Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

O jakiej porze dnia zasuszyć krowę żeby wycieliła się w dzień? 😂 Chcę wypróbować tą metodę. Ktoś pisał (tu albo fb) że u niego w 95% się sprawdza

Aby  wycieliła  się   w  dzień     puszczać      disco  polo     skuteczność    100  procent    😜

Opublikowano
danielhaker napisał:

slawek74 napisał:

danielhaker napisał: O jakiej porze dnia zasuszyć krowę żeby wycieliła się w dzień? 😂 Chcę wypróbować tą metodę. Ktoś pisał (tu albo fb) że u niego w 95% się sprawdza ja poprostu słyszałem że w niedziele 😜🤦‍♂️

Śmierdzi zabobonem na kilometr bo jaki to miałoby mieć wpływ, ale ludzie całkiem na poważnie na fb pisali że poranne zasuszenie im się sprawdza 😀 Można by sprawdzić z ciekawości

W sobotni poranek zasuszyc to wtedy w dzień się wycieleniu. Ja kilka sztuk jakoś tak nie pilnowałem że w sobotę zasuszyc to po nocy wszystkie. A teraz tylko sobota rano i spokój jest po nocach

Opublikowano

Może i coś w tym jest, ja zasuszam na wieczór zawsze, ale rezultatów nie podam bo spadnie na mnie "kluntwa i zmora" 🤣

A tak naprawdę to żeby krów nie pomylić na śpiocha 😁

Opublikowano

Ja do poidel to juz zapas sobie pokupowalem bo zawsze na weekend sie lubią rypać. Najgorzej jak lina od wyciągu strzeli to lipa bo niedosc ze często nie maja wystarczającej długości na miejscu to trzeba taczkowac wtedy kilka dni.

Warto zainwestować w wycinak taki za 2-3tys? Bo idzie coraz więcej qq a widlowanie schodzi dlugo. Myslalem o takim z tymi nozami nie z piłą pionowa

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

Wczoraj sprzedałem dwie jaloszki jedna była wycielona a druga za kilka dni się wycieli za 12tys.

Może ma ktoś do sprzedania jaloszki do zacielenia? 

1 minutę temu, Supersebusiek napisał:

8 tysiecy za sztukę , trochę przesada , jeszcze bez pochodzenia bo nic o nim nie pisze w ogłoszeniu .

Coś on się pomylił bo pisze raz 5raz 8sztuk.jak 8sztuk to wychodzi 5tys.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Warto zainwestować w wycinak taki za 2-3tys? Bo idzie coraz więcej qq a widlowanie schodzi dlugo. Myslalem o takim z tymi nozami nie z piłą pionowa

Mam od jesieni bvl na 6 pił za 3,5 tyś i tnie bez zarzutów. Ogólnie co roku przekładałem ten zakup i stwierdzam że to był duży błąd.

Opublikowano

5 sztuk od niemek....

ChiquitaB napisał:

Ja do poidel to juz zapas sobie pokupowalem bo zawsze na weekend sie lubią rypać. Najgorzej jak lina od wyciągu strzeli to lipa bo niedosc ze często nie maja wystarczającej długości na miejscu to trzeba taczkowac wtedy kilka dni.

szczęowy na tura kup

szczękowy

Opublikowano (edytowane)

Tylko nie kupuj szczękowego na tura to wielki niewypał kupiłem użyłem klika razy ,bo to nie wycinak tylko wyrywa , jak się dobrze weźmie to  łyżka nie gorzej jak tym wycinaniem. Pisze oczywiście o kukurydzy może do sianokiszonki lepiej.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)

W sianokiszonce szczękowy idzie lepiej niż w qq, jak ma się wprawę to i w kukurydzy dobrze idzie. Ale dwa razy nie starczy wybrać żeby wprawy nabrać. Wybieranie łyżka to jest dopiero dramat bo naruszasz całą ścianę pryzmy

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Czy lato czy zima to trzeba tego unikać. Faktem jest że piłowy wycinak w kukurydzę najlepszy,ale jak dużo się wybiera codziennie to nie ma takiego znaczenia. Jakby brało się tylko taką jedną, czy dwie kostki na dzień to tak.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, danielhaker napisał:

O jakiej porze dnia zasuszyć krowę żeby wycieliła się w dzień? 😂 Chcę wypróbować tą metodę. Ktoś pisał (tu albo fb) że u niego w 95% się sprawdza

U mnie praktykujemy tak, że w niedzielę rano następuje ostatni udój przed zasuszeniem i w większości przypadków mam porody w ciągu dnia, z racjonalnego punktu widzenia nie umiem wytłumaczyć takiego zjawiska czemu to akurat tak się dzieje, sobie tak w ciszy tłumaczę to, że po prostu natura rządzi się swoimi prawami.

3 godziny temu, danielhaker napisał:

Śmierdzi zabobonem na kilometr bo jaki to miałoby mieć wpływ, ale ludzie całkiem na poważnie na fb pisali że poranne zasuszenie im się sprawdza 😀 Można by sprawdzić z ciekawości

Też za bardzo w zabobony nie wierzę, ale coś w tym musi być bo gdy rano zasuszę to wycielają się w ciągu dnia, wczesnym wieczorem,  ewentualnie rano podczas przygotowania się do rozpoczęcia udoju, a np gdy wieczorem zasuszyłem kilka sztuk dla porównania to były nocne porody, w naukowy sposób nie jestem w stanie tego zjawiska wytłumaczyć, choć próbowałem w różnych źródłach szukać wyjaśnienia tego ale nic ciekawego nie znalazłem co by wyjaśniło tą zagwostkę.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano (edytowane)

Ta ojciec całe życie zasuszal w niedzielę w południe bo miały się cielic w dzień a i tak wstawal. A ja kazdy dzień tygodnia i rano lub wieczór zero zwracania uwagi na to i 90% w dzień więc zabobony jak i kalendarz biodynamiczny czy siew w środę lub sobotę zaczynacie żniw i tym podobne .Jak ktoś w to wierzy to później wszystko stara sobie w ten sposób przetłumaczyć  żeby się kupy trzymała teoria... I tak hitem są dwa które słyszałem czyli jak zaczynają siać jadą w drugi koniec pola że zacząć w stronę domu 😂😂😂 A drugie gospodarz w Wielkanoc nie może się kłaść w dzień bo zboże wyleganie 🤣🤣🤣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ 

Edytowane przez komodo
  • Haha 3