Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Bo się dowiedziałem,że po doju może zostać 400ml mleka w wymieniu. Czy to nie będzie powodować zapaleń ? 

Nie powinno. Większość krów opróżnia wymię wystarczająco. Każdy ma w swoim stadzie wyjątki. Mam również jedną taką, która bez masażu i dociskania drugą ręką zostawiłaby 2-3 l. A to stopniowo zmniejszałoby mleko. Jedna zatrzymywała mi rano i oddawała wszystko wieczorem. Nie chcieliśmy jej do oksytocyny mrowić, bo cielna 5 miesięcy, więc się prawie zasuszyła. W lutym termin a ona 8 l dziennie daje, a dawała 40.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Młode krowy już oduczone. Stare po wycieleniu. Tylko u mnie jest problem taki że 3 miesiące jest ok a potem jak nie wysoka somatyka to jakieś zapalenie się pojawi. W teorii na początku laktacji powinny być zapalenia a u mnie jest na odwrót. 

Opublikowano

https://www.otomoto.pl/oferta/bt-balardi-140cm-miniladowarka-przegubowa-ladowarka-schgaffer-manitou-jcb-bobcat-tur-ID6Bap3G.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Co powiecie o tej ładowarce? Na co patrzeć? Jak ewentualnie z częściami do niej? Używana by była do usuwania obornika plus karmienie. Jak z odpalanie w zime u was z ładowarkami i gdzie je trzymacie przez noc?

Opublikowano

Ja stosuje ręczniki 30x30 takie z tkaniny 1na dwie sztuki po dojeniu pranie ręczne z dezynfekantem.

Opublikowano

Normalny dezynfekant ten niebieski. Wlewam całe wiadro goracej wody z ręcznikami i dokewam dezynfekant i stoi do następnego dojenia . Przed dojeniem  wylewam to wyciskam wodę i zalewam ciepłą wodą z płynem do mycia strzykow 

Opublikowano

Pytanko.

Krowy dobrze się oczyszczają , a później u niektórych robi się jakieś zapalenie macicy.. płynie jakaś ropa i macica obrzmiała.. co  może być przyczyną? , nawet u dwóch pierwiastek tak było..

Opublikowano

U mnie były stany zapalne macicy, gdy z wapnem przed i po porodzie był problem. Zatrzymywały mi także łożyska. Z gorzkimi solami się skończyło, ale i wapna miałam wtedy w TMR za dużo.

20 godzin temu, jacekkombajnista napisał:

Znam takiego gościa co mi opowiadał że kiedyś jego żona to krowom częściej cycki myła niż swoje:-D 

Mój też tak mówi😷 ale ja się klatą w kanał nie kładę. Chociaż bywa, że prysznic po każdym dojeniu biorę.

Opublikowano
Dnia 22.09.2018 o 12:07, Thomas2135 napisał:

Ostatnio coraz więcej przypadków gorączki Q. W Dobym Mieście rolnik sobie problemów narobił. Najpierw wszystko po cichu a potem sam się przyznał weterynarii. Myślał, że mu wypłacą rekompensaty. Można to było zrobić prawidłowo, zgłosić po badaniach, szczepić chore sztuki, bo są jakieś szczepionki. Coraz więcej tego kur.....a się roznosi. 

U mnie w okolicy większość gospodarstw już ma to u siebie. Kto ma to zbytnio się nie chwali, a większość nawet o tym nie wie że cos takiego ma u siebie w stadzie. Do mnie niestety też dotarło chociaż wszystkie sztuki mam z własnego odchowu. 

Opublikowano

Gorączka Q to zoonoza czyli choroba odzwierzęca i przenosi się na ludzi. Ludzie wstadach mająz jedni wiedzą inni nie. Wet mówił, że prędzej czy później wyjdzie na jaw. Co 5 lat pobierana jest krew na choroby zwalczane z urzędu, gruźlica, białaczka, bruceloza. Przy okazji nieoficjalnie badają jednak na gorączkę czy niebieski język. W lipcu mieli debatować nad tym czy nie zrobić też badań na ibr, bvd.

Opublikowano

Wet kilka msc temu mówił , że gorączka , neospora i cała reszta to jest w większości stad w Polsce  , tylko , że jedni na to patrzą , a inni nie zwracają uwagi. Ogólnie to nie ma się co dziwić , sprzedać całe stado , a w następnym znowu może zaraz być..

Opublikowano

Póki co nie jest. To na razie miały być debaty w którym kierunku to poprowadzić. Pewnie będą chcieli znać skalę chorób.