Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy użytkuje ktoś z was urządzenie tego typu do równania trawy na pryzmie? Zdaje to egzamin bo w zeszłym roku pożyczyłem od znajomego taką maszynę z dwoma poziomymi talerzami venihus to się nazywało to powiem że pryzme 50 m długości to chyba z 10 min jechałem zanim cała przejechałem tak wolno to działało.  

20211126_143756.jpg

Opublikowano
Dnia 26.11.2021 o 05:08, Paulina1985 napisał:

A propos programów hormonalnych. Nie ma za co 😛

dodatek TOPAgrar "Rozrod bydła"

20211126_050515.jpg

Zacząłem ovsynch. Dałem już gnrh i pgf  i dziś ma iść gnrh a krycie jutro. Niestety przez niezapowiedzianego gościa z Wuhan, który zadomowił się u nas a domu inseminator boi się mnie jutro odwiedzić. Zastanawiam się czy ovsyncza nie mogę potraktować jak początek presynch czyli dziś gnrh a za 6 dni ponownie zacząć ovsyncz. Tylko u mnie 9 dni temu było także gnrh i nie wiem czy to nie zakłóci presynch.

Opublikowano
Dnia 27.11.2021 o 11:59, michalcium napisał:

Ja mam teraz sztukę z miesiąc po wcieleniu 7 laktacje zaczęła i jeden strzyk słabo drozny się robić zaczyna Ale dziś rano zostawiłem na koniec jak się sama doila to podciśnienie trochę w górę  idzie do tego oxy i wydoila się dobrze gdyby nie ten strzyk to próbował bym kryć kolejny raz😜

Screenshot_20211127-115715_SOL.jpg

Jak ma dobre wymię bez somatyki to nie powinno być problemu z udrożnieniem strzyku. Też miałem kiedys takie staruszki, weterynarz przyjechał ze 2-3 razy z nozem strzykowym i doiły się potem normalnie. 

Opublikowano
27 minut temu, robert1226 napisał:

Krowy się mi przykwasily to czego mają za dużo , a czego za molo chodzi o proporcje białko do energii.

Czego dołożyć czego zabrać .

W teorii za dużo łatwostrawnej energii  - paszy tresciwej - zbóż.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, robert1226 napisał:

Krowy się mi przykwasily to czego mają za dużo , a czego za molo chodzi o proporcje białko do energii.

Czego dołożyć czego zabrać .

Dużo łatwostrawnej energii, mało włókna i białka. 

Oj jej, przepraszam za spam 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Pawel29 napisał:

Czy użytkuje ktoś z was urządzenie tego typu do równania trawy na pryzmie? Zdaje to egzamin bo w zeszłym roku pożyczyłem od znajomego taką maszynę z dwoma poziomymi talerzami venihus to się nazywało to powiem że pryzme 50 m długości to chyba z 10 min jechałem zanim cała przejechałem tak wolno to działało.  

20211126_143756.jpg

To luks się sprawuje 😛 też pożyczałem od usługodawcy bez tego nic nie zrobisz na większej pryzmie 

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Dnia 26.11.2021 o 05:08, Paulina1985 napisał:

A propos programów hormonalnych. Nie ma za co 😛

dodatek TOPAgrar "Rozrod bydła"

Zacząłem ovsynch. Dałem już gnrh i pgf  i dziś ma iść gnrh a krycie jutro. Niestety przez niezapowiedzianego gościa z Wuhan, który zadomowił się u nas a domu inseminator boi się mnie jutro odwiedzić. Zastanawiam się czy ovsyncza nie mogę potraktować jak początek presynch czyli dziś gnrh a za 6 dni ponownie zacząć ovsyncz. Tylko u mnie 9 dni temu było także gnrh i nie wiem czy to nie zakłóci presynch.

to co się boisz sam zakasaj rękawy 🤣🙈

Opublikowano
23 godziny temu, Pawel29 napisał:

20211126_143756.jpg

A na ile obrotow miałeś ustawiony wałek?  Bo ja teraz kupiłem  venihusa i sprzedający mówił  że wałek powinien być na 1000 obr

Opublikowano

@Luki86No wałek miałem 540. Zetorem forterra 1 terenowa podwójny żółw gaz w podłodze i non stop na pół sprzegle bo ciągle zabijalo te maszynę. Może na 1000 obr lepiej by szło. @slawek74 ten mój wał też ma podwójna przekładnie  i wystarczy tylko wałek od ciągnika przełożyć góra/dół i kręci lewo/prawo.   

Opublikowano
radekz200 napisał:

eee znawcy dostałem maila od IRZ z propozycja zgłoszenia korekty zgłoszenia? Co to znaczy?

ja ostatnio zakceptowałam propozycje, i był. źle kolczyk wpisany i miałem korektę, dzwoniłem do ArMIR i mi cofnął ta sztukę zmieniłem numer i było ok

Opublikowano

@Paulina1985 hej przywieźli mi dziś ten tmr z de heusa dla cielaków i trochę  to wygląda jak plewy z sianem ale granulki i kuku też są , łuska owsiana , dałem takim od miesiąca do 4 miesięcy to najlepiej jadły te od 3 miesiąca w górę , do jakiego wieku im to dajesz i czy naprawdę będzie lepszy efekt jak na musli ?

Opublikowano

@Supersebusiek

u mnie jedza od 3.tygodnia do końca odpajania mlekiem. Po zakonczeniu mleka jeszcze 2 tygodnie na samym suchym tmrze (spozycie okolon5kg na szt dziennie), po 2.tygodniach mieszanie z tmrem mokrym, tydzień mieszania i na drugi tydzień sam mokry tmr. Więc w 4-tym miesiacu przechodzą już na sam tmr z wozu.

Przede wszystkim trzeba sobie uzmysłowić po co dajemy ten suchy tmr? po to żeby żwacz rozkręcić, przygotować cielę do odsadzenia i  przejscia na kiszonki bez spadku wagi, genialnie wykorzystując wszystkie skladniki paszy zadanej. 

Ja odkąd zaczęłam używać nic lepszego nie znalazłam 🤷‍♀️ Musli ma tylko zacząć robotę, ma być dobrze pobierane, cielę ma sobie pogryźć, żwacz delikatnie wypełnić, zacząć delikatnie "łaskotać" płaski nabłonek żwacza, powoli przygotowując go do konkretnej rozbudowy.

Błędem jest natomiast moim zdaniem atakowanie żwacza sieczką od pierwszego tygodnia życia. Kłująca struktura nic tam nie zdziała a jedynie biedy można narobić. Stąd podawanie suchego tmru od 3-4tyg życia, ten nabłonek żwacza musi już być trochę "zahartowany". 

20210530_091626.jpg