Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam i rozwijarke i wycinak. Brakuje mi tylko możliwości zadania PMR dla krów ale dzięki naprowadzeniu przez niesamowitego zrodziła mi się koncepcja. Teraz tylko dobrze obmyśleć temat, dwie przeróbki i naprzód. I tak właśnie myślałem, żeby bazę objętościowych robić i najpierw zadawać jałówkom a potem dorzucać treściwą i zadawać krowom. Zresztą kręcić tylko dla 15 krów to chyba nie bardzo

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Ja mam i rozwijarke i wycinak. Brakuje mi tylko możliwości zadania PMR dla krów ale dzięki naprowadzeniu przez niesamowitego zrodziła mi się koncepcja. Teraz tylko dobrze obmyśleć temat, dwie przeróbki i naprzód. I tak właśnie myślałem, żeby bazę objętościowych robić i najpierw zadawać jałówkom a potem dorzucać treściwą i zadawać krowom. Zresztą kręcić tylko dla 15 krów to chyba nie bardzo

I tak i nie. 

Latem możesz kręcić na 1,5 dnia, zimą spokojnie na dwa dni 

Opublikowano
53 minuty temu, Karol6130 napisał:

I tak i nie. 

Latem możesz kręcić na 1,5 dnia, zimą spokojnie na dwa dni 

A tak się zastanawiam jaki trzeba by wóz na moje stado. Teraz mam 15 krów, z czego 5 zasuszonych ( i tak można powiedzieć jest prawie cały czas). Do tego 20 jałówek w różnym wieku, od cielaków do wysoko cielnych

Opublikowano

No dobra. Już mam jakiś plan w głowie więc jest cel do realizacji. Dzięki za podpowiedzi. A jeszcze zapytam co do marki takiego wozu. Jest jakiś top czy ranking lepsze, gorsze? Poziomego chyba raczej nie będę brał pod uwagę. No i chyba najbardziej będę się kierował tym, żeby c360 sobie poradził bo ten ciągnik najbardziej mi będzie pasował do pracy z wozem

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

No dobra. Już mam jakiś plan w głowie więc jest cel do realizacji. Dzięki za podpowiedzi. A jeszcze zapytam co do marki takiego wozu. Jest jakiś top czy ranking lepsze, gorsze? Poziomego chyba raczej nie będę brał pod uwagę. No i chyba najbardziej będę się kierował tym, żeby c360 sobie poradził bo ten ciągnik najbardziej mi będzie pasował do pracy z wozem

ja tam nie wiem ,ale ile m 3 paszowóz tyle koni traktor plus zero ,czyli dla 8 m3 ,traktor 80 km . I wtedy robi na luzaka . Sześc dziesiątka też podoła  jak paszowóz jednobiegowy pod warunkiem jak ,,zasyp '' 2 t ,przy paszowozie 2 biegowym już ,,łatwiej''. U znajomego zetor 50 km  kolatał 10 m3 . Cała wioska ten lament słuchała . Ale kołatał 🤷‍♀️ ,i jakoś to w bólach chodzilo .

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

ja tam nie wiem ,ale ile m 3 paszowóz tyle koni traktor plus zero ,czyli dla 8 m3 ,traktor 80 km . I wtedy robi na luzaka . Sześc dziesiątka też podoła  jak paszowóz jednobiegowy pod warunkiem jak ,,zasyp '' 2 t ,przy paszowozie 2 biegowym już ,,łatwiej''. U znajomego zetor 50 km  kolatał 10 m3 . Cała wioska ten lament słuchała . Ale kołatał 🤷‍♀️ ,i jakoś to w bólach chodzilo .

Więc idąc za radą Twoja i Sławka wóz 5m i sześćdziesiątka powinna latać 

Opublikowano

Jeśli masz przekładnie w wozie to wiem że i 10 m sześćdziesiątkami kręcą chociaż jak dla mnie to trochę przegięcie, ale ta 8 to na swobodnie da rady aby wymiary pasowały. I bierz większy ja popełniłem ten błąd że kupiłem nowy i zimą na 2 dni trochę za mały się zrobił, bo codziennie nie chce się kręcić

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Stratmann to raczej dobra marka. Mam taki wycinak i jestem zadowolony. Tymczasem jak znajdę chwilkę to pojadę do kolegi, który ma 8m Kuhna i zobaczymy jak sześćdziesiątka sobie z nim poradzi. Hydraulika tam potrzebna mocniejsza? Mam trochę zmodernizowaną i jest wydatek 40l a ciśnienie 180 bar i do tego pompa pracuje niezależnie od WOM. W ogole ciągnik jest w niezłej kondycji i miałem go sprzedać ale mi się to nie widzi bo ile można za taki ciągnik wziąć. Więc został i pyrka jakieś lekkie roboty a w przypadku zakupu wozu znalazłby stałe zajęcie. W zasadzie to jest 4011 chociaż skrzynie i most ma już z c360

Opublikowano

Mieliśmy kuhq euromix  8m3 na przekładnia jednobiegowej to c-355 potrafila się zadusić teraz mamy BVL 14m3 na przekładni dwubiegowej fak faktem musimy mieszać 2 razy po 1,5 t ale c-355 ma lżej niż  na jedno biegowej

Opublikowano

Czy dobrze zrozumiałem że w 14 mieszasz 1.5 tony? W 14 to pewnie z 5 ton szamy wejdzie. To robiąc na jeden dzień pewnie 100 krow by obleciał. Mieszając jednorazowo dla jalowizny to stado 70 krow na luzie

Opublikowano
Przed chwilą, ChiquitaB napisał:

Czy dobrze zrozumiałem że w 14 mieszasz 1.5 tony? W 14 to pewnie z 5 ton szamy wejdzie. To robiąc na jeden dzień pewnie 100 krow by obleciał. Mieszając jednorazowo dla jalowizny to stado 70 krow na luzie

Tak mieszam 1,5 t tylko razy dwa co daje 3t dla  krow a dlatego tylko po tyle mieszamy ze przy pasowozie chodzi ursus c-355 i większą ilość paszy powoduje że go przydusza 😀 a czekam za ładowarka więc musi jeszcze sobie tak trochę popracować 😀

Opublikowano

Lipa ale co zrobic czasami trzeba przemęczyć. Ja na 45 szt mam 8m3 poziomy to dobre 3t wejdzie. Ale bez przekładni to jak z bala sianokiszonka to ma 90koni co robic. Teraz myślę że większy by się zdał z 12m3 bo na zimę nie umiesza na 2 dni. A na 1.5 dnia to lipa bo zawsze o innej godzinie się miesza. Teraz mieszam po dojeniu rano to o 7 juz krowy swiezynke dostaja

Opublikowano

c360 że strautmannem 7.5m bez przekładni współpracuje już 5 rok a jak w lato gdy krowy na pastwisku i mieszam do 1tony, to daje radę przez 4bieg. Ale do tej roboty przydało by się oddzielne załączanie sprzęgła wom jak w zetorach, a niezależna pompa jak ma kolega to już luksus

Opublikowano

Pionowy idzie duzo lżej to bez wątpienia. Za jakieś 2-3msc powiem ile lżej idzie jak bedzie sianokiszonka z pryzmy szla do wozu. Na razie balot musze wydupczyc do końca to czasami az wszystko trzeszczy w wozie.