Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@slawek74 Na pewno to było od fotowoltaiki, ale czy montowała to ta sama firma co w stolarni to nie wiem.

Opublikowano

Na logikę wydaje mi się,że nie ma znaczenia czy to jest zamontowane na ziemi czy na dachu. Instalacja jest połączona z instalacją w zabudowaniach i jak ktoś coś schrzani lub zaoszczędzi na materiale to nigdy nie wiadomo,gdzie to zrobi zwarcie. U mnie jak przyjechali montować to pierwsze co zrobili to sprawdzili istniejącą instalację. Ten, który rządził montażem od razu powiedział mi, że parametry samej instalacji czyli przewodów są w porządku ale uziemienie do wymiany. I dopóki się nie zdecydowałem na wymianę uziemienia to nie zaczął montażu. Wcześniej było uziemienie na 2 metry a on mi powiedział,że musi być min na 3,6 m bo to jest elektrownia

Opublikowano

Ja się nie znam. Chłop co montował stwierdził, że chodzi o chłodzenie. Przy upałach wszystko się nagrzewa. Na dachu nie ma gdzie uciekać ciepło. Na ziemi od spodu, masz dużo miejsca na cyrkulacje powietrza. 

A dobre założenie kabli, to druga sprawa. Wiem, że jest firma która przyjeżdża i bada termowizją, co się dzieje pod panelami.  

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Ja się nie znam. Chłop co montował stwierdził, że chodzi o chłodzenie. Przy upałach wszystko się nagrzewa. Na dachu nie ma gdzie uciekać ciepło. Na ziemi od spodu, masz dużo miejsca na cyrkulacje powietrza. 

I to może znaczyć że masz najtańsze panele. U mnie kierowca, który przywoził materiały trzy dni przed montażem, powiedział, że wszystkie panele są z Chin. Przypływają statkami w kontenerach. Kontenery są zielone albo niebieskie. Jak się jedzie do portu po kontenery zielony to trzeba poczekać w kolejce, a jak po niebieski to się ładuje na bieżąco. Tyle, że kontenery niebieskie są sporo droższe a ta różnica wynika właśnie z tego, że te droższe panele mają jakiś czynnik chłodzący. Coś w tym musi być, bo u mojego, wspomnianego wcześniej, sąsiada, instalacja przy obecnych upałach produkuje mniej niż moja. A sąsiad mówił, że najwyższą produkcję ma przed południem, kiedy jeszcze temperatura nie osiągnęła maksimum. A moja maksimum ma po południu. Tyle,że ja za 7,44 kW zapłaciłem 36 tys a on miał to dużo taniej

Opublikowano

No to moje wyszły drożej. Mam troszkę za mało. Na moje malutkie gospodarstwo 10 kW byłoby ideale a tak to dwa rachunki w roku mam wyższe. Ale nie będę dokładał. Mi robiła firma REM. Wybrałem ja dlatego, że jest dość duża i ma strukturę. Są tam oddzielne działy zajmujące się poszczególnymi rzeczami. Dział projektowy konsultował się ze mną kilka razy a projekty wizualizacje przysyłali na maila. Najpierw miało być na jednej stronie dachu ale potem przeprojektowali na obie. I nawet ceny przez to nie zmienili. Podobała mi się ta firma i mogę polecić

Opublikowano

Ile ci najwięcej te panele wyprodukowały. U mnie jak dobrze pamiętam 150kw w ciągu całego dnia. Tylko jeszcze nie mamy programu, żeby na telefonie mieć podgląd. 

Założyli w kwietniu i jak na razie, żadnych problemów. Zobaczymy na końcu roku ile trzeba jeszcze dopłacić. 

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Ile ci najwięcej te panele wyprodukowały. U mnie jak dobrze pamiętam 150kw w ciągu całego dnia. Tylko jeszcze nie mamy programu, żeby na telefonie mieć podgląd. 

Założyli w kwietniu i jak na razie, żadnych problemów. Zobaczymy na końcu roku ile trzeba jeszcze dopłacić. 

W takie dni jak teraz produkuje mi po 52- 53 kWh

Opublikowano

Może wystarczy najzwyklejszy włącznik na pilota typu tego https://allegro.pl/oferta/zdalny-wlacznik-urzadzen-pilotem-ir05-230v-10a-12076072128?bi_s=ads&bi_m=listing:mobile:query&bi_c=Y2Y3YTI5MDMtOTAzNC00NGU2LWIyOTgtOWQzM2Q0YTM3MDIyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7b5a4d2f-da2c-45ed-a91e-12f64a321154

Opublikowano

Krowa podczas upałów dostała bardzo ostrego colimastitis, mleko po badaniach, podane pod katem antybiotyki, niestety krowa na drugi dzień jak się położyła tak nie wstaje do tej pory już piaty dzień, je i pije normalnie, dostawała kroplówki  z wapnia glukozy i plynu ringera, była podnoszona ale nie może ustać 

jakieś pomysły czy krowa niestety na straty? 

Opublikowano
3 minuty temu, renovoltage napisał:

Krowa podczas upałów dostała bardzo ostrego colimastitis, mleko po badaniach, podane pod katem antybiotyki, niestety krowa na drugi dzień jak się położyła tak nie wstaje do tej pory już piaty dzień, je i pije normalnie, dostawała kroplówki  z wapnia glukozy i plynu ringera, była podnoszona ale nie może ustać 

Dostaje pełną dawkę, tak jak przed infekcją?

Opublikowano
16 minut temu, renovoltage napisał:

Rozumiem, że pobrałeś próbkę i od razu dałeś leki na ślepo. 

Opublikowano

Panowie mieszalnik 500kg warto się pchać w takie maleństwo? Nieużywany w super pieniądzach ze śrutownikiem 11kw. Paszy idzie jakieś 100kg dziennie. Czy da radę te 500 kg tam wcisnąć i żeby to się dobrze wymieszało?

Opublikowano
1 godzinę temu, Domiś10 napisał:

Co tak mało? 

Nie wiem czy mało czy dużo. Tyle produkuje. Odpowiadając zetknąłem na wyświetlacz i napisałem ile zrobiła poprzedniej doby

Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

Panowie mieszalnik 500kg warto się pchać w takie maleństwo? Nieużywany w super pieniądzach ze śrutownikiem 11kw. Paszy idzie jakieś 100kg dziennie. Czy da radę te 500 kg tam wcisnąć i żeby to się dobrze wymieszało?

Rozumiem że dobra cena ale warto co 5 dni bawić się w mieszanie? Ja bym szukał 1-2t. Raz namieszasz i na 10-20 dni zapominasz o robocie

Opublikowano

Gdybym brał normalnie u dealera to na pewno większy, różnica w cenie niewielka, ale jest taki... W takich pieniądzach, że nie kupi za to teraz nawet samego śrutownika 😉 

Czy warto się bawić... I tak trzeba i tak.. czy raz na tydzień czy raz na msc.