Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

A nie lepiej wycinak do traktora i przecinać na pol? Bierzesz wtedy już elegancko

traktor 70 km da radę bez problemu przeciąć? Ta połówka pójdzie lekko widłami hakami?

4 minuty temu, kizak napisał:

zrób halabardę z kroju,tej tarczy ,z połówki od ug ,do tego dospawać rurkę i  zza ucha wzdłuż ją potrakój .

A tak na chłopski rozum? Bo nic chyba nie zrozumiałem

Opublikowano
3 minuty temu, Troker1979 napisał:

traktor 70 km da radę bez problemu przeciąć? Ta połówka pójdzie lekko widłami hakami?

A tak na chłopski rozum? Bo nic chyba nie zrozumiałem

rodzaj topora ,tylko półokrągły jak halaborda

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/rozwijarka-bel-scielarka-paszowoz-CID757-IDOsOKv.html

Pytanie czy Ktoś  używa czegoś podobnego? Rozwinie to belę po prasie stałokomorowej typu sipma metalfach przy przerośniętej trawie? Nie mam paszowozu i nie planuje zakupu a rozwijanie bel hakami dużo zdrowia zabiera. Może Polecicie coś innego?

Ja mam prostszą, tańszą i ma więcej zastosowań. Fotkę mogę wrzucić jutro bo już ciemno

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

rodzaj topora ,tylko półokrągły jak halaborda

Zakumałem, stosowałem coś takiego jak taczkami wypierało się sianokiszonkę z pryzmy ale by belkę przerąbać to trza by było się namachać. Wolałbym coś mechanicznego.

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ok. I u mnie to pracuje z c330😁

to samoróba czy coś gotowego do kupienia?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Troker1979 napisał:

Zakumałem, stosowałem coś takiego jak taczkami wypierało się sianokiszonkę z pryzmy ale by belkę przerąbać to trza by było się namachać. Wolałbym coś mechanicznego.

to samoróba czy coś gotowego do kupienia?

Kupiłem gotową kilka lat temu, a znajomy wtamtym roku pomierzył moja i zrobił taka samą. Koszty wyszły mu zbliżone do zakupu nowej

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Malowanie pistoletem idzie szybko pod warunkiem że kompresor dobry. 

Mam 50l i trzeba mu dać trochę odpocząć. 

Myślę że 100-150 litrów był by ok. 

Tym ze zdjęcia to aby nadążyć farbę lać 

No i krowa dostała zapalenia.  Gorączka 38 39,1 38,6 39,2.

Brak mleka, mleko się trochę zaciąga, w jednej ćwiartce kłaczek.

Dostała ogólny, mleko do zbadania, zobaczymy co wyjdzie. 

Dwie jałówki zbadane na cielność, jedna nie cielna. 

Krowa też nie cielna. 

Walczymy dalej. 

Ale są i dobre wieści, ancymon nauczył się pić wierzchem👍

IMG_20221004_170507.jpg

Mam kompresor 300l więc z tym by nie  było problemu 

Opublikowano
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/rozwijarka-bel-scielarka-paszowoz-CID757-IDOsOKv.html

Pytanie czy Ktoś  używa czegoś podobnego? Rozwinie to belę po prasie stałokomorowej typu sipma metalfach przy przerośniętej trawie? Nie mam paszowozu i nie planuje zakupu a rozwijanie bel hakami dużo zdrowia zabiera. Może Polecicie coś innego?

Mam coś takiego, samoróbę od gościa wzorowaną na tej z ogłoszenia, tylko moja ma podłogę dzięki czemu można np kukurydzę rozdawać, ale nie widzę gościa w ogłoszeniach żeby to podsunąć, dałem 6,5 k.  Problemów z tym za wiele nie miałem, tylko gorzej rozwijają się suche bele np, wtedy bela się obraca, ale się nie rozwija, czasem trzeba ręcznie zacząć i dalej idzie. Dorobiłem uchwyty na tura i dużo milej się rozwija niż na tył ciągnika.

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, Troker1979 napisał:

oki przypomnę się

https://narew-tech.pl/oferta/innowacje-dla-rolnictwa/rozwijarka-kompaktowa/

Tutaj masz stronę producenta. Tam jest filmik z pracy i opis. Wykorzystuje to tak jak opisali poza załadunkiem paszowozu bo takiego nie mam ale spokojnie można to robić. Te wszystkie zastosowania są na tura lub ładowarkę ale myślę, że można też rozwijać na TUZ gdyby odpowiednio nisko zrobić mocowania albo odpowiednio odsunąć rozwijarke od ciągnika. Tak żeby można wyżej podnieść. Producent powinien to bez problemu wykonać. Ja zamawiałem telefonicznie i podawałem wymiary ramki SMS to wspawali mi tylko haki a dolne oczka przywieźli nie wspawane żeby sobie samemu to zrobić (co zajmuje max pół godziny) bo niewielkie przesunięcie może powodować problem z zapinaniem. Podobało mi się takie podejście i mieli rację bo rodzajów mocowań SMS i euro jest mnóstwo więc najlepiej zrobić to na ładowaczu. Można z nimi wszystko ugadać. Z perspektywy czasu dodam, że musiałem ją troszkę wzmocnić bo zaczęła lekko pękać ale z mojej winy bo przegiąłem z big bagami, które zapinalem na końcówkach igieł. W samych belach spokojnie wytrzymuje nawet jeśli są ciężkie. Rozwija fajnie bo podczas obracania luzuje dobicie belki i odkłada warstwy tak jak bela była zwijana. Pracuje w obie strony. Ja biorę bele zarówno leżące jak i stojące. Wszystko co suche czyli siano słoma ładuje i rozładowuje ta rozwijarką. Siankiszonki rozwijam tak samo jak i suche. Dawała radę w rozwijaniu bel seradeli tylko trzeba było na początku naruszyć belę bo to się mocno zaczepia. Jest wygodniejsza niż sztywne widły. Z czystym sumieniem mogę polecić 

IMG_20221005_093616_855.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/d/oferta/rozwijarka-do-balotw-bel-CID757-IDDaURw.html

Tu jest coś podobnego nie drogo tylko nie wiadomo czy obroty będą ok. Rozwijasz tym bez problemu suchsze bele niepociętej przerośniętej sianokiszonki po prasie stałokomorowej np sipma, metalfach ? Obroty lub ich gwałtowne zmiany w prawo lewo  robią robotę? Mam tura na euro ramce na ciągniku 70 KM.

O chyba to takie coś Masz?

https://www.olx.pl/d/oferta/rozwijarka-kompaktowa-do-bel-rozwijak-CID757-IDD1rk2.html

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
4 minuty temu, Troker1979 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/rozwijarka-do-balotw-bel-CID757-IDDaURw.html

Tu jest coś podobnego nie drogo tylko nie wiadomo czy obroty będą ok. Rozwijasz tym bez problemu suchsze bele niepociętej przerośniętej sianokiszonki po prasie stałokomorowej np sipma, metalfach ? Obroty lub ich gwałtowne zmiany w prawo lewo  robią robotę?

Obroty i zmiana kierunku robi swoje ale przy normalnych belach, gdzie nie ma zapleśnień i przegnić nie ma potrzeby takiego kombinowania. Mam prasę stałokomorową i bezproblemowo rozwijam wszystko. U tej z ogłoszenia widzę coś co wydaje mi się mankamentem. Ona ma przekładnie łańcuchową od wewnętrznej strony ramki i przez to mocowanie igieł jest blisko tej ramki co może powodować, że przy rozwijaniu nabije tam materiału i będzie się blokować. U mnie przekładnia jest z drugiej strony co wydłuża odległość mocowania igieł od ramki. A czasami jak się krzywo wbije igły w belę potrafi tamtędy trochę masy przelecieć. U mnie się nie zatrzymuje ale wydaje mi się że tutaj mogłaby

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, robert1226 napisał:

A ja do malowania  ma pomiędzy tzw ruską  6 m węża i skrajna końcówka od opryskiwacza  z dyszą niebieską ,  na noc namawiamy wapno i przez sito gęste  przelewamy  do wiadra 30 l źona tylko dolewa a ja pryskam 2-3 godziny i po robocie oczywiście wcześniej przygotowane ściany do malowania.

u mnie chłopaki to kanka 20 l po mleku z jednej strony podłączenie od sprężarki na wyjściu zwykły wąż i pistolet ogrodowy do podlewania i jadą

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

u mnie chłopaki to kanka 20 l po mleku z jednej strony podłączenie od sprężarki na wyjściu zwykły wąż i pistolet ogrodowy do podlewania i jadą

Zamówiłem agregat z yato tylko dysze zamówiłem porządnego producenta tak jak radzili. Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

A to nie poniedziałkowy wiatr?

Trochę też na kolanku złamanych, ale 5szt zajrzałem to trocinki w środku były 🤪

2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

U Was najsuchsza a na miejscu zielona ale jutro i piątek ciachamy właśnie że względu na omacnicę i wiatry....Myślałem że jak na świeżej działce posieje to trochę się ustrzegę tego ale niestety tak samo choroby są

No koś bo już przedostatni zostałeś to i cały zwierzyniec się pasie. Kopiemy na nowinkach to jak nie trójka łosi to jeleń, sarenki wychodzą...

Opublikowano

Odnośnie cen ccm to wstępnie orientowałem się to średnio:

- 1 tona w biģbaga to 40zł + swój big czyli ok 25zł i wchodzi niby 1,2tony

- 1 tona w kiszce 80zł razem z kiszką.

Czyli trochę taniej w baga dodatkowo wolałbym tak, bo nie musiałbym kursować zimą po śniegu z taczką do kiszki. Wstawiam worek do obory i rozdaje.

Ten ccm będzie u mnie jedynie premią do pmr dla najwydajniejszych sztuk.

Pytanie jak przechowuje się w bagach, bo słyszę różne opinie?

Opublikowano
vat napisał:

Odnośnie cen ccm to wstępnie orientowałem się to średnio:

- 1 tona w biģbaga to 40zł + swój big czyli ok 25zł i wchodzi niby 1,2tony

- 1 tona w kiszce 80zł razem z kiszką.

Czyli trochę taniej w baga dodatkowo wolałbym tak, bo nie musiałbym kursować zimą po śniegu z taczką do kiszki. Wstawiam worek do obory i rozdaje.

Ten ccm będzie u mnie jedynie premią do pmr dla najwydajniejszych sztuk.

Pytanie jak przechowuje się w bagach, bo słyszę różne opinie?

miałem w tamtym roku w bagach i polecam,w tym roku tak samo robię

• Like 1