Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Zobacz sobie oborę u mnie w galerii. Najwięcej było -17 poidło nawet nie zamarzło, na zimę zaciągam plandeki, a stół paszowy cały rok odkryty. Przy stole paszowym możesz zrobić ruszta ale możesz też wypychać codziennie, dużo tańsze rozwiązanie, tyle że do takiego obornika musi być odpowiedni rozrzutnik, przy rusztach znowu co kurs wylewka zapchana.

Jak zimno jest to krowy wychodzą normalnie i pobierają paszę? Trochę dla mnie to dziwne bo u mnie każdy to bydło by w ciepłym trzymał u Mnie ojciec ostatnio tam gdzie jałówki trzymam to okienka zamykał i drzwi na noc bo mówi że dwa stopnie w nocy nadają i żeby zimno nie miały 😂

• Haha 2
Opublikowano

Trochę więcej zjedzą żeby się ogrzać, ale to musi -15 i mniej być. 

U mnie cały rok wiata otwarta od jednego boku. Jak się utrzymuje poniżej 10 mrozu dłużej to rano czajnik wody na dwa poidła bo złapią przez to że w zimę mniej piją 

Opublikowano

Ja myślałem o rusztach przy paszowym też ze względu na to że nie mam szamba przy stodole tam gdzie byłyby dojone więc i tak musiałbym szambo robić

Opublikowano (edytowane)

I mnie akurat Plus bo szambo i płytę gnojówka mam Zaraz przy stodole to tam gdzie dojenie by było to dużo nie trzeba było przerabiać jedynie w ściek po dojeniu wężem opłukać żeby czysto było i wszystko. Nawet nie musiał bym robić rusztu Tylko lepszy spadek gruba rura i by ładnie schodziło 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
6 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Bo w wielu youtuberó ma przyrosty na sucho na pzoiomie 1,8 kg na dobę nwm czy to wogóle możliwe. 

co to znaczy na sucho ? System angielski da rade i 2 kg przyrostu ,    jest nawet na farmer pl artykuł o żywienie na sucho tzn , same zboża + dodatki , jak chcesz więcej to możesz się wybrać na legie na konferencje o żywieniu na sucho i podpytać profesorów https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/zywienie-opasow-na-sucho-jednym-z-tematow-narodowych-wyzwan-w-rolnictwie,168094.html

Opublikowano
5 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Jak myślicie stara stodole da się przerobić żeby trzymać krowy wolnostanowiskowo? Miałem plan przerobić jedna klepisko i zrobić na uwiez ale Chyba już lepiej zrobić wolnostanowiskowo jak się by dało i brać kasę za dobrostan 

Obejrzyj sobie na yt kanał agroputas on ma to dobrze rozwiązane .

Opublikowano

Na sucho to śruta tylko i słomy do oporu. Na tiktoku jest jakaś babka co pokazuje to jak dobrze pamiętam do nawet 2 kg dziennie przyrostu osiąga ale ile w tym prawdy to tylko ona wie 

Teraz, Supersebusiek napisał(a):

Obejrzyj sobie na yt kanał agroputas on ma to dobrze rozwiązane .

Widziałem on przy stole chyba ma goły beton i zgarnia ten obornik bo mówi że lepiej jest dla racic a dalej głęboka ściółka i tam sobie leżą 

Opublikowano

Zywieniowiec Mowil ze niektórzy co maja tylko jakies wiaty i mroz łapie poidla to przy mrozach jedno zakręcona zeby wiecej korzystały z jednego i nie przymarzło. Korzysta ktoś z witamin z firmy biomix?

Opublikowano
dantur96 napisał:

12 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Zobacz sobie oborę u mnie w galerii. Najwięcej było -17 poidło nawet nie zamarzło, na zimę zaciągam plandeki, a stół paszowy cały rok odkryty. Przy stole paszowym możesz zrobić ruszta ale możesz też wypychać codziennie, dużo tańsze rozwiązanie, tyle że do takiego obornika musi być odpowiedni rozrzutnik, przy rusztach znowu co kurs wylewka zapchana.

Jak zimno jest to krowy wychodzą normalnie i pobierają paszę? Trochę dla mnie to dziwne bo u mnie każdy to bydło by w ciepłym trzymał u Mnie ojciec ostatnio tam gdzie jałówki trzymam to okienka zamykał i drzwi na noc bo mówi że dwa stopnie w nocy nadają i żeby zimno nie miały 😂

Nic im się nie dzieje, fajnie to wygląda jak im sierść wstaje, gdy zrobi się trochę chłodniej, na głębokiej ściółce tak naprawdę krowy dużo się ogrzewają przez obornik, tam gdzie leżą jest sporo cieplejsze miejsce, kiedyś na kanale powrót do korzeni było to też pokazane, zobacz jak oni tam trzymają.

Opublikowano

Oglądałem kanał powrót do korzeni i według mnie koleś ma za dużo innej roboty  , przy takiej obsadzie to ktoś powinien być odpowiedzialny za oborę tzn . Oborowy .

Opublikowano
18 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Zywieniowiec Mowil ze niektórzy co maja tylko jakies wiaty i mroz łapie poidla to przy mrozach jedno zakręcona zeby wiecej korzystały z jednego i nie przymarzło. Korzysta ktoś z witamin z firmy biomix?

Biomix, pierwsze słysze. Masz etykiety premiksu, teraz z agrocentum bieżesz ? 

Opublikowano
41 minut temu, dantur96 napisał(a):

Zobacz u użytkownika ppp jak trzymali dawno zdjęć nie dodawał....

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, ChiquitaB napisał(a):

Nie brał bym przykładu z tego kolesia powrót do korzeni, moze na yt fajnie wyglada ale w praktyce tam nie jest świetnie. Koles mieszka z 25km ode mnie i mamy tego samego weta 

To z czym on ma tam problem , wydajności za dużej nie ma także raczej i problemów nie powinno być .

Opublikowano

@ppp

22 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Zobacz u użytkownika ppp jak trzymali dawno zdjęć nie dodawał....

Rzeczywiście praktycznie wszystko pod chmurką 😂

3 minuty temu, michalcium napisał(a):

@dantur96 darował bym sobie Stara stodołę na takie przeróbki chcesz tanio postaw halę łukową do tego hala udojowa i wtedy masz wybór odnośnie szerokości długości i wtedy to lata 😛

Ile by taka hala kosztowała na te 26 dojnych?😂 Nwm czy takie małe robią wogle 

Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

W zasadzie ojciec ma rację z tymi okienkami , najgorsze są zmiany temp 

. Co innego jak same się aklimatyzują .

• Haha 1