Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, Troker1979 napisał:

ja myślę że za taką kwotę to można przez 15-20 lat kupować baloty dobrej jakości bez żadnych nakładów nawet z dowozem na podwórko.

I na końcu zostajesz goły i wesoły. Jak kolega chce kupić ziemię i to za gotówkę to można powiedzieć że od razu na niej zarabia. Mając produkcję mleczną można z takiej ziemi bez większego problemu wyciągnąć 2-3 tyś plus dopłata. Za 15-20 lat zarobi na tym 50-80 tyś bez większych problemów i patrząc na wzrost cen sprzeda ją bez większych problemów za 100 tyś jak nie więcej. Kto robi lepszy interes? Inna sprawa jakby był maksymalnie zadłużony i chciał brać kolejny kredyt. Wtedy mogło by nie być kolorowo. Lipa że ktoś tak podbił cenę. 

Opublikowano

byłem ostatnio na przetargu to winerzy po 3,5 t/ha  dali za zaniedbane od lat ziemie max 3b(zboża , rzepak). Kwasota, kamienie i melioracja do poprawy. To chore się robi. Gdzie zarobek przy suszy, złej koniunkturze? Kowr z nazwy ma wsparcie rolnictwa a tak naprawdę pracuje na żniwo dla skarbu państwa. Też bym chciał trochę powiększyć gospodarstwo ale przy tych cenach zakupu ziemi i dzierżawy to wolę kupić gotowy towar bez roboty i ekonomicznie może nawet lepiej wyjdzie przy 85 tys /ha  zakup czy dzierżawa 3,5 t /ha.

9 minut temu, krzychu987 napisał:

I na końcu zostajesz goły i wesoły. Jak kolega chce kupić ziemię i to za gotówkę to można powiedzieć że od razu na niej zarabia. Mając produkcję mleczną można z takiej ziemi bez większego problemu wyciągnąć 2-3 tyś plus dopłata. Za 15-20 lat zarobi na tym 50-80 tyś bez większych problemów i patrząc na wzrost cen sprzeda ją bez większych problemów za 100 tyś jak nie więcej. Kto robi lepszy interes? Inna sprawa jakby był maksymalnie zadłużony i chciał brać kolejny kredyt. Wtedy mogło by nie być kolorowo. Lipa że ktoś tak podbił cenę. 

a później odda synowi, córce a przez te lata wyrzeczenia a na starość 1000 z kopiejkami emerytury jak uda się dożyć.

Ja liczyłem gotowy towar bez kosztów z dowozem na podwórko. Sam jak będzie uprawiał to dojdzie paliwo, robota, folia, pracownicy, podatki, nawożenie, odnawianie itd więc o zysku w tym okresie rzędu 50 -80 tys można zapomnieć. Może za 30 -40 lat się zwróci. Tylko czy Bozia da tyle lat od zakupu

PS

po 30 -40 latach dla mnie to by było bez znaczenia że moje i się spłaciło

• Like 3
Opublikowano
27 minut temu, krzychu987 napisał:

Założę się o skrzynkę wódki że za kilka lat nie będzie tyle kosztować. Już po okolicy widzę przesyt.

• Like 3
Opublikowano

Ale ty nie bierzesz pod uwagę tego że tą ziemię z zyskiem sprzedaż później, zwłaszcza jak się kupuje za gotówkę i nie ma kredytu i od razu zarabia. Jeszcze do tej pory ziemia nie potaniała. Opłaci ci się kupić jak był taki rok jak poprzedni a jak były suche lata i belki ludzie kupowali po 200 zł za byle gów.o to co wtedy. 

Kto ci każe oddawać później dzieciom? Czy ty nie kupując tej ziemi czy osoba która tą ziemię kupi to i tak dostaniecie taką samą emeryturę. Różnica będzie tylko taka że ty będziesz co roku kilka tyś płacił za belki zamiast powiększać gospodarstwo a ten co zakupi tą ziemię będzie zarabiał albo i nie ale jak będzie chciał skończyć gospodarzenie to sprzeda tą ziemię i będzie miał górkę pieniędzy. 

Identyczna sytuacja z dzierżawami. Nie jeden woli płacić po 1000 zł dzierżawy i mieć z tej ziemi tylko taki zysk jaki uda mu się zarobić zamiast kupić i brać dopłaty, zwroty do paliwa itd i móc później tą ziemię sprzedać. 

@kr9292 kilkanaście lat do tyłu jak ziemia była po 5-10 tyś też tak ludzie mówili że przesyt niedługo będzie i kto był mądry to brał wszystko jak leciało. Parę lat i się z samych dopłat zwróciło plus to co się dodatkowo zarobiło. I teraz można sprzedać za 5-10 krotność tamtej ceny.  Żeby ziemia i wszystko inne potaniało musiałby wybuchnąć kryzys na niespotykaną skalę. 

Opublikowano

A skąd wiesz ze za kilka lat ziemia będzie jeszcze droższa? U mnie w okolicy najwięksi gospodarze już nie mogą wziąć kredytu bo nie mają zdolności kredytowej i za co oni mają kupować? Mały nie kupi bo dzieci nie będą robić na gospodarce. 

Opublikowano
39 minut temu, krzychu987 napisał:

Ale ty nie bierzesz pod uwagę tego że tą ziemię z zyskiem sprzedaż później, zwłaszcza jak się kupuje za gotówkę i nie ma kredytu i od razu zarabia. Jeszcze do tej pory ziemia nie potaniała. Opłaci ci się kupić jak był taki rok jak poprzedni a jak były suche lata i belki ludzie kupowali po 200 zł za byle gów.o to co wtedy. 

Kto ci każe oddawać później dzieciom? Czy ty nie kupując tej ziemi czy osoba która tą ziemię kupi to i tak dostaniecie taką samą emeryturę. Różnica będzie tylko taka że ty będziesz co roku kilka tyś płacił za belki zamiast powiększać gospodarstwo a ten co zakupi tą ziemię będzie zarabiał albo i nie ale jak będzie chciał skończyć gospodarzenie to sprzeda tą ziemię i będzie miał górkę pieniędzy. 

Identyczna sytuacja z dzierżawami. Nie jeden woli płacić po 1000 zł dzierżawy i mieć z tej ziemi tylko taki zysk jaki uda mu się zarobić zamiast kupić i brać dopłaty, zwroty do paliwa itd i móc później tą ziemię sprzedać. 

@kr9292 kilkanaście lat do tyłu jak ziemia była po 5-10 tyś też tak ludzie mówili że przesyt niedługo będzie i kto był mądry to brał wszystko jak leciało. Parę lat i się z samych dopłat zwróciło plus to co się dodatkowo zarobiło. I teraz można sprzedać za 5-10 krotność tamtej ceny.  Żeby ziemia i wszystko inne potaniało musiałby wybuchnąć kryzys na niespotykaną skalę. 

Kilkanaście lat temu mieliśmy takie same dopłaty jak teraz i koszty dużo niższe. Rozumiem że teraz przy takich samych doplatach ale wyższych kosztach będziemy płacić za ziemię coraz więcej? Zupełnie inne realia są niż 15 lat temu, ale nikomu nie bronię kredytować sie jeśli widzisz w tym sens

Opublikowano
12 godzin temu, komizmo napisał:

Ja by dał sto. A jak blisko komina to 130

Jak jesteś wybudowany na wąskim pasku , i nie masz gdzie garażu lub ciągnika,czy tam obojętnie czego postawić,a to o miedzę pasująco, to a i owszem.   Tu się płaci za wygodę .  

Opublikowano

Już zaczynają się wpraszać z ,,ekologicznymi'' hektarami. Nic nie chcę ,tylko uprawiaj, nooo,ale podatek byś zapłacił,  no i tam kiedy ze 2 stówy od hektara  . No dobra,zgłoszę to w agencji na dopłaty,to będę miał gdzie obornik legalnie wywalić.🤗. A dopłaty i tak oddam .A nie,ty nie ,ty nie  ,,ekolog'',Tam według papierów   ,,ekolog'' położy, już ,, rozmawiał'' ze mną ,on  ,,położy''  ,ale możesz swój po cichu kłaść, tylko ciiii nikomu  😶  Tylko posiej koniczynę, bo wyginęła [3 raz ,raz po raz],papieryyyyy 🙆‍♀️ .. Wiecie co,mi już się nie chce, je... za kogoś ,a on przyjmie dziesiąt tysięcy i na paliwie rolniczym jeżdzi . i ku... w d*pę włazić ,i być mu wdzięcznym bo akurat raz popadało.  A teraz wszystko pozamarzało, pryzma z ,,bogactwem'' w zwyż jak przecinak ,i to jak nie wyczyścisz to kuj lub taczusie9_9 .   A on zagląda zza firanki i się śmieje. Jakie my chłopy zaślepione tymi ogonami .  Ta unia to wylęgarnia socjalu dla legatów i kombinatorów ,. Kurna paluchy chyba poprzymrażałem bo przypuchły i może również😐 stąd ten nerw.😡

Opublikowano

Pamiętacie kiedyś na farmerze opisywali jakaś oborę że sztachet postawioną chyba na 90 krów? Że najtańszy koszt stanowiska w Polsce , kojarzycie jak to się nazywało? Ściany były z desek z zadaszeniami tylko. Gdzie to było i u kogo?