerwę zobaczę co będzie.

Maxler to ile? Myślałem, ze 25g to juz jest mało a Ty jeszcze mniej?

Opublikowano

Maksymalna dawka to 30g. Po jakiś czas pomału zacząłem zmniejszac zwracając uwagę na somatyke i zapalenia. Teraz zostałem przy 20g i wszystko jest w porządku z somatyka i zapaleniami. A w jakiej cenie jest ten Fortisorb ?

Opublikowano

Te tanie podobno wchłaniają wszystko łącznie z witaminami i pierwiastkami śladowymi a te droższe są lelektywne i skupiają się tylko na toksynach. Ile w tym prawdy to nie wiem.

Opublikowano

Fortisorb 25zł za kg i dawkowanie max 30g więc to samo. Czy warto.... jak kto uważa, u mnie w lato zrobił się sajgon jak dojechałem do megadziury na qq i się grzała, połowa mleka do kanału,  ruje zdechły, biegunka. Z początku nie chciały jeść, ale jakoś kilka dni pół dawki i jadly. Drogi w ciul, ale kiedy by to wszystko samo przeszło...

Opublikowano

W tym roku to z kim nie rozmawiam to  prawie u każdego jest problem z pryzmą. U mnie się nie grzeje i nie pleśnieje. Dawałem sorbinian potasu i benzoesan sodu. Tylko problem z tymi małymi kawałkami niebieskiej pleśni od grzyba z kolb. Też się objawia tym że niektóre sztuki mają biegunkę ale po dniu czy dwóch przechodzi i za kilka dni znowu wraca. Część też nie zacieliła się za pierwszym razem. Trzeba będzie zakupić jakiś środek i dodawać do treściwej póki nie ma dużych problemów 

Opublikowano

U mnie jak nigdy na razie zero problemów. Na jednej pryzmie nie miałem siatki co chwilę dziura i klejenie. Na razie tylko w jednym miejscu był plac z wierzchu i więcej nie ma. Siatka już dawno położona i spokój. Pryzma do końca stycznia wystarczy a potem otworzę dużą. Bardziej mam problem z plackami pleśni po badylach koniczyny które przebiły folię. 

Opublikowano

Czemu chcesz stosować środek od mikotoksyn? U mnie żeby nie było tej pleśni grzybowej to  bym raczej nie stosował. Mam podobne objawy jak pisze @pedro2 i wolę zapobiec jakimś poważniejszym skutkom. 

Opublikowano

Liczę, że ruje będą bardziej widoczne. Jedna krowa pierwiastka 3 raz nie może załapać a jajniki zdrowe. Nie wiem czy to przez jedną krowę, ale komórki dość wysoko bo często w granicy 200-220. Zazwyczaj bywało poniżej 200. Nie dowiem się póki nie spróbuję.

Opublikowano (edytowane)

U mnie był ogromny problem z zapaleniami. Odkąd zaczalem stosować to zapomniałem co to separator A somatyka poniżej 200 :-)

Edytowane przez maxler
Opublikowano
8 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Koledzy polecają ten produkt. Podobno jeden z najlepszych. Cena tylko zabija i nie wiem co będzie lepsze. Po świętach planuję zamówić z Aldo mobilną mieszanię i dorzucić to do treściwej, bo pod pysk to średnio będą pobierać.

http://sklep.artwet.com.pl/mobile/pl/p/Mycofix-PLUS-3.E-5kg-preparat-wiazacy-mikotoksyny-w-paszy/626

Lepszego preparatu z tej kategorii nie znajdziesz. Jest to nr 1 potem długo długo nic i reszta a na koncu wszystko co tanie. Tylko cena kosmos. 

Opublikowano

Właśnie nie wiem czy w moim przypadku warto próbować z tymi preparatami bo niby ostatnio kukurydza grzała się dość mocno i była przypsuta bo nie zauważyłem skazy (malutka dziurka) w  folii ale somatyka oscyluje w granicach 120-180.

Opublikowano (edytowane)

Wezmę chyba tego mycofix i się przekonam. Na pewno nie zaszkodzi a wyczyści skumulowane przez miesiące toksyny. Z ciekawostek to drożdże ze szczepu aspergilus nigger i orygaze wiążą też toksyny. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/articles/top-bydlo/ceny-mleka-prognoza-na-2018-rok

myślicie że taka cena da się radę utrzymać na koniec 2018?

Edytowane przez czesio1612
poprawa wyświetlania linku
Opublikowano

Nic pewnego. Jak z trzoda chlewna. Miała być droga, teraz ciężko sprzedać.

Powiedzcie mi odnośnie niebieskich płatków z kiszonce, bo nie mam doświadczenia. Skąd się to bierze?

Opublikowano (edytowane)

Te niebieskie płatki to są po całej kupie czy tylko np: po środku. 

Pytam bo jak bardziej środkiem to może olej kapał z zestawu co odwoził albo ten co gniutł miał przecieki .

Edytowane przez robert1226