Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Rambo2 napisał:

Spsobem jest też kojce indywidualne aż do końca okresu odpajania, ale wiadomo jak z tym jest. Poisz ze smoczka?

Ze smoczka, wiem że tak najlepiej, ale przeważnie mam po dwie/trzy sztuki. Teraz było 6 razem no i mleko odstawione już jakiś czas temu a te ciągłe się ssaja. Zwykle wystarczyło pilnowanie po pojeniu i kilka razy po rogach dostały i się pilnowały później. Te jakieś uparte.

Opublikowano
15 minut temu, Rambo2 napisał:

Załóż w takim razie te kolczatki, bo jeśli teraz nie zadziałasz, a sztuki na mleko to bedziesz miał duży problem na przyszłość.

Opasy na szczęście, ale problemy mogą być 

Opublikowano

Właśnie z tym pojeniem ,cielak ma wbito w łeb że musi się nassać ,zaspokoić potrzebę ssania ,i przy pojeniu smoczkiem nowym ,gdy jest mały otwór ,tak w d*pę dostanie zanim to wypije ,że zaspokoi potrzebę ssania ,przez co nie ssie innych ,czy ogrodzenia ,i załapie mniej biegunek

Opublikowano

@kizak w teorii, ale w praktyce to i tak się sztuki bardzo ssące trafiają. Poza tym kto nie nacina smoczka?  Może jedynie Paulina. Praktycznie tak cierpliwych rolników chyb nie ma. 

Opublikowano
50 minut temu, Leszy napisał:

@kizak w teorii, ale w praktyce to i tak się sztuki bardzo ssące trafiają. Poza tym kto nie nacina smoczka?  Może jedynie Paulina. Praktycznie tak cierpliwych rolników chyb nie ma. 

Jak masz w oddzielnych kojcach ,tylko kilka cieląt do odpojenia i 2 wiaderka ze smoczkami ,to zawieszasz i idziesz ,a ten niech ,,się produkuje'' . Te 3 ,4  tygodnie musisz pobiadolić się ,nawet kosztem utrzymania w niedogrzanym pomieszczeniu ,cielęcia nie zabije minus 4 ,a przypadkowe zasysania  a i owszem  .Padnięcie np. jednego cielaka przez biegunkę ,poprzedzone leczeniami ,kosztami ,czasem ,nerwami ,utylizacją ,papierami   i wszelkimi procedurami z tym związanymi uczy pokory do tych dodatkowych kilku minut . Nacinanie smoka cielęciu małemu jest szkodliwe z powodu zachłystywania się mlekiem ,ten cielak częśc przełknie ,częśc do pluc ,a częśc na ziemię ,i nie zaspokoił ssania . A jak dostanie się do płuc to problem gotowy . Ale to moje prywatne obserwacje i zdanie 😉

• Like 1
Opublikowano

@ChiquitaB 🤣 nie nacina ten co sam przy tym nie robi , dobre 😆👍  A potem pyta na forum czemu mu się cielaki obsysają 😁 albo czemu zapalenia płuc zachłystowe, a " tak ładnie pìło ", albo pyta dlaczego jałowka ma nieczynną ćwiartkę od poczatku wycielenia 🥴 lub...czemu ten pępek taki duzy 😁

Większość z tych mądrych jeszcze nie zrozumiala o co chodzi w odchowaniu jałówki na dobrą krowę. Niestety nie chodzi tylko o wypicie swojej dawki i brak sraczki. Ale to dobrze, dzieku temu na jalowki wysokocielne zawsze będzie zbyt 😁😁😁😁 

• Like 3
Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

Zróbcie sobie haczyki na wiaderka, wieszasz i niech ciąga, a Ty robisz inną robotę... 

to są tacy co trzymają wiaderka cielakom ??? 😆 bez jaj 😁

16 minut temu, leszek1000 napisał:

U mnie brat zawiesza i idzie do innej roboty. Wiadomo, niekiedy cielaki tak rąbią w te smoczki, że wiaderka po ganku latają. 

są zawieszki z "antywywaleniową" blokadą nawet. Kiedys mi mignęło w necie. Chociaz wlasne patenty jak @michalcium pisze są rownie dobra jak nie lepsze 😆

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, leszek1000 napisał:

Przychodzi i dostają granule, ziarno owsa i kukurydzy. Wtedy nie myślą, żeby cyckać znajomych 🤣

i to jest bardzo dobry patent ;)

1 minutę temu, kizak napisał:

czyli kobiety 😐

no może i z jajami 😆

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

to są tacy co trzymają wiaderka cielakom ??? 😆 bez jaj 😁

Nie wiem, ale wygląda na to, że tak skoro mówią, że za długo cyckają bez nacinania 🤔

Opublikowano

U mnie to mama kiedyś trzymała😂 jaK zrobiłem mocowania to poje sam najczęściej rozrabiam sobie w beczce co na wózku mam od sano drencza mam zrobiony wąż oddzielny mieszam wiertarką pojenie to chwila najczęściej rozrabiam i leje przed dojem a po doju puste wiaderka zbieram

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Jak masz w oddzielnych kojcach ,tylko kilka cieląt do odpojenia i 2 wiaderka ze smoczkami ,to zawieszasz i idziesz ,a ten niech ,,się produkuje'' . Te 3 ,4  tygodnie musisz pobiadolić się ,nawet kosztem utrzymania w niedogrzanym pomieszczeniu ,cielęcia nie zabije minus 4 ,a przypadkowe zasysania  a i owszem  .Padnięcie np. jednego cielaka przez biegunkę ,poprzedzone leczeniami ,kosztami ,czasem ,nerwami ,utylizacją ,papierami   i wszelkimi procedurami z tym związanymi uczy pokory do tych dodatkowych kilku minut . Nacinanie smoka cielęciu małemu jest szkodliwe z powodu zachłystywania się mlekiem ,ten cielak częśc przełknie ,częśc do pluc ,a częśc na ziemię ,i nie zaspokoił ssania . A jak dostanie się do płuc to problem gotowy . Ale to moje prywatne obserwacje i zdanie 😉

Już trochę zwiększyłem liczbę kojców i się nie ssą, ale to dlatego, że nie mają drugiego cielaka do tego. ;) 

3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Ale to dobrze, dzieku temu na jalowki wysokocielne zawsze będzie zbyt 😁😁😁😁 

Ci co sami jeszcze przy tym robią to mają własne jałówki. Osobiście nie znam takich którzy by musieli kupować jałówki, bo się swoich nie są w stanie dochować. Jeden kupował, ale to do nowej obory. 

Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

Nie nacinam, mało tego, jak widzę że lekko wyrobiony to zakładam nowy. 

Wiadro wieszam i idę co innego robić,  wrócę za kwadrans i wiadra puste już leza ;)

2 godziny temu, michalcium napisał:

Ja powierciłem dziury w mocowaniach do wiaderek zapinam zawleczką taką jak sie zapina sprzęty i już nie latają 😜

Patent z cieszymowa

Opublikowano
52 minuty temu, Leszy napisał:

Ci co sami jeszcze przy tym robią to mają własne jałówki. Osobiście nie znam takich którzy by musieli kupować jałówki, bo się swoich nie są w stanie dochować. Jeden kupował, ale to do nowej obory. 

wszyscy, ktorzy w tamtym i w tym roku kupowali od nas jałówki wysokocielne  - mają swoje rodzinne gospodarstwa...wszyscy 🤷‍♀️ kilkoro przyznało, że ciagle maja problemy z odchowaniem...🤷‍♀️ 

Opublikowano

Ja to widzę jedynie problem jeżeli się rodzi większość byczkow. No ja kupuje bo ciągle powiększam. A ostatnie 2 lata to 3/4 to były byczki. Z 40szt które wprowadziłem na nową obore zostalo 33szt bez spadku ilości mleka. 2szt odjechały na nogi. Teraz wycielilo mi się 5szt . Planuje dokupić 5szt. Z pewnego źródła nie gdzie popadnie. Byczkow nie trzymam. Bum z swojego odchowu bede mial w przyszłym roku dopiero

Opublikowano

U mnie odpaja ojciec. Ale o smoczki dbam ja. Jak widzialem kiedyś że naciął to mu zmieniłem i nic nie mówiłem. To samo było z mlekiem nie patrzył tak na jakość tylko na cięcie kosztów. Teraz kiedy widzi efekty sam się bardziej stara ;)

• Like 1
Opublikowano

Najgorzej jak jest dwóch do rządzenia. U mnie było tak, że teściowa mówi że doi do ostatniego dnia powiedzmy kwietnia i koniec radź se sam. I to było najlepsze. Jak za dużo pytasz to potem za bardzo się wczuwają a w naszym przypadku nic mądrego nie wnoszą.

• Like 1