Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś chociaż trochę dba o krowy i urządzenia to nie przejmuje się wymaganiami czy to jest piątnica czy sierpc lub mlekpol albo gąsewo. Nie rozumiem tej paniki  z tymi wymogami. 

Opublikowano
13 minut temu, ZosiaSamosia napisał:

Jak to nie ma? Poczytaj dokładniej co ludzie na forum piszą to się dowiesz. Zresztą nie ważne jakie mleczarnia ma wymogi. Jak ktoś ma trochę kultury to syfu do zbiornika nie wleje. Moje zdanie. 

Nie chodziło mi ,ze nie ma tylko , o to ze trzymaja najbardziej rygor, i jak cos nie tak , to z miejsca dziekuja.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Nie tylko w Piatnicy z miejsca dziękują za syf.

A jak ktoś ma wymogi w poważaniu to potem blady strach pada jak się o nich słyszy. ;) hehehe mój poprzedni podmiot wcale nie zwracał uwagi na jakośc. Jak cena zjechała do złotówki to dużo dostawców odeszlo i co? Wracali szybciej niż odeszli. Max dwa odbiory. Pal licho wymogi czy to tak ciężko zadbać o swoje i pić swoje mleko bez obrzydzenia? Wiem ze mleko ze zbiornika smakuje inaczej ale jak jest dobre to jest dobre. 

Opublikowano
10 minut temu, mk9422 napisał:

Jak ktoś chociaż trochę dba o krowy i urządzenia to nie przejmuje się wymaganiami czy to jest piątnica czy sierpc lub mlekpol albo gąsewo. Nie rozumiem tej paniki  z tymi wymogami. 

Zgadzam sie z Toba, jezeli chodzi o bakterie i czystosc. Wiadomo , ze to zalezy od czlowiek. Ale np. Somatyka, to szkoda brakowac najlepszej krowy , gdy ma podwyzszona somatyke.

Opublikowano
10 godzin temu, kewink napisał:

Kiedyś krowa dostała zastrzyki na zasuszenie, po ocieleniu siare co zostaje oddawaliśmy krowie do wypicia. Ale niektóre sztuki nie piją a inne wprost przeciwnie. Mama poszła oddać mleko dla tej po ocieleniu ale nie piła, nie myślała chyba co robi bo oddała dla drugiej co zboku stała ¬¬ tamta wypiła. Ale potem kapneła się co zrobiła. Woziliśmy na badanie mleko i nie wyszło że z antybiotykiem jest.

Bo  okres karencji miną

W spomleku próby na somatyke i bakterie mamy 4 razy w miesiącu

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, macin87 napisał:

Bo  okres karencji miną

W spomleku próby na somatyke i bakterie mamy 4 razy w miesiącu

Taaa i to zawsze po weekendzie. ;) a jak święta czy wolne wypada w środku tygodnia to po wolnym ;)

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

W mlekpolu nie znasz dnia ani ilości badań,tak że nikogo nie dziwi jak są 3-4 pobrania [sms]z kolejnych odbiorów. Myślisz że nie było a tu przychodzą ze 3 sms z trzech odbiorów i tylko patrz na daty bo nie koniecznie kolejno wysyłają. Szkoda że nie każdy oddział bada na mocznik.

Opublikowano
27 minut temu, kizak napisał:

W mlekpolu nie znasz dnia ani ilości badań,tak że nikogo nie dziwi jak są 3-4 pobrania [sms]z kolejnych odbiorów. Myślisz że nie było a tu przychodzą ze 3 sms z trzech odbiorów i tylko patrz na daty bo nie koniecznie kolejno wysyłają. Szkoda że nie każdy oddział bada na mocznik.

Tylko 3-4? Moze zależy w ktorym zakładzie. U mnie w Dąbrowie / Sokółce w poprzednim miesiącu bylo 14 smsow-13 razy somtyka, 10 bakterie, 9 mocznik. Tluszcz i bialko tez prawie za każdym razem. Takze czystość, higiena i zapalenia trzeba pilnowac na 100%

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Już wiadomo czemu Łaciate takie dobre ;):)

Opublikowano

Dokładnie tak. Mlekpol ostatnio co odbiór robi wyniki. Jaką firmę polecilibyscie z nasieniem buhajow ? Skończyłam współpracę z schiuzem i szukam czegoś innego z dobra genetyka. 

Opublikowano

I nie przeszkadzają Ci gluty w środku? Chodzi o to, że parę razy zdarzyło się, że w kartoniku były jakieś bryłki z mąki czy czego oni tam dodają i zatykało otwór?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
3 minuty temu, Thomas2135 napisał:

I nie przeszkadzają Ci gluty w środku? Chodzi o to, że parę razy zdarzyło się, że w kartoniku były jakieś bryłki z mąki czy czego oni tam dodają i zatykało otwór?

Co Ty gadasz? Czas zacząć wirowac swoją śmietanę. :D

Opublikowano
11 minut temu, maxler napisał:

Dokładnie tak. Mlekpol ostatnio co odbiór robi wyniki. Jaką firmę polecilibyscie z nasieniem buhajow ? Skończyłam współpracę z schiuzem i szukam czegoś innego z dobra genetyka. 

Czemu zakonczyłeś współprace ze shiuzem

Opublikowano (edytowane)

Z jakiej firmy przedstawiciel by nie przyjechał, każdy mówi, że ma nowych klientów co rezygnują ze shiuz. Coś im ostatnio nie idzie.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysieek napisał:

Tylko 3-4? Moze zależy w ktorym zakładzie. U mnie w Dąbrowie / Sokółce w poprzednim miesiącu bylo 14 smsow-13 razy somtyka, 10 bakterie, 9 mocznik. Tluszcz i bialko tez prawie za każdym razem. Takze czystość, higiena i zapalenia trzeba pilnowac na 100%

U mnie oddział Grajewo w listopadzie było 14 sms-ów gdzie 14 na somatykę i mocznik a na bakterie tylko 6 razy badali. Białko i tłuszcz w każdym sms-ie. Ogólnie to mniej niż 13 sms-ów/miesiąc z badaniami to nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Również potwierdzę że w mlekpolu sms przychodzi prawie co odbiór na paramtery, bakterie, mocznik i somatykę. No i wyszło że w mlekpolu są największe wymagania bo co odbiór i jakoś strasznie nie jest :) w poprzedniej mleczarni to każdy wiedział kiedy mają brać próbki i niektórzy to od sąsiada brali mleko żeby dobre wyszło :) 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano (edytowane)

mk9422, lepiej chyba było jak wiedziałeś o próbach, nie? 

Powiedzcie mi Panowie, jakiej szerokości macie stanowiska dla krów powyżej 5 lat?

Edytowane przez LTZ55a
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maxler napisał:

My współpracujemy z ABS, WWS, Konradem czyli Semex I Viking Genetics (bo mamy RDM czystorasowe). Przy doborze patrzymy w naszym przypadku na kazeinę, no bo Spomlek. ST Genetics jest teraz też na fali jak i Alta. W nowej wycenie jak i w każdej, każda światowa firma zawsze wysoko, tyle że jak wiadomo czołówka swoje kosztuje  http://www.holsteinusa.com/genetic_evaluations/internattop100.html?printable=true

Edytowane przez koks