Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w waszych rejonach też podkladaja śruby prenty itp w kukurydzy ? W naszych stronach to jakaś plaga sieczkarni pełno a co chwila słychać jak coś któraś polknie co za idioci to robią.  W tamtym sezonie w naszym terenie załatwili tak z 20 razy sprzęt każdy myślał ze w tym będzie inaczej a tu znowu to samo zaledwie kosza z tydzień a 4 już bebechy wy***ała od kwasowki itp....

Opublikowano

Co to za sieczkarnie jak detektorów metali nie mają? U mnie nigdy w okolicy takich przypadków nie było.

Opublikowano
7 minut temu, Thomas2135 napisał:

Co to za sieczkarnie jak detektorów metali nie mają? U mnie nigdy w okolicy takich przypadków nie było.

Detektory metali są mądre ale ludzie jeszcze mądrzejsi a raczej głupsi. 

Jak pisał wyżej, kwasówki już nie wyczuje detektor. A są asy co zawijają druty w różne reklamówki itd osłony z rur pcv i też wtedy detektor nie czuje. 

W tamtym roku u mojego usługodawcy także zamaskowali żelastwo i łyknęła...

Opublikowano

Tutaj filmik z koszenia. Była zrobiona jedna pryzma z 1,5ha bo potem była awaria. Maszyna zrobiła 11ha. W ostatni dzień zrobiła 3,5ha tylko kukurydza była po życie jeszcze zielona,ale ziarno w miarę ok. 

Opublikowano

3 piłowe mają łańcuszki na rogach często i to się co chwila się wyciera i zrywa. 6 piłowy tnie lepiej po prostu, bele też nim przetniesz. Najlepiej szukać właśnie 6 piłowego z hydraulicznym napędem poszczególnych kos. Tyle co zapamiętałem jak kiedyś się tym interesowałem.

Opublikowano

Dobrze wiedzieć, sam byłem ciekaw różnicy między 3 a 6 piłami. Tych na łańcuszkach omijaj, bo rogi lubią się wycierać 

Dnia 1.09.2018 o 08:48, Konrad531 napisał:

Jest ktoś tutaj kto zlikwidował krowy i zajął się tuczem kontraktowym lub zwykłym w cyklu otwartym lub zamkniętym?

W tym temacie raczej ich nie znajdziesz 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego pisałem, że często mają łamcuszki a nie wszystkie. Jak na szybko szukałem to 6 piłowy ma mniejszy lub wolniejszy ruch pił. Warto galerię wycinaków przejrzeć, poczytać komentarze. Na yt też trochę jest informacji. Sam wtedy tak szukałem i właśnie 6 piłowy mnie najbardziej przekonał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@pedro2 Swojego szukałem dobre pół roku. Różnica między 3 piłowym a 6 piłowym jest taka że w  6 piłowym prowadnica musi być w nienagannym stanie. 6 piłowy tnie dużo szybciej ale jak pojawi się jakiś mały luz między piłami to już nie daje rady. 3 piłowy może mieć jakieś luzy i będzie słabiej lub gorzej ale będzie ciął.  Także 6 piłowy jest lepszy ale musi być w dobrym stanie więc jest droższy w zakupie i utrzymaniu. 3 piłowy sprawia mniej problemów. Sam zakupiłem 3 piłowy strautmana i jak narazie 2-3 miesiące chodzi bez zarzutu. Po zakupie został podremontowany przez znajomego co zajmuje się na co dzień wycinakami i śmiga. Mogę Ci podać namiar na niego. Jest z okolic Łysych więc z Łomży nie daleko. Zawsze ma na stanie 2-3 wycinaki na sprzedaż bo tym się zajmuje i dużo tego sprzedaje. 

@Thomas2135 Łańcuszki są między innymi w trioliecie. O ile w kukurydzy to idzie to sianokiszonka owija się na łańcuszkach i wysiadają. 

Opublikowano

Znajomy szczękowe wycinaki też sprzedaje? Sporo wycinaków sprzedaje w Tatarach koło Kadzidła a to też niedaleko Łysych. 

Opublikowano

O łańcuszkach wiem już nie jeden przestrzegał. 3 piłowy też chyba belkę przetnie? Zimową porą ukleimy jakiś rozwijak do bel... 

@mk9422 podaj namiary będę wdzięczny. Oglądałem już trochę i wiadomo tak jak ze wszystkim trafiają się i trupy i takie do niewielkiego remontu w niezłych pieniadzach. Jak coś naprawdę porządnego to cenią... 

Opublikowano
takim na tył to i ojciec 60tka wytnie i zawiezie no i ściana ładna jak rzadko wybierane będzie to są plusy ale jakbyś miał sam to szczękowy na tura szybszy i bezawaryjny w porównaniu do pilowego.Mozna też i szczękę na tylnego tuza zawiesić
Opublikowano

@Thomas2135 Ten znajomy jest z Zalasu. Szczękowych u niego jeszcze nie widziałem więc nie wiem czy sprzedaje takie.

@pedro2Belkę przetnie bez problemu bo sam przecinam i idzie ładnie.  Będę na obiedzie to znajdę numer i podeślę na pw. 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie miesza w paszowozie to wycinak piłowy z rozdawaczem. Przy kukurydzy zero roboty oprócz podgarnięcia jak nie mogą już sięgnąć.  Mogę polecić jako użytkownik takiego urządzenia. W lato jak nie mieszamy paszowozu to wycinak z rozdawaczem super sprawa. A i belkę można przeciąć na dwie czy cztery części i też lżej widłami podrzucić.  Porządek przy pryzmie też jest. Porównując wcześniejsze wybieranie łyżkokrokodylem a wycinakiem to dzień a noc. W lato też się ściana nie grzeje i nie pleśnieje przy szerokiej pryzmie bo powietrze nie wchodzi w głąb. Wcześniej po 3 dniach pojawiała się biała pleśń po łyżkokrokodylu. Odkąd jest wycinak nie ma z tym problemu. 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Podrzuć tu jakieś foto, bo takiego z rozdawaczem chyba nie widziałem.

Opublikowano

Też bym prosił bo nie wiem o co chodzi... Łyżka z frezem i rozdawanie to tak, ale droga impreza. 

Szczękowy nie podejdzie bo mam w turze siłowniki jednostronnego działania i przy zamykaniu widły by rwały do góry zamiast szczęka odcinać... Do fendta, komu by się chciało 60tka w zimę czy w błocie mordować... 

Opublikowano

Przy wydajności 13 tyś 3 laktacje wystarczą 😀 lepiej się opłaca niż 7 tyś i 6 laktacji