Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

W federacji zdaje się że to robią 

Tylko u mnie nie siałem dużo nawozów 

Czytając af to aż wstyd się przyznać ile

Okresy między nawozem a zbiorem też nie małe 

Myślałem nawet że kukurydza była winna, było rozsiane 300kg mocznika, plus polidap, obornik

Ale żywieniowiec po szerokich konsultacjach uzyskał wiedzę że kukurydzy nie da się przeazotować

Może problemem jest też to że za późno była koszona

Za późno koszona trawą, za mało azotu. Za późno koszona kukurydza. I wydajności po 40l od sztuki. Chciałbym miec takie problemy. Ją staje na głowie, sypie tego nawozu, jedynie za łąki stare. I co. Białko 13%. z tym nie podskocze na wydajności. I muszę nadganiac treściwymi 6kg i soja rzepak po 2kg. I jak ja mam się bardzo dobrze to nie wiem czemu masz tutaj bankrutowac. Bo że krowa się zacieli za 2 czy 3 razem, albo nie Pogoni się to  nic niezwykłego.

Opublikowano
19 minut temu, kampl napisał(a):

Za późno koszona trawą, za mało azotu. Za późno koszona kukurydza. I wydajności po 40l od sztuki. Chciałbym miec takie problemy. Ją staje na głowie, sypie tego nawozu, jedynie za łąki stare. I co. Białko 13%. z tym nie podskocze na wydajności. I muszę nadganiac treściwymi 6kg i soja rzepak po 2kg. I jak ja mam się bardzo dobrze to nie wiem czemu masz tutaj bankrutowac. Bo że krowa się zacieli za 2 czy 3 razem, albo nie Pogoni się to  nic niezwykłego.

no dokładnie, po 60 litrów na dobę tam sztuka. w życiu nie miałem 50

Opublikowano
29 minut temu, kampl napisał(a):

Kolego ja daję na łaki obornik 4rozrzutniki 6t nana wiosnę 200 npk i 300 saletry stare łaki i białko wychodzi 16%. W trawie . 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, kampl napisał(a):

Chodziło o późno koszoną kukurydzę

Nie wiem czy byś chciał wysłać kilka sztuk świeżo wycielonych,  w transport... wkładając w nie spore pieniądze na leczenie, pierwiastek, krów po drugim i trzecim cielaku 

Krowa wycielona w styczniu powinna być już pokryta, max w lipcu

Na podstawę idzie 5kg ospy 

Rozdojeniowo kolektor 2kg 

Pozniej na każde 2l mleka kilogram mieszanki

W paszowóz 0.5 kg koncentratu, 0.5 kg pszenżyta, teraz zwiększone na 0.7 kg

Krowa zjada 1 kg soj i 1 kg rzepaku, to jest w ospie

Pryzma z tamtego roku miała chyba 15% białka 

Moja wina, koszone, przetrząsane, i na drugi dzień grabione, za dużo przeschło 

W tym roku koszone 7 maja

Wyszło coś takiego

359963987682837355.jpg

Na obecną chwilę najstarsza trawa na łące była siana w maju 2021r

W tym roku przesiałem ponad 4ha z posiadanych 9.5 ha traw 

Łąki różne, zalewowe, górki, bardzo duża przy lesie

Plus dziki

• Haha 1
Opublikowano

Kur... krowy się doją kapitalnie i narzekasz...  

Każdy mówi że czym więcej mleka to większe problemy, pompują grubo. Nie da się mieć wszystkiego, nie wierzę że te do 30l niecielne. Po prostu trudno żywić bydlo które ma wydajności powyżej 40l

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Chodziło o późno koszoną kukurydzę

Nie wiem czy byś chciał wysłać kilka sztuk świeżo wycielonych,  w transport... wkładając w nie spore pieniądze na leczenie, pierwiastek, krów po drugim i trzecim cielaku 

Krowa wycielona w styczniu powinna być już pokryta, max w lipcu

Na podstawę idzie 5kg ospy 

Rozdojeniowo kolektor 2kg 

Pozniej na każde 2l mleka kilogram mieszanki

W paszowóz 0.5 kg koncentratu, 0.5 kg pszenżyta, teraz zwiększone na 0.7 kg

Krowa zjada 1 kg soj i 1 kg rzepaku, to jest w ospie

Pryzma z tamtego roku miała chyba 15% białka 

Moja wina, koszone, przetrząsane, i na drugi dzień grabione, za dużo przeschło 

W tym roku koszone 7 maja

Wyszło coś takiego

359963987682837355.jpg

Na obecną chwilę najstarsza trawa na łące była siana w maju 2021r

W tym roku przesiałem ponad 4ha z posiadanych 9.5 ha traw 

Łąki różne, zalewowe, górki, bardzo duża przy lesie

Plus dziki

jakbyś miał szerszą kosiarkę to byś szybciej wykosił i zebrał 😛

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Kubson190 napisał(a):

Kur... krowy się doją kapitalnie i narzekasz...  

Każdy mówi że czym więcej mleka to większe problemy, pompują grubo. Nie da się mieć wszystkiego, nie wierzę że te do 30l niecielne. Po prostu trudno żywić bydlo które ma wydajności powyżej 40l

I co z tego jak cały czas zapalenia 

Lusy ostatnio powtarzała w tygodniu 

Wycielenie miał jednego dnia z Emma, Emma zasuszona 

Teraz nie zauważyłam ruji u mony błyski i jagody 

Można zaraz sprawdzić 

2025-10-22_4366951_O_RW2-PROBA_1(2)pdf_251117_102747_72.jpg.2e3447334347179e368f6e9d1e7d7d02.jpg

2025-10-22_4366951_O_RW2-PROBA_1 (2)pdf_251117_102747_5~2.jpg

Opublikowano

Sława w niedzielę zasuszona 

Emi po nie udanych trawieńcach, mało prawdopodobne że się zacieli, była acykliczna 

Wszystkie krowy ze słomek których cena z usługa nie przekraczała 100zl

Sławek pewnie się teraz uśmieje że dziadostwo, że sexem 

Tylko że ja nie mam na to kasy, no i kryłem sexem

Raz byczek od mony 

Raz jałówka od błyski, tylko z porażeniem nerwowym 

Oczoplons miała, nie wstawała, wyszła z tego, lekarz nie wierzył że to ona 

Ale nie zacieliła się 

Poleczkę żywieniowiec z dawnej firmy kazał mi sprzedać, to jest sm mięsny z parki bliźniaków

Teraz już wycielona

Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Kurła gdzie 🤔🤭 na dworze 🙆‍♂️🤪

Szybko jakaś wiatke postawić i nawet na konwie chłopak będzie ci doił jak tak roboty szuka 😂

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Ponad 10 lat robię bez żadnego sprawdzania 🤪 i na brak cieląt nie narzekam wręcz przeciwnie mam wielkie zagęszczenie 🙋‍♂️🙆‍♂️ sprzedam jałówki cielne i małe też ...

Małe to pewnie z 3 tys cenisz?