Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Gabrokol na coli a halocur na krypto?

Tak zgadza się .

2 godziny temu, kr9292 napisał:

Każdemu czy tylko na biegunki?

Co np?

Tak każdemu nawet byczkom które i tak sprzedaje , ale nie mają biegunek i nie mam problemu z ich zbytem mimo , że to czysty hf najczęściej .

Opublikowano

Mam pytanie. Krowa wycielona tydzień temu około południa. Następnego dnia rano dostała porażenia był wet podał kroplowki krowa nie chciała wstać wet pobrał krew i wszystko w pożądku podnieslismy ja okazało się że ma przykurcz na dwóch tylnych nogach wet podał steryd. Krowa od tamtego Czasu sama nie wstaje jak ja podniose to postoi chwilę i zaraz się położy. Poród miała lekki. Myślę nad ubojem z konieczności i moje pytanie czy zaświadczenie może wystawić urzędowy lekarz weterynarii z innego powiatu? Bo właśnie wet do mnie przyjeżdża z innego powodu 

Opublikowano
4 minuty temu, leszek1000 napisał:

Z twojego powiatu, tak mi się zdaje. A masz ubojnie która przyjedzie. 

W moim powiecie jest dwóch ponoć niechętnie przyjeżdżają 

Tak mam dwie ubojnie 

Opublikowano

Nie licz na ubój z konieczności. Właśnie przechodzimy przez identyczny przypadek. Poród i urazy z nim związane nie są uznawane za uraz nagły i weterynaria nie wyrazi zgody na ubój z konieczności. Ale próbuj, może w Twoim przypadku zachowają się inaczej.

Opublikowano
7 minut temu, tomo12 napisał:

Nie licz na ubój z konieczności. Właśnie przechodzimy przez identyczny przypadek. Poród i urazy z nim związane nie są uznawane za uraz nagły i weterynaria nie wyrazi zgody na ubój z konieczności. Ale próbuj, może w Twoim przypadku zachowają się inaczej.

To jakaś masakra jest.. to Taka sztuka do uśpienia?

Opublikowano

Niech wet wpisze na zaświadczeniu ze uraz kończyn czy miednicy i tyle. Powiatowego musisz zgrać z ubojni na ta sama godzine bo on musi przed zbadać sztuke, u nas temp tylko sprawdzał czy nie ma i przy uboju jest wtedy. No tzn powinien być bo u nas sie zmyl bo akurat ptasia grypę u nas w gminie wyłapali i nie miał czasu

Opublikowano

U nas weterynarz jedyne co zaproponował to skontaktować się z weterynarią czy wyrażą zgodę. Twierdził, że żadne zaświadczenie z jego strony nie będzie miało wpływu. Dalej już nie kombinowaliśmy. Na chwilę obecną sztuka po próbach leczenia do uśpienia.

Opublikowano
2 godziny temu, tomo12 napisał:

Teraz tylko powiatowy wystawia papier? Bo jakiś czas temu mój wet mi takie wystawiał. Miał jakieś uprawnienia do tego. Zmieniło się coś ?

Opublikowano

W ubiegłym roku miałem uboj z koniecznosci krowa z rozwalona wątroba. Mój wet nie mógł wystawić zaświadczenia bo jest z innego powiatu. Zadzwoniłem do weta który jest w moim powiecie. Był przy uboju jeszcze z rzeźnia musieliśmy na niego godzinę czekać. Mój wet bierze za zaświadczenie 50 zł A ten z mojego powiatu życzy sobie 100zl 

Opublikowano
Dnia 20.04.2021 o 20:30, Kierownik napisał:

oroentuje sie ktos jak federacja liczy srednia laktacji stada za rok? Srednia z wszystkich dojow x 305?

Nie. Przypatrz się na RW to ogarniesz. 

A w skrócie to np dziś na próbnym masz 50 dojnych które dały na dzień 1500 litrów i do tego 10 zasuszonych, średnia dla dojnych to niby 30 litrów bo 1500:50=30 litrów ale średnia dla stada razem z zasuszonymi i wtedy już 1500:60=25 litrów 

Federacja liczy średnia nie z dojnych tylko że stada, czyli razem z zasuszonymi, z całego roku 365 dni 

Dnia 20.04.2021 o 20:30, Kierownik napisał:

oroentuje sie ktos jak federacja liczy srednia laktacji stada za rok? Srednia z wszystkich dojow x 305?

Nie. Przypatrz się na RW to ogarniesz. 

A w skrócie to np dziś na próbnym masz 50 dojnych które dały na dzień 1500 litrów i do tego 10 zasuszonych, średnia dla dojnych to niby 30 litrów bo 1500:50=30 litrów ale średnia dla stada razem z zasuszonymi i wtedy już 1500:60=25 litrów 

Federacja liczy średnia nie z dojnych tylko że stada, czyli razem z zasuszonymi, z całego roku 365 dni 

Opublikowano

Miał ktoś doczynienia z bakteriami do gnojowicy bydlęcej? Chodzi mi konkretnie czy stosując te bakterie nie potrzeba mieszadła i czy daje efekty wogole ich stosowanie

Opublikowano

Może wie ktoś skąd się bierze zjawisko, że krowie puchną stawy w tylnych nogach?To jakieś zapalenia?  Jakieś działania profilaktyczne, żeby było tego mniej?  Weterynarz tylko leki z karencją na mleko i tkanki lub same tkanki. Czasem działają, czasem nie. Jeśli nie działają, 3 tygodnie karencji na tkanki i robi się problem. Mam wrażenie, że kiedyś było mniej takich przypadków, stado coraz bardziej w kierunku HF, może dlatego?