Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rano się wycieliła. Wszystkimi nogami przebiera. Tylko po porodzie prawie nie zdechł. Podniosłem go z bratem za tylne nogi i potrząsałem do góry i później masowanie i jakoś doszedł do siebie 

Opublikowano
12 minut temu, przezuwaczka napisał:

U mnie saletra teraz poszła, ale jak jej nie ma to wszystko walą. 😅Ogólnie o azotowe mi chodziło. W moim rejonie są nie do dostania. Po znajomości jakieś zaskórniki tylko. 

Ile czasu od porodu nie staje? Zdażało mi się i dobę czekać. Jak wszystkimi nogami macha, to bezwład mu chyba nie grozi.

U mnie azotowych w okolicy nie brakuje ile chcesz to maja.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Pierwiastka z naszą pomocą się wycieliła. Poród był tyłem. Cielak nie może wstać. Przebiera nogami,ale nie podnosi się. Czy może mieć uszkodzony kręgosłup ? Siarę wypiła  2,5l 

Z tego co ja obserwuje to cielak urodzony bez pomocy człowieka szybko sam wstaje. A jeśli trzeba go ciągnąć to potem są różne kwiatki z nogami. Jak sięgam pamięcią to jeden z dwie doby nie wstawał i trzeba było pomagać wstawać, chodzić. No zeby mnie dwóch chłopaków za ręce czy nogi rwało to też byłoby nieciekawie

Opublikowano

Sugerujesz, żeby wcale nie pomagać? 

U mnie na początku lipca saletra była po 1000zł/t a mocznik 1200zł/t tuż przed podwyżkami. Zabrałem ostatnie 3 palety saletry i jedną mocznika. Towaru raczej jest, bo przez suszę ludzie ograniczyli nawożenie.

Ja też mocznika na łąki nie używam

Opublikowano

Nieee, no jak wcale? Jak trzeba to trzeba.Różne przypadki są. Czasami nie ma innego wyjścia. Ostatnio cesarkę robiliśmy bo i tak byśmy nie wyciągnęli takie bydle się spłodziło.

Opublikowano
23 minuty temu, danielhaker napisał:

Sugerujesz, żeby wcale nie pomagać? 

U mnie na początku lipca saletra była po 1000zł/t a mocznik 1200zł/t tuż przed podwyżkami. Zabrałem ostatnie 3 palety saletry i jedną mocznika. Towaru raczej jest, bo przez suszę ludzie ograniczyli nawożenie.

Ja też mocznika na łąki nie używam

A ja przełom czerwca lipca nawozy azotowe zakupiłem na 2019 r. I prawie 35 koła poszło ;)

Opublikowano

Cielak wychodził tyłem to wód się opił. Pozycja do wyciagania też jest nienaturalna. Coś mogło się stać ze ścięgnami, itp  Miałem wiosną przypadek, nie dośc że tyłem to brzuchem do grzbietu. Nie szło ręki wcisnąć a co dopiero obrócić cielę. Udało się i cielak bryka u kolegi. 

Opublikowano

Z tymi nawozami to rożnie,.Stały 2 bb moczniku i czekały na qq. Oczywiście susza i nikt nie myślał o sianiu. W międzyczasie qq podrosła że nie wjedziesz i zaczął się zbrylać. No to co ,teraz go na trawy nie rzucę ? Jeśli już nie zużyję,zostaje tylko opryskiwacz,rozpuszczać i dolistnie.  No jeszcze można wejść do bb,się zawiązać ,dwa młotki i....;)

Opublikowano

Jaki w tym cel? U mnie wet zapche w ręku, ustach słomkę podgrzewa. W końcu zapytałem czemu nie używa podgrzewacza. Odparł, że to tylko gadżet mimo, że miał 2 podgrzewacze. Do całkowitego rozmrożenia plemników i tak dochodzi w drogach rodnych. Sprawdzał pod mikroskopem to jak kojarzę po podgrzaniu zchodzi jeszcze trochę czasu zanim chłopaki ruszą na podbój. Skuteczność ma wysoką więc nie kwestionuję jego metody. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysieek napisał:

No i mi 4 bb mocznika zostały. Nada to się do czegoś w następnym roku, czy kamień się zrobi?

spokojnie . Adlaczego ma sie zbrylic umie zawsze kupuje tyle ze wszystkiego niewysiewam i nieraz pojedyncze worki 2 lata lezą , natomiast saletrzak  i swieży się zbryla . 

Opublikowano
7 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jaki w tym cel? U mnie wet zapche w ręku, ustach słomkę podgrzewa. W końcu zapytałem czemu nie używa podgrzewacza. Odparł, że to tylko gadżet mimo, że miał 2 podgrzewacze. Do całkowitego rozmrożenia plemników i tak dochodzi w drogach rodnych. Sprawdzał pod mikroskopem to jak kojarzę po podgrzaniu zchodzi jeszcze trochę czasu zanim chłopaki ruszą na podbój. Skuteczność ma wysoką więc nie kwestionuję jego metody. 

Tylko , że jak plemnik nie jest prawidłowo rozmrożony, to  musi pobrać z siebie energię w drogach rodnych na dogrzanie, wtedy go to mocno osłabia i sa mniejsze szanse , żeby dotarł do celu.

Opublikowano
8 godzin temu, dabrowskit napisał:

Stosuje ktoś taką metodę przy inseminacji , która podlega na podgrzewaniu nasienia w wyższej temperaturze  ?

Żle zadałeś pytanie. Pewnie chodzi ci o podgrzewacz. Osobiście uważam, że bardziej przyda się w zimie do utrzymania stałej temperatury. W ustach jest 2-3 stopnie zimniej niż w macicy krowy. W sumie nie używamy, ale skuteczność jest i bez tego zadawalająca. Taniej wyjdzie kupić podgrzewacz butelek dla niemowląt. Tylko taki z możliwością ustawienia temperatury(100-150zł).

Opublikowano

emtec123 napisał:

Jakie środki polecacie do dippingu i jaki kubek kupić? Powrotny, bezpowrotny? Nie znam się ;)

latem najlepiej zielony (miętowy) odstrasza muchy jodowy bardziej zimą ja stosuję kubki bezpowrotne z szczotką a przed dojem pianą aby zmiękczyć skórę

Opublikowano

Słyszałem o jakiś kleszczach do nosa dla cielaka przy porodzie, macie coś takiego, jak to się sprawdza? U mnie zawsze linki się używa, do Łebka i dwie do nóg a podobno tymi kleszczami do pyska jest lepiej? 

Opublikowano

Lekarz używał u mnie haków i zakładał w oczodoły. Wątpię czy jakiekolwiek kleszcze się sprawdzą, bo jakby coś ciężko szło to tylko krzywdę zrobi jak przyladkiem nos rozerwie. Inna metoda to zawiązywanie pętli za górną szczękę i za uszami. Wymaga jednak wprawy a czasem miejsca na ręce brak.

Dipping jodowy wet polecił na teraz,  bo na kwasie mlekowym to bardziej na zimę.