Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

zapalenia to przedewszystkim środowisko i pasze objętościowe daje biofed prawie od ich początku dobry doradca nie wciska kitu i ogarnia wszystko właśnie odjechał przywiózł wynik z badania sianokiszonki nie wciska kitu na siłę

I tu się mylisz środowisko te same ,a pasza inna i żadnych zapaleń ,a te pasze też mi doradca tak zachwalał a jak mu pokazałem wyniki somatyki  wcześniejsze i poszliśmy do obory i wziął próbki mleka i zobaczył co się dzieje już więcej nie przyjechał .

Ale ty the best of Sławek poprostu niema co gadać .

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał:

Witam czy u was też krowy dostają temperatury po 40 stopni nawet te zdrowe , u mnie smaży tak , że większość krów ma temperaturę w granicach 40 , te po wycieleniu nawet i wyżej . Obora wentylowana na 34 m długości i 14m szerokości dwa wentylatory multifan 130cm średnicy , druga obora stropowa ale bez wentylatorów ale tragedii nie ma .

Tak to normalne. Chłodzą się

Opublikowano

U mnie identycznie teraz, wentylator chodzi, ale wraz parno, chyba przez swietlik sie nagrzewa...

Dzis SMS z mleczarni ryki, wczoraj brali probe białko 3.28,  wczoraj miałem tez próbny doj i wyszło 3.34, a w piątek dawałem kierowcy sam probke ze zbiornika i tez było 3.34. Chyba se kur*wa jaja robią, idzie coś z tym zrobić?

Opublikowano
3 minuty temu, damiano12332 napisał:

U mnie identycznie teraz, wentylator chodzi, ale wraz parno, chyba przez swietlik sie nagrzewa...

Dzis SMS z mleczarni ryki, wczoraj brali probe białko 3.28,  wczoraj miałem tez próbny doj i wyszło 3.34, a w piątek dawałem kierowcy sam probke ze zbiornika i tez było 3.34. Chyba se kur*wa jaja robią, idzie coś z tym zrobić?

W tym kraju jedynie skup bydła może ci pomóc. 

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, slawek74 napisał:

cukier = energia czyli niski poziom białka w mleku problemy z rozrodem ...

białko średnie przy ponad 30 L średniej dziennie 3,45% więc zastanawiam się jak to jest, rozród średni

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Pewnie pytanie było wielokrotnie ale powiedzcie chłopaki czy amirap z agroloku jest coś wart? na sierpień proponują mi po 1560 bodajże.Slyszy się raczej negatywne opinie

Jak na sierpień? A teraz po ile? 

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Stosował ktoś te bezkarencyjne tuby na zapalenia masto gel? Jakieś opinie?

te wszystkie na propolisach czy masti veyxym czasami działają, na lekkie zapalenia i wcześnie zauważone, oprócz tych tubek daje jeszcze ketoprofen do  żyły i zdarza się, że przechodzi. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Zamawiasz teraz, przywożą w sierpniu, minimum 3 tony we własne big bagi musisz to pakować czyli beczką przywiozą. Nie polecam jeżeli nie jest się w stanie zużyć całej ilości w ciągu miesiąca. Cena za tonę w małym worku to 1850 na dzis

Opublikowano

Jaki jest prawidlowy stosunek tluszczu do bialka w mleku? Mam jedna sztuke co od paru dni słabiej pobiera i w wynikach ten stosunek wynosi 1,36. To świadczy o kwasicy?

Opublikowano
komizmo napisał:

1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Zamawiasz teraz, przywożą w sierpniu, minimum 3 tony we własne big bagi musisz to pakować czyli beczką przywiozą. Nie polecam jeżeli nie jest się w stanie zużyć całej ilości w ciągu miesiąca. Cena za tonę w małym worku to 1850 na dzis

stosujesz? warte to coś?

Opublikowano

A od czego może być u sztuki gigantyczny mocznik? Dostają wszystkie ten sam tmr i przeważnie jest w granicach 190-230 z mleczarni ostatnio było 210 że zbiornika. A jedna sztuka ma mocznik 700-900 i wygląda na zdrowa krowę dobrze pobiera tmr i daje mleko. Tylko czy ona się zacieli z takim  mocznikiem. Czym go zbić? 

Opublikowano
Pawel29 napisał:

A od czego może być u sztuki gigantyczny mocznik? Dostają wszystkie ten sam tmr i przeważnie jest w granicach 190-230 z mleczarni ostatnio było 210 że zbiornika. A jedna sztuka ma mocznik 700-900 i wygląda na zdrowa krowę dobrze pobiera tmr i daje mleko. Tylko czy ona się zacieli z takim  mocznikiem. Czym go zbić? 

mialem taką z mocznikiem 700 nie zacieliła się może mieć problem z wątrobą nie pamiętam już dokładnie co z nią było bo to z 10lat wstecz

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

stosujesz? warte to coś?

Stosuje. Co mam ci powiedzieć jak zaraz mnie tu mecenasy zlinczują że ch*ja się znam i frajer, że lepi już śrutę rzepakową. Ja stosuję chyba dwa lata, a może już trzy. Jestem dość zadowolony. Wg mnie jest lepsza od zwykłej śruty  Masz tam też wersję effect niewiele droższą która działa lepiej  w jelicie. Ja stosuję jedna jak koncentrat i druga jako korektor białkowy. Trzeba mieć na uwadze że że względu na wyższą zawartość tłuszczu jest bardziej energetyczna ale i gorszą w przechowywaniu. Jest w stanie zjełczeć

Opublikowano
Dnia 23.06.2021 o 09:39, Ursus932 napisał:

A po co zmieniać jak masz dobre pasze 🤔 

Bo np za podobne pieniądze witaminy mają  więcej betakarotenu mleko zawiera więcej  tłuszczu niuanse ale czasem warto spróbować 

A i jeszcze to ze znajomy jest tam żywieniowcem i produktmenager a kiedyś dawno temu obore mi wyprowadził na prostą  i może warto go posłuchać